4 typiska egenskaper hos tjejer med Aspergers syndrom

När jag föreläser, är det många som frågar mig om Aspergers syndrom tar sig uttryck på ett annat sätt hos kvinnor än hos män. Tyvärr finns det otroligt lite forskning på området, men det som jag ofta sett och hört från läkare och psykologer är att:

1. Flickor med Aspergers syndrom kan vara lugnare än pojkar. Om flickan inte får tillräckligt mycket stöd i skolan, kan flickan dra sig undan och bli passiv, vilket gör att omgivningen inte alltid märker att flickan i verkligheten har stora svårigheter.

2. Tjejer med Aspergers syndrom kan ibland bli otroligt duktiga sociala kameleonter. De kanske lägger otroligt mycket energi på det sociala samspelet och kan vara riktigt bra på att härma sin omgivning. De kanske lär sig utantill vad man förväntas säga i olika situationer, vilken typ av ansiktsmimik man borde använda sig av och så vidare, vilket gör att man kan behöva skrapa på ytan för att upptäcka hur otroligt mycket tjejen faktiskt anstränger sig. 

3. Tjejer med Aspergers syndrom kan ibland använda sig av mer mimik än killar. Den typiska bilden av Aspergers syndrom och autism är någon med sparsam mimik, men det är inte alltid så hos alla aspergare. För mig är det nästan tvärtom för jag har ofta fått höra att min mimik är otroligt livfull.

4. Specialintressen hos tjejer med Aspergers syndrom kan vara mer ålderstypiska. Det vill säga sådana som även andra tjejer i samma ålder kan intressera sig för såsom djur eller kändisar. Det som däremot skiljer dessa specialintressen från andra tjejers intressen är intensiteten. Om läkaren inte skrapar på ytan och missar hur mycket tid tjejen egentligen lägger på att läsa om djur eller att lära sig fakta om kändisar, kan läkaren tänka: “men det är ju vanligt att vara intresserad av djur och kändisar i den åldern”, och tjejen förblir utan diagnos.

Slutligen är det inte skrivet i sten att alla vi tjejer med Aspergers syndrom eller autism måste fungera på det ovanstående sättet. Aspergers syndrom tar sig uttryck på olika sätt hos olika tjejer, och det finns även killar med Aspergers syndrom som passar in i den ovanstående beskrivningen. Därför bör man aldrig generalisera!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

9 tankar kring ”4 typiska egenskaper hos tjejer med Aspergers syndrom

 1. Camilla

  Ja , jag tror det är typiskt för tjejer med Autismspek att bli förbisedda i skolan pga att de flesta inte har ett så utåtagerande beteende. Det finns kanske samtidigt någon med ADHD eller annan utåtagerande problematik som tar all uppmärksamhet. Jag har ju en tjej som vi skall på utredning med efter nu 6 år hos BUP . Vi har fått kämpa för i skolan och förskola har de inte märkt så mycket av hennes som vi tycker otroligt jobbiga beteende hemma.
  Jag har kommit med tårar i ögonen visa mornar till både förskola och nu skolan och bett att få prata med någon lärare för att höra hur vår dotter verkligen har det i skolan och varje gång har jag blivit så förbryllad över att de inte märker någonting förrän kanske nu då . Hon vägrade tex att gå på skolavslutningen och skrek att hon minsann alltid hatat skolavslutningar, vägrade gå på skolfotot för hon hatar att ta den där ensambilden vilket jag sade att hon inte behövde etc etc .

  Det som gör det hela så svårt är ju att man ifrågasätter sig som förälder, hur kan det komma sig att hon är så förbytt hemma… tänker man då men jag tror att hon biter ihop och kämpar så mycket i skolan att hon är heeelt slut efter skolan och allt kommer hemma där hon är trygg ( Många gånger har jag tänkt att hur trygg får man vara ) eller att hon skulle visa det hon visar hemma i skolan så kanske vi får hjälp snabbare.
  Jag hoppas och tycker att om man som förälder i 6 årstid frågar hur det går i skolan och på varje möte säger att vi har det jätte jobbigt med barnet hemma ( och man har ett normalfungerande hem) borde lägga mer krut på barnet , det kan ju gå så långt att barnet en dag bara skolvägrar… och går inte dit mer

  Svara
  1. Mats

   Jag hoppas och tycker att om man som förälder i 6 årstid frågar hur det går i skolan och på varje möte säger att vi har det jätte jobbigt med barnet hemma ( och man har ett normalfungerande hem) borde lägga mer krut på barnet , det kan ju gå så långt att barnet en dag bara skolvägrar… och går inte dit mer

   Det här pratar Svenny Kopp om i föreläsningen som jag länkade till. Barnen beter sig fint i skolan och utbrotten kommer hemma.

   Vi ska nog inte heller överskatta lärarnas förmåga att upptäcka (eller vilja upptäcka) barn med svårigheter. Det finns tex elever med svår dyslexi som har gått igenom hela grundskolan utan att lärarna har märkt att någonting är annorlunda med barnet.

   Svara
   1. Paula Tilli Inläggsförfattare

    Vi ska nog inte heller överskatta lärarnas förmåga att upptäcka (eller vilja upptäcka) barn med svårigheter. Det finns tex elever med svår dyslexi som har gått igenom hela grundskolan utan att lärarna har märkt att någonting är annorlunda med barnet.

    Usch, vad hemskt att det finns sådan okunskap i skolor! Om ett barn har svårigheter att läsa och skriva borde nog alla fatta att det kan handla om dyslexi, men tydligen inte.

    Svara
  2. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Det låter jättejobbigt att bli ifrågasatt hela tiden! Men det här med att hon har sina humörsvängningar och raseriutbrott hemma visar egentligen att hon känner sig trygg med er och vågar visa för er hur hon egentligen mår. I skolan känner hon sig kanske inte trygg alls, och därför anstränger hon sig för att visa sin bästa sida.

   Att din dotters fröken inte märker något alls är egentligen inte konstigt. Dels kan personer med Aspergers syndrom ha annorlunda kroppsspråk och alla visar inte att man mår dåligt, och dels döljer hon kanske sina känslor i skolan. Själv fungerar jag också lite så: antingen visar jag ingenting eller så är jag jättearg. Det finns liksom inget mitt emellan.

   Du har rätt att det kan gå så långt en dag att barnet skolvägrar. Därför är det jätteviktigt med rätt stöd så att det inte behöver gå så långt! Men egentligen tycker jag att skolvägran är en sund reaktion, det visar bara att barnet har överlevnadsinstinkt och undviker saker som är skadliga.

   Svara
   1. Mats

    Själv fungerar jag också lite så: antingen visar jag ingenting eller så är jag jättearg. Det finns liksom inget mitt emellan.

    Så fungerar jag också.

    Svara
 2. Camilla

  Svenny kopp är numer min idol hennes föreläsning gick rakt in i hjärtat o kändes som hon pratade om min familj i dag tex fikade jag med min dotter på ett fik men det slutade med att hon satte sig vid ett annat bord o läste när hon ätit upp hon tål inte se mig äta ( jag tycker att jag äter ordentligt o skärper mig väldigt noga med henne så att jag inte pratar med mat i mun men den här gången tyckte hon att jag förde gaffeln tokigt till munnen ja ibland känns det banne mig som jag är en gisslan. Men jag sade att vra att du gick iväg nör du kände dig irriterad o onte ställde till en stor scen. Skrek iofs en gång SLUTA men det är bara att bita ihop o ignorer blickar.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Att hon gick ifrån dig och inte ställde till med en stor scen var bra! Att gå iväg är ofta en bra strategi för många Asperger-barn, och många föredrar faktiskt att äta själva.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *