Aspergers syndrom och annorlunda matvanor

Share Button

Vissa av oss med Aspergers syndrom eller autismspektrumtillstånd har ibland annorlunda matvanor. Hur våra matvanor skiljer sig från normen är olika från person till person och det är långt ifrån alla som har annorlunda matvanor, men vissa har det. Det som är vanligt förekommande är

-känsliga sinnen, dvs man kan vara känslig för både smaken och matens konsistens

-rutiner när det gäller mat, t ex man äter alltid samma maträtter varje dag, har en matsedel till varje veckodag osv

-man föredrar att äta ensam

Själv har jag alltid haft haft annorlunda matvanor. Det finns otroligt många maträtter jag har svårt för pga smaken och konsistensen som t ex ost, de flesta tillagade grönsaker, sås, dressing och grytor. Därför går väldigt många maträtter bort som pizza och lasagne och även de allra flesta vegetariska rätter eftersom jag inte klarar av smaken och konsistensen. Många restauranger har ingenting på menyn som jag tycker om, och om jag ska ut och äta tillsammans med andra människor kollar jag alltid upp i förväg vad det är för ställe så att jag vet om de har mat där som jag tycker om.

Sedan tycker jag också om att äta samma saker varenda dag och jag har inget behov av att variera mig. Jag äter mycket mångsidigt eftersom jag har sett till att alla mina måltider innehåller de viktiga vitaminerna och antioxidanterna men varierat äter jag absolut inte. När andra människor frågar mig om jag kan rekommendera något bra matställe i Stockholm, kan jag bara nämna 1-2 restauranger eftersom jag alltid äter på exakt samma restauranger och har inget behov att prova på nå got nytt.

Jag har aldrig heller sett mat och måltider som något socialt utan för mig är det något väldigt privat. Jag är ointresserad av vad andra människor äter och jag har inget behov av att äta samtidigt som andra människor. Redan när jag var liten, drömde jag om att bli vuxen och skaffa familj där varje person skulle äta när man hade lust och aldrig samlas tillsammans vid ett matbord. Jag kan iofs tänka mig att äta med andra om alla är hungriga samtidigt och jag kan tycka att det är roligt att gå ut och äta på bufféer, men det är inget måste för mig. Men för att jag ska vilja äta med någon så ska det helst vara två eller högst tre personer och aldrig fler än så, annars blir det för många intryck!

Det som iofs kan göra att jag ofta drar mig för att äta med andra är att andra kan fråga otroligt mycket om min mat och jag blir trött av att förklara mig,. ”Jaha, vad tog du i din tallrik nu?” ”Men det där innehåller ju transfetter och du brukar ju inte äta det, varför äter du det nu?” ”Varför äter du inga nötter längre?” ”Vad brukar man äta i Finland?” osv. Om jag ska äta med andra, föredrar jag endast att äta, och om vi ska prata, vill jag helst prata om något annat än mat och om själva måltiden 🙂

Share Button

Prenumerera på mina blogginlägg

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Köp min bok På ett annat sätt hos Bokus eller Adlibris.

13 reaktion på “Aspergers syndrom och annorlunda matvanor

 1. Irma

  Mitt barnbarn med Aspergers äter olika (men alltid samma rätt) hos farmor, i skolan och hemma. Hos mig (mormor) vill han experimentera lite, prova olika rätter. Han ”äter” med ögonen, säger han, så inga blandningar (dvs pizza, gratänger och dyl) gäller, bara mat där han kan urskilja ingredienserna.
  Han säger också att han förnimmer det som han upplver som ”illaluktande” mycket starkare än goda dofter. T ex stekos gör att han tappar aptiten.

  Svara
  1. Mats

   så inga blandningar (dvs pizza, gratänger och dyl) gäller

   Det du beskriver är enligt min uppfattning betydligt vanligare hos personer med Aspergers syndrom än hos människor utan NPF-diagnos.

   Han säger också att han förnimmer det som han upplver som ”illaluktande” mycket starkare än goda dofter.

   Det låter troligt tycker jag. Det skulle kunna bero på att personer med autism inte reglerar luftflödet på ett normalt sätt beroende på om de känner en välluktande eller illaluktande doft dvs att din son inte stänger av luktsinnet på ett normalt sätt när han upplever en illaluktande doft. Detta skulle i sin tur kunna innebära att han känner den illaluktande doften starkare än normala människor gör:

   Det visade sig att barn inom autismspektrat sniffade på ungefär samma sätt oavsett vilka dofter de luktade på. Andra barn ändrade däremot sitt sniffande beroende på om något luktade illa eller gott. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6204669

   Svara
   1. Mats

    Det du beskriver är enligt min uppfattning betydligt vanligare hos personer med Aspergers syndrom än hos människor utan NPF-diagnos.

    Vilket även Habiliteringen skriver om:

    Åter andra vill inte äta mat med många ingredienser hoprörda, de vill kunna se ingredienserna en och en bredvid varandra på tallriken, och kanske äta potatisen först, sedan korven och sist grönsakerna. http://habilitering.se/autismforum/behov-och-insatser/vardagsfardigheter/mat-och-atande/olika-slags-matproblem

    Svara
  2. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Det är intressant att alla vi är så olika! Jag äter själv inte med ögonen och bryr mig inte om hur maten ser ut. Min boendestödjare tycker att det är skönt att jag inte har krav på hur maten ska se ut för hon behöver inte ha dåligt samvete när maten går sönder i bitar när hon steker maten 🙂 Det enda viktiga för mig är smaken, annat bryr jag mig inte om 🙂 Men det som du beskriver om luktkänslighet är vanligt bland personer med Aspergers syndrom!

   Svara
 2. Sara

  Tack för dina inlägg, genom dig förstår jag min son bättre som ännu inte kan förklara hur han känner, tänker och upplever sakernoch ting. Tack!

  Svara
 3. christoffer

  vilket skitsnack inte så konstigt att sätts så många felaktig autism stämpel allt kan vridas till beror på sjukdom

  vad fan dom rutiner har nästan varje person på ett eller annat sätt

  Svara
  1. Mats

   vilket skitsnack inte så konstigt att sätts så många felaktig autism stämpel allt kan vridas till beror på sjukdom

   Det är förstås inte så enkelt att man ställer diagnosen Autismspektrumtillstånd enbart utifrån matvanor. Personens matvanor är på sin höjd bara ett indicium på att personen har ett autismspektrumtillstånd. Har du något vetenskapligt stöd för påståendet att det sätts ”så många felaktig autism stämpel”?

   vad fan dom rutiner har nästan varje person på ett eller annat sätt

   Jag tvivlar på att nästan varje normalstörd person äter samma maträtt varje dag år ut och år in. ”Ätstörningar” av olika slag är överrepresenterade bland inte minst flickor med autism:

   The similarities between anorexia and autism in women are also seen in a part of the brain which process social skills. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170202085719.htm

   Man anar ett samband mellan ”ätstörningar” och autism.

   Svara
 4. Regina

  Känner igen mig. Försökte bli vegetarian/vegan ett tag, men eftersom jag inte klarar av tillagade grönsaker och tyckte t.ex. bönor, linser och annan nyttig veganmat var ganska äckligt gav jag upp fort. Tycker det är synd att jag ska ha så svårt att äta nyttigt! Extra svårt eftersom allt runt mat tar så mycket energi och tid för mig.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag förstår dig precis! Jag tycker att vegetarianism är en fin tanke men om jag skulle bli det skulle min kost bli väldigt begränsad just för att jag har så svårt för tillagade grönsaker. Men jag anser att det går att äta nyttigt även om man inte är vegetarian. Jag ser t ex vildfångad fisk som nyttigt och det äter jag ofta 🙂 jag förstår exakt vad du menar med att allt runt maten tar energin och alla har inte energi att laga nyttig mat.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *