Föreläsningssäsongen har kommit igång!

Nu har det varit ett par dagar sedan jag bloggade sist men jag har varit så upptagen med annat. Igår intervjuades jag för Radio Totalnormal i direktsändning, vilket gick bra. Och idag föreläste jag för elever på Södra Latin gymnasium och efter det gav jag en intervju om min bok På ett annat sätt: mina erfarenheter av Aspergers syndrom – ett autismspektrumtillstånd till Attentions tidning. Det är alltid så kul att föreläsa om Asperger för gymnasieungdomar, extra roligt var det idag eftersom eleverna hade så mycket frågor. Ibland räcker det med 5 minuters frågestund, men idag fick jag faktiskt stanna hela 35 minuter extra för eleverna hade så mycket frågor vilket var roligt. Så det har hänt mycket, men kul att föreläsningssäsongen kommit igång =)

föreläsare
Jag har haft turen att hitta ett jobb som jag älskar, dvs föreläsare om Aspergers syndrom, men samtidigt tar jobbet väldigt mycket energi, speciellt de långa tågresorna till föreläsningsorterna vilket ibland kan ta 5 timmar. Något annat jobb skulle jag överhuvudtaget inte orka med. Jag har nämligen begränsat med ork. Att föreläsa passar mig perfekt eftersom det kanske blir 1-2 föreläsningar i veckan, ibland 3, men inte mer. Resten av dagarna får jag vara hemma, vila och sova för att återhämta mig från föreläsningarna.

För många kan det vara svårt att förstå hur mycket energi en vanlig vardag kan ta för en person med Asperger. Saker som kan ta otroligt mycket mycket energi för oss tar nödvändigtvis ingen energi alls för andra människor. Visst är det vanligt även för personer utan Asperger att ett jobb tar mycket energi, men för mig tar det så mycket energi att jag endast orkade vara på nyårsfesten fram till kl 21, trots att jag hade semester, medan många andra stannde och festade hela natten. Jobbet tar så mycket energi för mig att jag inte kommer att orka ha någon födelsedagsfest i år, vilket jag alltid brukar ha annars, eftersom jag nuförtiden behöver ta det lugnt på helgerna för att återhämta mig. Jobbet tar så mycket energi att jag inte orkar lyfta upp posten från hallgolvet utan låter det ligga kvar där en vecka fram tills det ligger så mycket post på golvet att jag håller på att snubbla och det är först då jag lyfter upp posten. Visst skulle jag kunna lyfta upp posten varje dag, men jag väljer att spara min energi istället så att jag orkar föreläsa. Det skulle ju ta mycket mer energi att lyfta upp posten 7 gånger i veckan istället för att göra det 1 gång i veckan.

“Vad, orkar du inte lyfta upp posten från hallgolvet? Men det tar ju ingen energi alls”, får jag inte sällan höra. Men så är det för mig. För mig tar vardagliga saker, som att duscha, handla mat och lyfta upp posten från hallgolvet otroligt mycket energi. Ibland avundas jag s.k “normala” personer för deras energinivå. Om de bara visste hur mycket ork de har! Men trots det skulle jag aldrig någonsin vilja ta bort min Asperger. Nej, det är underbart att vara en Aspie 

_hjärta.png_

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 tankar kring ”Föreläsningssäsongen har kommit igång!

 1. Sofia Larhed

  Hej! Vill bara säga att jag tyckte det var så roligt och intressant att lyssna på din föreläsning idag! Tror att det gjorde ännu fler mer uppmärksamma på vad Asperger Syndrom innebär! Tack!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra att ni gillade föreläsningen! Var riktigt kul att föreläsa hos er eftersom ni alla var så entusiastiska och ställde mycket frågor efteråt 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *