8 tips för att kommunicera med personer med Aspergers syndrom

När jag föreläser om Aspergers syndrom, är det många anhöriga som frågar mig hur man bäst kommunicerar med personer med Aspergers syndrom och autism i konfliktsituationer och även i andra vardagssituationer. Eftersom vi aspergare är så otroligt olika varandra så finns det inget recept som fungerar på exakt alla, därför är det viktigt att prova sig fram. Men du kan testa följande:

1. Kolla först om din närstående orkar prata med dig just när du vill det, i annat fall kan ni ta diskussionen senare eller dela upp diskussionen på olika dagar. Ni kan börja diskussionen en dag och avsluta den på en annan. Alla människor är trötta då och då, men detta gäller speciellt oss med Aspergers syndrom. Vardagen tar oftast ännu mer energi av oss och vissa dagar behöver vi bara ha lugn och ro utan diskussioner.

2. Vissa personer med Aspergers syndrom har svårt för oväntade händelser. Om detta gäller din närstående så tycker hen kanske att det är jobbigt att du vill börja diskutera något viktigt när hen är oförberedd. Då kan det hjälpa att ni bestämmer en tid i förväg och att hen får veta redan då vad ni kommer att prata om. Det kan skapa mer trygghet.

3. Ta gärna diskussionen på ett lugnt ställe där det inte är några intryck som stör. Om du är osäker på om miljön är rätt, låt gärna din närstående välja tid och plats!

4. Tvinga inte din närstående till ögonkontakt. Många av oss med Aspergers syndrom har svårt för ögonkontakt, och om din närstående inte ser dig i ögonen under diskussionen behöver det inte betyda att hen inte är intresserad av vad du har att säga. Det kan precis vara tvärtom!

5. Ta reda på hur din närstående kommunicerar bäst. Vissa personer med Aspergers syndrom tycker om bilder. Det är också mycket vanligt att man föredrar att lösa konflikter skriftligt som exempelvis via mejl för då har man tid att tänka igenom hur man ska uttrycka sig och det är inget kroppsspråk som distraherar och orsakar missförstånd.

6. Glöm inte att din närstående kanske kommunicerar på ett helt annat sätt än du och att vissa ord kan ha helt andra betydelser för hen än för dig. Det har förut uppstått många missförstånd mellan mig och andra människor när jag exempelvis missförstått vad de menat med ord som “kunna” och “behöva“.

7. Det är lätt att lägga all skuld på alla missförstånd på oss som tänker annorlunda, men gör inte så! Kommunikationsproblem och missförstånd uppstår när två personer tänker och kommunicerar på olika sätt, och om din närstående inte förstår din syn på saken behöver det inte nödvändigtvis betyda att hen saknar empati eller att hen har svårt att ta andras perspektiv. Det kan istället mycket väl bero på att ni tänker olika. Du kanske har lika svårt att förstå hen som hen har att förstå dig.

8. Om din närstående faktiskt har mentaliseringssvårigheter och svårt att ta andras perspektiv, kan du testa att använda sociala berättelser.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

10 tankar kring ”8 tips för att kommunicera med personer med Aspergers syndrom

 1. Mamman till A

  Hej Paula! Jag vill tacka dig för en sådan klargörande blogg. Mitt barn har just fått diagnosen mild autism o adhd samt språkstörning o din blogg hjälper mig förstå mitt barn bättre av många anledningar. Dina välformulerade inlägg försöker jag att komma ihåg för framtien då så att jag skall förstå mitt barn när det är äldre, idag är A snart 4 år. Tack för att du skriver dina inlägg och hjälper mig o säkert många andra till att bli klarsyntare kring hur man kan vara när man har en diagnos inom autismspektrum.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Tack Mats! Jag önskar också att människor skulle tänka på dessa saker när de kommunicerar med mig. Däremot kom jag på efteråt att jag hade glömt något viktigt, nämligen att det är bra att hålla sig lugn när man kommunicerar med personer med Aspergers syndrom för många av oss kan bli stressade och påverkade av andras sinnesstämningar.

   Svara
 2. Catarina

  Vilka bra råd! De ska jag ta till mig och tänka på. Det fick mig att tänka på när folk, säkert i nån okunnig välmening, men likväl oerhört irriterande o förödmjukande när folk talar så där övertydligt o överbetonar vartenda bokstav o gör långa onödiga konstpauser o gärna pratar lite högre än vad som känns naturligt. Jag har fullkomlig allergi emot detta fenomen. När jag gick på habiliteringen så var det flera som bemötte mig så. Jag är utbildad, har fil kand examen, även om jag inte har orken att jobba längre, jag är smart o kreativ o tänker blixtsnabbt – ADHD i mig, samtidigt som jag har fördröjd bearbetning pga mina AS – men jag vill bli bemött som vanligt. Med hänsyn, respekt, förståelse o just det som du tar upp att man gärna kan checka först att man är redo att prata om o vet om vad o att det inte kommer som en överraskning o är en massa intryck som stör o tar över o ger härdsmälta sedan. Men jag fattar inte varför en del blir så där övertydliga som om man inte fattade?! Jag slutar lyssna direkt o det blir en sänkare.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Vad roligt att du tyckte om råden! Jag har också svårt för att folk pratar med mig övertydligt eller som om jag vore ett litet barn i stil med: “vad duktig du är, lilla Paula.” Precis som du skriver menar folk säkert väl en det kan vara irriterande. De kanske tror att man måste tala övertydligt och de kan säkert också ha svårt för att veta hur tydliga de bör vara. Vissa är nämligen alldeles för otydliga och det är ännu jobbigare 😉 Det kan vara en svår balansgång för andra människor kan jag tänka mig.

   Svara
 3. Mathias

  Bra Smarta Tips Paula ^^

  punkt 5 stämmer väldigt väl in på mig faktist (Y) men det är också pga att jag har så pass
  välutvecklat detaljseende vilket innebär att ett mail eller så ifrån mig kan bli väldigt mycket intensivt långt
  att läsa ..men det är så jag fungerar iallafall

  Svara
 4. Lena

  Hej Paula! Har en otroligt komplicerad situation med min 43 åriga dotter som har asberger och fått diagnos för några år sedan. Hon går hos en psykolog som inte verkar ge henne några verktyg för hur hon ska kunna ha en kommunikation med andra. Jag har försökt på alka sätt att försöka stötta henne i hennes svåhigheter men utan resultat. Till saken hör att hommn alltid gräver i gammalt groll. Ex varför jag födde henne och varför skaffade barn med hennes pappa? Jag och hennes pappa är skilda sedan 30 år tillbaka och jag är omgift sedan år 2000. Jag håller på att tappa kontakten med min dottet pga att hon ska avkräva mig svar på sådant jag ej kan svara på.
  Jag separerade pga att he nes pappa drack och inte tog ansvar. Jag träffade hennes pappa när jag var 17 år och jag fick min dotter vid 21. Hon fick en syster när jag var 25 år.
  Hennes pappa var inte lika konstig när jag skaffade barn med honom och vi pratar inte längre med varandra. Jag känner att jag måste
  hålla med henne om allt för att det inte aka bli bråk.
  Hon säger att jag dömer eller anklagar henne och det slutar med att hon slä ger på luren. Min dottet och jag har åkt en vä utomlands varje år en ve. Hon tål inte att jag umgås med hennes lillasyster utan att tycka att det är svågerpolitik då jag och min yngsta dotter ockskså haft dispyter pga att hon har AdHd. Nu ska jag träffa min äldsts dotters plykolog och fråga honom vilken hjälp hon får och vad han arbetar med för koncept pga att min dotter verkar må sämre och sämre. Hoppas så innerligt på svar frpn dig och om du kan komma med kloka råd eftersom detta verkar som att vi inte kommer att kunna fortsätta ha kontat. Jag är 64 år och arbetar heltid och har ett krävande arbeta och blir trött i kroppen och har inte alltid ork att sitta i telefonen tre timmar på kvällarna.
  Och vill jag avsluta lägger hon på luren och blir arg. Om jag skulle slänga på luren blir hon skitsur vilket jag aldrig gör. Situationen känns hopplös men jag älskar ju min dotter. Vet bara inte hur jag ska kunna kommunicera med henne utan att det blir tjafs om småsaker.
  Önskar svar!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Lena!

   Det låter som att du har en jobbig situation! Jag har tyvärr ingen utbildning om emotionspsykologi. Det som jag personligen skulle göra i en sådan situation skulle vara att förklara lugnt för personen att jag inte kan prata med hen så länge hen beter sig otrevligt och manipulativt men att jag gärna återupptar samtalet när vi kan ha ett normalt samtal. Genom att signalera att jag inte accepterar vad som helst och att jag menar allvar skulle jag hoppas på att personen så småningom ändrar sitt beteende. Detta säger jag bara som privatperson så jag har ingen aning om ifall utbildade experter skulle tycka att metoden är effektiv eller kontraproduktiv.

   Tony Attwood skriver i sin bok att vissa personer med Aspergers syndrom, okänt hur många, har mycket svårt för att hantera emotioner som ilska och sorg och att de därför kan reagera med att bete sig aggressivt. Vissa beter sig fysiskt aggressivt medan andra, ofta flickor/kvinnor, uppvisar istället ett passivaggressivt beteende och använder sig av en känslomässig utpressning för att få kontroll över familjemedlemmar. Attwood föreslår KBT för aggressionshantering som en lösning. Jag tycker att du ska kolla med psykologen om din dotter skulle kunna få KBT för emotionshantering och gärna av någon som är insatt i vad Aspergers syndrom/autism innebär.

   Om du behöver prata med någon så kan jag tipsa om att kontakta anhörigstödjare/anhörigombud! De har förmodligen ingen utbildning om hur du ska hantera din dotters aggressiva beteende men däremot kan de ge dig styrka och tips om hur du ska orka. Jag hoppas att det löser sig!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *