Är autism och Asperger en naturlig mänsklig variation?

Jag hittade en mycket intressant artikel. Enligt artikeln bör autism ses som en naturlig variation istället för som ett handikapp, i alla fall hos högfungerande personer. Artikeln jämför autism med homosexualitet som fram tills 1979 klassades som en sjukdom men uppfattas idag som en naturlig mänsklig variation.

Jag blev mycket glad när jag hittade artikeln! Samhället har enligt mig onödigt många synpunkter på hur man ska vara. Man ska äta samma slags mat som alla andra, vara spontan, kunna ha flera bollar i luften samtidigt, intressera sig för lite allt möjligt, vara duktig på ytliga relationer och småprat som egentligen inte betyder något osv. Jag har aldrig förstått varför det är så viktigt att man ska äta de flesta maträtter och att man ska helst äta tillsammans med andra människor, är inte det viktigaste att man äter och får i sig de viktigaste näringsämnena? Varför måste alla kunna vara spontana, är inte det bra att det även finns människor som ser till att strukturen hålls och att man håller sig till det man bestämt? Varför måste man kunna småprata, är inte det viktigaste att man är lojal och inte talar illa om andra människor bakom deras ryggar? Varför måste man kunna intressera sig för allt möjligt? Det behövs ju även människor, som exempelvis forskare, som blir specialister på ett enda ämne och blir superduktiga på det. 

forskare

Visst, vi Aspergare har fått vår Asperger/autismdiagnos av en anledning. Vi fungerar annorlunda än normen och har annorlunda behov, men det kan lätt fixas med vissa anpassningar. Precis som närsynthet lätt kan korrigeras med glasögon, behöver vi ibland speciella anpassningar för att vår vardag ska fungera. Men Asperger och autism är enligt mig fortfarande en naturlig mänsklig variation. Hur skulle världen se ut om alla människor var lika och kunde exakt samma saker? Det vågar jag inte ens tänka på.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 tankar kring ”Är autism och Asperger en naturlig mänsklig variation?

    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

      Jag tyckte också att den var intressant. Hoppas synen på människor som är annorlunda kommer att förändras i framtiden!

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *