A-kassa och lönebidrag, en omöjlig ekvation?

Nu måste jag ta upp något viktigt med er och jag hoppas verkligen att ni kommer att berätta för mig att jag har tok fel. Det är nämligen så att jag har hört rykten från flera håll att reglerna för A-kassa har ändrats under de senaste 6 månaderna. Enligt de nya reglerna ska inte lönebidragsanställda ha rätt till A-kassa vid arbetslöshet, och tydligen känner inte de flesta handläggare på Arbetsförmedlingen till detta eftersom det är så pass nytt och därför varnar de inte arbetssökande för detta när de beviljar deras arbetsgivare lönebidrag.

Nu hoppas jag verkligen att någon av er som är insatt kommer att kommentera blogginlägget och berätta för mig att det bara är rykten. Så snälla, ni som vet något, berätta och upplys mig om hur det ligger till! Har du varit lönebidragsanställd, blivit arbetslös under det senaste halvåret men inte fått A-kassa med anledningen att du haft lönebidrag? Eller vet du något annat om detta? Förut var det möjligt att få A-kassa efter att ha blivit arbetslös från en lönebidragsanställning, men hur är det nu år 2019? Ska jag gå ur A-kassan nu? Snälla, berätta för mig allt du vet!

Jag har under de senaste åren föreläst flitigt om hur Aspergers syndrom och autism ska vändas till en styrka och tillgång i arbetslivet så att arbetsgivarna vågar börja anställa oss. Jag hoppas verkligen inte att jag kommer att behöva varna alla aspergare som närmar sig 30-strecket nu och säga: “Är du osäker om du klarar av att jobba, testa absolut inte! Då förstör du för dig själv ifall du inte skulle klara det och vid eventuell arbetslöshet kommer du behöva leva på din partner för resten av livet eller sälja din lägenhet ifall det skulle dröja innan du hittar ett nytt anpassat arbete. För socialen kommer bara hjälpa dig om du är singel och inte äger någonting. Sök sjukersättning istället.” Så vill jag verkligen inte behöva säga på mina framtida föreläsningar utan jag vill kunna fortsätta att uppmuntra alla som har arbetsförmåga att pröva på att arbeta. Som bekant dröjer det ofta för oss med funktionsvariationer att hitta ett arbete som passar, och A-kassan är en viktig trygghet för oss mellan varven så att vi slipper sälja vår lägenhet för att få socialbidrag. Därför är det extraviktigt just för vår grupp att ha rätt till A -kassa!

Någonstans låter det här alltför galet för att det ska kunna vara sant. Det är inte bara vi aspergare som ofta har lönebidrag utan även väldigt många andra grupper, så en sådan här regel skulle påverka en stor del av Sveriges befolkning. Allt är nog bara rykten. Det låter ju helt tokigt att en arbetslös person med funktionsnedsättning som har betalat A-kasseavgifterna i flera år och arbetat heltid antingen skulle behöva separera från sin sambo eller sälja sin bil och lägenhet och sedan leva på socialbidrag som man ansöker om varje månad. Så kan det absolut inte vara i dagens Sverige. Eller…?

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

21 tankar kring ”A-kassa och lönebidrag, en omöjlig ekvation?

  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag hittade också länken när jag googlade. Men jag har inte förstått om ryktena att man numera är automatiskt hänvisad till soc om man som lönebidragare skulle bli arbetslös verkligen stämmer. För om det stämmer och man känner att man har begränsningar i arbetsmarknaden som gör att det kan ta flera år att hitta ett arbete så är det ju livsfarligt att testa att arbeta när man närmar sig 30. Då bör man söka sjukersättning! Det låter helt galet om det verkligen är så.

   Svara
   1. Mathias Tillman

    Jag vet inte om vi pratar om exakt samma sak, men som jag förstår det är man inte berättigad till a-kassa om man har lönebidrag eftersom man enligt de som står för a-kassan inte får vara skriven hos arbetsförmedlingen när man gör inbetalningarna, men för att få lönebidrag måste man ju vara skriven hos arbetsförmedlingen. Det låter väldigt konstigt, så jag skickade iväg mail till några av de större bolagen som har A-kassa för att få reda på vad det är som gäller. Förhoppningsvis kan vi reda ut det här.

    Svara
    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

     Det låter konstigt ja! Men jag förstår ändå inte riktigt. Jag arbetar heltid och får lönebidrag. Säg att jag skulle bli arbetslös och förlora mitt arbete helt. Då får jag alltså inte A-kassa enligt de nya reglerna trots att jag alltid har betalat A-kasseavgifterna och inte har ett jobb? Så har jag förstått det från flera håll. Om ryktena verkligen stämmer så så är det ju lönlöst för mig att vara med i A-kassan.

     Vad bra att du mejlade till de större bolagen och frågade dem! Då får vi förhoppningsvis reda på vad det är som gäller.

     Svara
     1. Mathias Tillman

      Jag har nu fått svar från flera bolag, och även om det första inte kunde ge ett klart svar, har de andra sagt att det inte stämmer och att man självklart har tillgång till a-kassa – även om man har lönebidrag. Så jag tror inte du har något att oroa dig för! 🙂

      Svara
       1. Mats

        Vad bra, jätteskönt att höra Då var det nog bara rykten.

        Sakta i backarna. Jag anser att saken inte är ordentligt utredd ännu. Jag hävdar att vi inte vet vad som gäller.

      1. Mats

       Jag har nu fått svar från flera bolag, och även om det första inte kunde ge ett klart svar, har de andra sagt att det inte stämmer och att man självklart har tillgång till a-kassa – även om man har lönebidrag. Så jag tror inte du har något att oroa dig för!

       Vad menar du med “bolag”? Det är snarare a-kassorna som ska svara på hur a-kassorna tolkar reglerna. Inte arbetsgivarna.

       Svara
       1. Mathias Tillman

        Med bolag menar jag de som betalar ut A-kassa, såsom Unionen, SEKO, Vision osv.

       2. Mats

        Med bolag menar jag de som betalar ut A-kassa, såsom Unionen, SEKO, Vision osv.

        Okej! Tack för att du tar dig tid att rota i det här Mathias. Det är nog många som har nytta av att få veta hur det ligger till med anställning med lönebidrag och a-kassa efter de nya domarna.

      2. Mats

       Det enklaste är nog om ni frågar Tomas Eriksson på Sveriges a-kassor vad de nya domarna innebär för personer som har anställningar med lönebidrag: https://www.sverigesakassor.se/om-so/press/

       Det är framförallt två frågor som vi behöver ha svar på:

       1. Har personer som arbetar i anställningar med lönebidrag rätt till a-kassa vid arbetslöshet på samma villkor som före de nya domarna?

       2. Påverkar domarna möjligheterna att kvalificera sig för nya ersättningsperioder om man har anställning med lönebidrag?

       Svara
       1. Mathias Tillman

        Jag har tänkt att jag skulle skriva en ny kommentar med exakt vad de olika a-kassorna svarat på min fråga, men jag har ännu inte fått svar från alla, så jag ville vänta lite.

        Jag kan skicka till Tomas också, men från de svar jag fått har det inte skett några förändringar kring ersättning vid lönebidrag.

       2. Mats

        Jag har tänkt att jag skulle skriva en ny kommentar med exakt vad de olika a-kassorna svarat på min fråga, men jag har ännu inte fått svar från alla, så jag ville vänta lite.

        Okej! Kommentera gärna här igen när du har fått svar.

     2. Mats

      Det finns ett till frågetecken och det är vad som händer om du blir av med arbetet och får a-kassa och sedan får ett nytt arbete med lönebidrag. Kommer det nya arbetet att innebära att du kvalificerar dig för en ny ersättningsperiod med a-kassa?

      Vi behöver alltså ta reda på om man får a-kassa överhuvudtaget om man har arbete med lönebidrag och om man får det berättigar då ett nytt arbete med lönebidrag nya ersättningsperioder?

      Svara
 1. Mathias Tillman

  Här är de svar från a-kassorna jag fått angående angående SVT:s artikel från 2018, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-tusentals-arbetslosa-riskerar-forlora-a-kassan-i-onodan

  STs arbetslöshetskassa:
  “Hej!
  Tack för ditt e-postmeddelande.

  Artikeln är från augusti 2018, vissa uppgifter har ändrats sedan dess.
  Kontakta oss igen om du vill veta hur det är just i ditt ärende.”
  – Jenny Källberg, Handläggare

  SEKO:
  “Hej

  Det har inte kommit några nya regler kring detta. Så rätt till ersättning vid lönebidrag/bidragsanställning kvarstår.”
  – Annika Sanchez, Handläggare

  Unionen:
  “Hej!

  Lönebidrag är tillgodo räkningsbart för akassa.”
  – Nadja Bhatt, Medlemsrådgivare

  Sveriges a-kassor:
  “Hej,

  Det här är en artikel från i höstas utifrån att det då uppstått vissa tolkningsutmaningar. Dessa är nu lösta och om du hör till gruppen som nämns i artikeln är mitt råd att du i första hand vänder dig till din a-kassa för att få vägledning utifrån din situation. Om du har mer generella frågor om hur detta löste sig kan du återkomma till mig så kan jag be någon härifrån lämna en sammanfattning.”
  – Tomas Eriksson, Kanslichef

  Handels a-kassa:
  “Hejsan,

  Tack för ditt mejl!

  På vår hemsida kan du läsa om vad som räknas som förvärvsarbete: https://handels.se/akassan/ersattning/regler-och-villkor/villkor/arbetsvillkor/

  Återkom gärna om du har några funderingar. Du når oss på 0771-666 444, knappval 2 eller skriv oss ett meddelande via Mina sidor.

  Önskar dig en fin dag.”
  – Rui Shan Zhang, Servicehandläggare
  Hemsidan nämner att lönebidrag räknas som förvärvsarbete.

  Alfa kassan:
  Inget svar, men hemsidan nämner att lönebidrag räknas som förvärvsarbete.

  Livs a-kassa:
  “Hej!
  Det finns olika former av anställningsstöd, en del grundar ersättning, en del inte. Lönebidrag, Nystartsjobb mfl, räknas som tillgodoräkningsbartid i ett villkor. Instegsjobb, Förstärkt anställningsstöd, Särskilt anställningsstöd, Introduktionsjobb, Extratjänst, Moderna beredskapsjobb är INTE tillgodoräkningsbara i ett arbetsvillkor”

  SAAK:
  “Hej! Man måste ta reda på vad det är för anställning man har och om den är tillgodoräkningsbar i ett arbetsvillkor som krävs för att kunna få ersättning. Vad artikeln handlar om är en annan sak som inte är någon nyhet eller förändring egentligen. För att få ersättning måste man uppfylla ett arbetsvillkor. Tiden för att göra detta är en ramtid som är tolv månader före arbetslöshetens inträde. Inträdet för arbetslösheten är det datum man anmäler sig som sökande på Arbetsförmedlingen. Om man har varit anmäld på arbetsförmedlingen tex sedan 170201 och aldrig blivit avanmäld trots att man börjat arbete eller annat så är ramtiden för att uppfylla ett arbetsvillkor 160201 – 170131. I detta fall har det arbete som finns den perioden redan använts till ett villkor och man kan inte använda det igen. Har man arbetat sedan, tex 180101 – 190430 men inte varit avanmäld från arbetsförmedlingen så finns inget arbetsvillkor eftersom man utgår från datum som man blev anmäld senast.”
  – Mari Kindahl

  Arbetslöshetskassan Vision:
  “Hej Mathias!

  Tack för meddelandet!
  Frågan är inte aktuell hos oss eller någon annan a-kassa längre.
  Artikeln är från förra året.”
  – Luis Santos

  Jag skickade också ett till mail till Sveriges a-kassor för att verkligen klargöra om det finns några speciella villkor/krav för personer med lönebidrag, här är svaret jag fick:

  “Hej Mathias

  Det finns inga särskilda krav för rätt till ersättning från a-kassan som gäller den som har haft en anställning med lönebidrag.”
  – Henrik Eriksson, Utbildare/Utredare

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *