9 fakta om aspergarnas olikheter som många inte känner till

Vi som har Aspergers syndrom och autism kan sinsemellan vara väldigt olika varandra trots att vi har samma diagnos. Diagnosen Aspergers syndrom säger nämligen inte speciellt mycket om hur och till vilken grad våra svårigheter yttrar sig, vad vi har för styrkor och hur vi är som personer. Här kommer fakta som alla borde känna till om aspergarnas olikheter:

1. Vi aspergare kan ha olika personligheter. Exempelvis svårigheterna med socialt samspel som nämns i diagnoskriterierna för autism kan yttra sig på helt olika sätt hos olika individer. Någon kanske uppfattas som alltför social och närgången, någon annan drar sig undan helt och är svår att kontakt med och en tredje kanske har svårt för ytligt småprat. När jag arbetade i matbutik tyckte jag att det var det enklaste att arbeta i kassan.  Och detta trots att kassaarbete innebär sociala kontakter och trots att jag har Aspergers syndrom!

2. Två personer med Aspergers syndrom förstår nödvändigtvis inte varandra och blir inte automatiskt vänner. Trots att jag har upplevt att aspergare generellt sett har förstått mig bättre än människor utan asperger eller autism har jag stött på många aspergare som inte förstått hur det är för mig att bli känslig för olika smaker och konsistenser på maten och varför jag inte orkar arbeta på heltid. Dessa aspergare har haft svårt för något helt annat än jag och har därmed inte kunnat sätta sig in hur jag har det!

3. Det finns inget recept som hjälper alla aspergare. Jag brukar säga att om ett sådant recept skulle finnas skulle jag inte ens behöva föreläsa för då skulle det förmodligen sedan länge ha funnits en bok som skulle heta något i stil med: “Stödstrategier som fungerar för alla med autism”. Men en sån bok kan aldrig skrivas. Två personer med Aspergers syndrom kan ju behöva hjälp och stöd med olika saker precis på samma sätt som närsynta personer behöver olika skärpor på sina glasögon. Vi har olika svårigheter och styrkor, precis som ni utan diagnos!

4. Två aspergare kan vilja bli bemötta på helt olika sätt. Det som de flesta av oss har gemensamt på den här punkten är att vi vill bli älskade och accepterade precis som vi är, men där slutar likheterna! Själv gillar jag rakhet men jag vet flera med Aspergers syndrom som är extremt känsliga och blir väldigt ledsna av rakhet och brutal ärlighet. Det finns ingenting i diagnoskriterierna som säger att man automatiskt skulle uppskatta rakhet eller ärlighet när man har autism!

5. Vi aspergare ser ofta olika på vår diagnos. Någon tycker att Aspergers syndrom endast är en tillgång, någon annan tycker att det är en svårighet och en tredje tycker att det kan vara både och beroende på omgivningens bemötande och miljön man befinner sig i. Det finns varken rätt eller fel sätt att se sin diagnos på!

6. Två aspergare klarar inte alltid samma sak. En person med Aspergers syndrom kanske inte har svårt alls för att ringa telefonsamtal, en annan kommer att lära sig att ringa om hen får hjälp av en arbetsterapeut att hitta en fungerande strategier och en tredje kommer kanske aldrig någonsin hitta fungerande strategier utan kommer att behöva stöd med att ringa samtal livet ut. Jämför detta med er utan diagnos: ni klarar också olika mycket. Någon av er kanske klarar av att få ett nobelpris, men det betyder inte att ni alla kommer att klara det. Även om någon skulle försöka hjälpa er att hitta fungerande strategier!

7. Vi aspergare kan vara olika på alla punkter. Men av någon anledning har omgivningen oftast lätt för att acceptera att person A med Aspergers syndrom är fenomenal på att sjunga och kan försörja sig på att uppträda medan person B inte kan sjunga alls trots att båda har samma diagnos. Däremot har omgivningen ofta betydligt svårare för att acceptera om person A klarar av att torka diskbänken och ringa telefonsamtal medan person B absolut inte klarar det. Då kommer oftast diagnosen upp på tal och person B riskerar att få höra: “Men A har exakt samma diagnos som du och klarar dessa saker galant så du borde också klara samma sak”.

8. När två personer med autism har samma svårighet, kan svårigheten ha otroligt stora gradskillnader. En person med autism kanske har svårt för att hantera ljud men klarar ändå av att åka till stan om hen ser till att få vila lite innan och efter. En annan med autism kanske blir så trött av ljud att hen behöver vila en hel vecka för att återhämta sig och klarar därför inte ens av att åka kommunalt. Därför kan olika aspergare kan behöva olika mycket stöd och återhämtning!

9. Våra svårigheter kan ha olika bakomliggande anledningar. Någon kanske låter bli att städa för att hen tycker att det är tråkigt och skjuter upp det, någon annan kanske låter bli det för att hen fastnar och inte vet hur noggrant det bör städas, en tredje glömmer kanske bort att städa, en fjärde tycker att dammsugaren låter för högt och en femte tycker att det tar för mycket energi att städa. Därmed fungerar aldrig samma stödstrategi på oss alla även om många av oss skulle ha exakt samma svårighet!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

7 tankar kring ”9 fakta om aspergarnas olikheter som många inte känner till

    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

      Tack Thomas! Kul att se dig här igen 🙂 För mig var det också länge sen jag bloggade så jag hade också nästan glömt bort hur man skrev blogginlägg och svarade på kommentarer. Men nu är jag van igen 🙂

      Svara
  1. Pingback: Så här olika kan vi autister vilja bli bemötta | Paula Tilli

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *