Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Frågor och svar om mina föreläsningar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Eftersom många har ställt frågor om mina föreläsningar skriver jag här de vanligaste frågorna jag får och mina svar till dessa.

Fråga: Föreläser du bara om Aspergers syndrom och autism generellt sett eller viktar du föreläsningarna mot något särskilt?

Svar: Jag utgår från mina erfarenheter, tar upp missförstånd jag råkat ut för, berättar hur jag skulle vilja bli bemött mm. Mina föreläsningar handlar alltså om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv helt enkelt. Ibland har jag så kallade öppna föreläsningar dit allmänheten är välkommen (vilket jag bland annat kommer att ha i Växjö nästa månad) och på sådana föreläsningar brukar jag köra en allmän föreläsning om livet med Aspergers syndrom och ta upp lite allt möjligt i föreläsningen. När jag förra månaden föreläste för lärare i Sollentuna kommun så viktade jag föreläsningen mot barndom och skolan. För några dagar sedan föreläste jag på konferensen Fria tidens kvalitet som handlade om fritiden och där fokuserade jag såklart om fritid hos personer med Aspergers syndrom. Och när jag föreläser för boendestödjare berättar jag bland annat om mina egna erfarenheter med boendestöd. Så innehållet på föreläsningarna varierar mycket beroende på målgruppen!

Fråga: Hur långa är dina föreläsningar?

Svar: Längden på föreläsningen bestäms alltid med kunden i samband med bokningen för alla kunder har olika önskemål vad gäller längden. Den kortaste föreläsningen jag har hållit har varit 10 minuter och den längsta 8 timmars heldagsutbildning med lunch- och fikaraster emellan men de flesta kunder bokar mig för 2-3 timmar. På konferenser brukar den vanligaste längden vara ca 45-60 minuter.

Fråga: Vad kostar dina föreläsningar?

Svar: För arrangören som bokar mig beror priset på föreläsningens längd samt storleken på åhörargruppen. Kontakta mig via kontaktformuläret på min hemsida om du är intresserad av att boka mig så skickar jag en offert. Om du som privatperson däremot vill köpa en biljett för att komma och lyssna på mig på en öppen föreläsning så bestämmer arrangören priset på biljetten och det är ingenting jag kan påverka. Vissa föreläsningar kostar 100-200 kronor, andra är gratis.

Fråga: Föreläser du bara i Stockholm?

Svar: Nej, jag föreläser i hela Sverige och Finland. De allra flesta av mina föreläsningar har varit i Sverige, men jag brukar även föreläsa i Finland några gånger per år. Dessutom har jag även föresläst i Danmark, Norge och Kuwait vid ett tillfälle var.

Fråga: Får man ställa frågor till dig under föreläsningen?

Svar: Jag vill helst inte ha frågor mitt under själva föreläsningen med anledningen att jag lätt kan komma av mig om jag blir avbruten. Dessutom kommer jag oftast återkomma till det som frågar handlar om senare under föreläsningens gång. Däremot går det jättebra att ställa frågor till mig innan och efter föreläsningen samt under pauser. Dessutom brukar jag avsluta mina föreläsningar med ca 10 minuters frågestund där åhörarna får ställa frågor. Så möjligheterna att ställa frågor är många!

Fråga: Jag vill jättegärna höra dig föreläsa, kommer du komma till min hemort någon gång?

Svar: De flesta av mina föreläsningar är slutna utbildningstillfällen för t ex kommunanställda, lärare i skolor, medlemmar i en specifik förening och är tyvärr inte öppna för allmänheten. Däremot brukar kommuners anhörigstödjare samt Attention och Autism- och Aspergerförbundet ibland boka mig för öppna föreläsningar dit det går att köpa biljetter (som exempelvis nästa månads föreläsning i Växjö). Om det inte finns någon föreläsning på gång i din hemort men du gärna vill att din kommun arrangerar en föreläsning med mig så kan du, om du vill, kontakta anhörigstödjaren i din hemkommun och fråga om hen skulle vilja boka mig för en öppen föreläsning om Aspergers syndrom.

Fråga:  Är det inte svårt att ha ett så oförutsägbart och oregelbundet arbete som du har när man har Aspergers syndrom?

Svar: Jag har föreläst i 10 år nu så föreläsningarna har vid det här laget blivit en rutin. Jag tycker inte att det tar lika mycket energi att åka och föreläsa föreläsa som det skulle ta av mig att spendera dessa timmar på ett annat jobb. Anledningen är att den största delen av tiden går till resor, och när jag åker tåg eller flyg så kan jag vila under resan eller läsa en god bok om jag skulle vilja det. På hotellen kan jag också vila, så det blir således inte mycket av ”aktiv” arbetstid. Dessutom är jag inte till skillnad från många andra med Aspergers syndrom speciellt känslig för ljud och ljus, och därför är långa resor oftast inget problem för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *