Kategorier
Autismspecifika strategier

10 tips till dig som är nydiagnosticerad med autism

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Att bli diagnosticerad med Aspergers syndrom eller autism kan kännas omtumlande i början. Här kommer mina bästa tips till dig som är nydiagnosticerad med någon av diagnoserna:

1. Läs på vad en person för Aspergers syndrom eller autism har för rättigheter enligt lag. Klarar man inte av att arbeta så finns det en möjlighet att söka aktivitets- eller sjukersättning. När man väl fått aktivitets- eller sjukersättning, finns det möjlighet att få pensionärsrabatter i lokaltrafik (bland annat kan man få rabatt på SL-kortet i Stockholm). Behöver man någon att prata med om diagnosen så har man rätt till att få komma till habiliteringen. Annars kan man söka insatser via LSS eller SoL, bland annat en kontaktperson eller boendestöd.

2. Kolla upp om det finns träffgrupper för personer med Aspergers syndrom och autism i hemkommun. Många aspergare tycker att det är otroligt skönt att få träffa likasinnade!

3. Kom ihåg att det inte finns rätt eller fel sätt att hantera sin diagnos på. Vissa vill läsa på så mycket som möjligt om autism efter diagnosen för att förstå sig själva bättre medan andra tycker inte att det är speciellt intressant att läsa på om ämnet. Din omgivning tycker kanske att du har hakat upp dig på diagnosen för mycket medan du tycker att det är väldigt roligt att läsa på om autism. Eller så tycker din familj kanske att du borde läsa litteratur om autism medan du inte tycker att det är intressant. Gör precis det som funkar bäst för dig utan att bry dig om vad andra tycker!

4. Bestäm dig i förväg om du vill tala om din Aspergers syndrom för andra människor eller inte så att du vet hur du ska hantera eventuella situationer då ämnet kommer upp. Glöm inte att du har rätt att berätta om din diagnos för andra om du vill eller låta bli att berätta och hålla informationen för dig själv om du föredrar att vara hemlig. Du bestämmer själv, och ingen har rätt att bestämma åt dig hur du ska göra.

5. Sök dig till en autismvänlig miljö om möjligt. I en sådan miljö blir man accepterad precis som man är. Om du mår dåligt med de människor som du är omgiven av som kanske inte accepterar din diagnos så kan du fundera på om det skulle kunna vara möjligt för dig att byta umgänge.

6. Våga kräva dina rättigheter. Du har alltid rätt att överklaga ett beslut ifall du inte skulle vara nöjd. För det kan ibland hända att du kommer att bli ifrågasatt av läkare, Försäkringskassan, skolan, Arbetsförmedlingen, kommunen mm och att du till en början får ett beslut du inte är nöjd med. Men det kan löna sig att överklaga ett myndighetsbeslut!

7. Glöm inte att autism inte är något att skämmas för. Att ha boendestöd eller ledsagare som hjälpmedel behöver inte vara konstigare än att som närsynt använda glasögon för att se bättre eller att som hörselnedsatt att använda sig av en teckenspråkstolk.

8. Glöm inte att andra människor inte nödvändigtvis vet bäst. Ibland kan ens omgivning ha attityden att när man har en diagnos så betyder det att man tänker fel och har fel. Då kan det kännas som att alla är emot en när man själv tycker och tänker annorlunda. Men glöm inte att du tänker annorlunda, inte fel!

9. Sänk kraven, och sluta jämföra dig med andra. Du kanske känner att du exempelvis misslyckats i skolan eller arbetslivet, men glöm inte att andra människor ofta haft bättre förutsättningar att lyckas när skolan och arbetslivet är anpassade efter deras behov. Världen är sällan anpassad för oss som fungerar utanför normen, men vi är inte sämre människor för det.

10. Glöm inte att Aspergers syndrom och autism även innebär styrkor. Eftersom det fokuseras så mycket på svårigheter så är det lätt att glömma bort de styrkor och fördelar som Aspergers syndrom kan föra med sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *