En händelserik vecka

Share Button

Den här veckan har jag hunnit göra en del: i tisdags åkte jag tåg till Karlshamn, och det blev över 5 timmars tågresa. Natten mellan tisdag och onsdag sov jag över där på hotell. Igår eftermiddag höll jag en föreläsning där och åkte hem till Stockholm direkt efter föreläsningen. Jag var hemma strax innan elva igår kväll. Idag föreläste jag på Kistamässan om vad som kan gå fel i skolan när lärare saknar kunskap om Aspergers syndrom, och efter föreläsningen stod jag på Gothia förlagets monter för att svara på åhörarnas frågor och sälja och signera mina böcker. Och nu börjar min energi ta slut.

Jag vet vad du förmodligen tänker på: att det inte alls är konstigt att jag är slut med tanke på att jag åkt långa tågresor fram och tillbaka samt föreläst två dagar i sträck. Det skulle ju även trötta ut vilken neurotypiker som helst, och inte bara mig som har Aspergers syndrom. Och så är det säkert. De allra flesta människor blir förmodligen trötta av att resa runt, och tröttheten i det här fallet har inget att göra med om man har Aspergers syndrom eller någon annan funktionsnedsättning eller ej.

Det som många däremot inte har förstått är att jag inte klarar av att ha något annat jobb. Det tar mindre energi av mig att åka tåg flera timmar för att hålla föreläsningar om Aspergers syndrom än att exempelvis jobba i en affär. Även om jag precis som nästan vem som helst blir trött av att hålla föreläsningar på olika orter, har jag blivit ännu tröttare när jag har testat andra så kallade ”vanliga” jobb och utbildningar. Då har jag blivit så slut att jag blivit utbränd, min kropp har nästan slutat fungera, jag har inte orkat kamma håret och till slut har det alltid gått så långt att jag inte ens klarat av att gå upp ur sängen.

När jag pluggade på Ågesta Folkhögskola på en utbildning som var anpassad för personer med Aspergers syndrom, hade vi under andra året undervisning endast 15 timmar i veckan. Vi fick aldrig hemuppgifter trots att vi endast var i skolan 3 dagar i veckan. När jag började på skolan började tröttheten komma direkt, och i början av den andra terminen var jag så slut att jag var tvungen att sluta gå i skolan helt och hållet. Min energi räckte helt enkelt inte till. Vad det var som tog så mycket energi av mig kunde jag inte riktigt förklara med ord för jag visste inte det själv, men skolan gjorde mig helt utmattad även om allt var anpassat.

Den trötthet som jag känner nu efter mina långa tågresor och föreläsningar är ingenting att jämföra med den trötthet som jag kände när jag pluggade på Ågesta Folkhögskola eller testade andra jobb som Försäkringskassan klassar som ”enkla”. Nu när jag föreläser så blir jag också trött, men det handlar ändå om hanterbar trötthet. Nu behöver jag sova extremt mycket, ibland 12-14 timmar, men när jag gjort det mår jag någorlunda bra och kan leva ett rätt okej liv. Därför är det lättare för mig att åka runt och föreläsa än att exempelvis jobba på ett kontor, lager, café eller någon annanstans.

Share Button

Prenumerera på mina blogginlägg

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Köp min bok På ett annat sätt hos Bokus eller Adlibris.

17 reaktion på “En händelserik vecka

 1. Mats

  En viktig skillnad mellan ditt jobb och normala arbeten är att du har onormalt lång vila mellan arbetspassen. Så även om en normal människa hade blivit lika trött så hade den sannolikt återhämtat sig fortare än du gör.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Det är sant! Normala människor hade också blivit trötta av att resa runt, men de hade förmodligen inte behövt sova 12-14 timmar. De behöver också återhämta sig, men jag behöver ännu mer återhämtning än de.

   Svara
 2. Mats

  Därför är det lättare för mig att åka runt och föreläsa än att exempelvis jobba på ett kontor, lager, café eller någon annanstans.

  Själv hade jag inte ens orkat fika på kontor, lager eller café flera timmar om dagen än mindre jobba på platserna.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Samma här! Jag behöver återhämta mig flera dagar hemma utan att göra något speciellt, så jag hade aldrig orkat jobba några timmar om dagen.

   Svara
 3. Linda

  Vad menar du med ”De allra flesta människor blir förmodligen trötta av att resa runt, och tröttheten i det här fallet har inget att göra med om man har Aspergers syndrom eller någon annan funktionsnedsättning eller ej.”? Menar du att man inte lättare bli trött när man har Asperger? När jag läser din bok uppfattar jag dig tvärsom, att man lättare blir trött när man har Asperger. Jag har också Asperger och jag blir lättare trött än neurotypiska. Missuppfattar jag din mening på något sätt?

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Du har rätt i att aspergare blir lättare trötta än neurotypiker, och det är därför jag skrev ett helt kapitel i min senaste bok om just trötthet och ork. Så jag menar inte att aspergare inte skulle bli lättare trötta än neurotypiker. Vad jag menar är att jättemånga neurotypiker har sagt till mig att även neurotypiker skulle vara helt slut och inte orka någonting om man hade ett sånt jobb som jag har eftersom mitt jobb är tydligen mer ansträngande än de flesta andra jobb. Många tycker därför att jag borde byta jobb eftersom vi aspergare har så lite energi och därför tror många att om jag orkar föreläsa vilket i deras ögon är lika ansträngande som ett heltidsjobb så borde jag orka jobba på heltid på ett ”vanligt” jobb.

   Jag menade att jag är medveten om att neurotypiker också skulle vara trötta av att resa runt, men jag ville också poängtera att även om många neurotypiker tycker att det är mer ansträngande att resa runt till olika orter än att jobba på ett vanligt heltidsjobb så tycker inte jag det. Jag tyckte att det var mycket mer ansträngande att plugga på Ågesta Folkhögskola 15 timmar i veckan än att resa runt och föreläsa.

   Svara
   1. Linda

    Jag har inte läst din senaste bok än. Jag håller fortfarande på att läsa din första bok och har läst hälften av boken. Och jag uppfattar dig i boken att du menar att man lättare blir trött när man har Asperger. Men jag förstod inte riktigt vad du menade med din mening och därför blev jag lite undrande vad du menade.

    Svara
   2. Linda

    Och angående att neurotypiska tycker att du ska byta jobb. Jag förstår att det som neurotypiska blir mest trött av blir inte du mest trött av och det som du blir mest trött av blir inte neurotypiska mest trött av. Människor blir olika trött av olika saker.

    Svara
    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

     Du har så rätt i att folk blir trötta av olika saker. Jag önskar att alla människor förstod det! Ett av mina största problem har varit att få andra människor att förstå varför jag orkar göra det ena men inte det andra.

     Svara
 4. Linda

  Jag blir väldigt trött av att samtala utan pauser med mina boendestödjare. För ungefär en vecka sedan blev jag så trött av ett samtal jag hade med en boendestödjare så jag kände mig yr och det bara snurrade i huvudet på mig. Det kändes som att jag skulle ramla ihop av trötthet. Men hon blev inte trött.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag kan också bli sådär trött som du beskrev, men oftast inte av att samtala med mina boendestödjare utan av praktiska sysslor som att städa. Men det där är ett exempel på hur människor kan bli trötta av olika saker och att olika saker tar olika mycket energi av oss.

   Svara
   1. Linda

    Jag blir också trött av praktiska sysslor som att städa, diska o.s.v. Tyvärr får jag ofta tvätta mina händer och andra saker även fast jag inte orkar eftersom jag har tvång. Jag har också en tarmsjukdom= svår IBS + ett passagehinder på ändtarmen som tar mycket energi. Jag får sitta mycket på toaletten och jag blöder när jag bajsar och det gör också att jag ständigt får lågt blodvärde och lågt järnvärde. Så jag brukar få järnpåsar och en gång fick jag en blodtransfusion.

    Svara
    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

     Vad tråkigt, det måste vara jobbigt 🙁 Själv hade jag också mycket tvång förut, men till skillnad från dig hade jag inte tvättvång utan mest kontrolltvång (typ kontrollera spisen, dörren osv).

     Svara
     1. Linda

      Paula kan du radera de två senaste svaren som jag skrivit här ovan eller är det för krångligt? Det handlar om att jag tvångsmässigt inte är nöjd med dem.

      Svara
      1. Paula Tilli Inläggsförfattare

       Nu har jag raderat dina kommentarer! Och det var absolut inga problem för mig att göra det. Jag är ledsen att jag inte gjorde det förrän nu men jag var inte inloggad i bloggen igår.

       Svara
 5. Linus

  Även vi som har Aspergers syndrom är olika och tur är det.
  Vad många timmars sömn du behöver Paula, för mig räcker det med 8 timmars sömn.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Ja jag behöver mycket sömn. Däremot har jag ibland gjort undantag under de senaste månaderna genom att ”bara” sova 8-10 timmar vissa nätter, men sen har jag kompenserat det genom att sova 14 timmar efteråt för jag har varit helt slut efteråt!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *