Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?

Många har frågat mig om jag tycker att det är viktigt att söka sig till en neuropsykiatrisk utredning och skaffa sig en Asperger-diagnos om man misstänker att man själv eller någon närstående har det. Vad gör en  Asperger-diagnos för nytta?

Om det är viktigt att skaffa sig en diagnos eller inte får man själv avgöra men jag själv och många andra har iaf haft nytta av diagnosen. För mig har det bland annat inneburit en bättre självkännedom och upprättelse. När jag läste böcker om Asperger för första gången, kände jag igen mig själv direkt. En sådan känsla kan vara svår att förstå för någon som aldrig känt sig udda och avvikande i den här världen och som alltid känt gemenskap med andra människor, men för mig var det en stor lättnad att känna att jag inte var ensam i världen med mitt annorlundaskap. Tack vare min diagnos kunde jag också söka mig till träffgrupper för personer med Asperger för att lära känna andra som fungerade som jag.

Dessutom var det en stor lättnad att få veta att det som jag hade känt hela livet inte hade varit min inbillning. Jag hade t ex alltid känt att vardagen tar mycket mer energi för mig än för många andra, men när jag tog upp det med andra människor innan diagnosen var det inte många som trodde mig. “Äsch, du måste skärpa dig”, fick jag ständigt höra. Nu vet jag att vardagen faktiskt ofta tar mer energi för Asperger-människor än för andra och att jag inte är lat bara för att jag känner så.

Många, däribland jag, känner också att man kan behöva stöd i vardagen. Har man en Asperger-diagnos, kan man få stöd och hjälp enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Man har bland annat rätt att söka till LSS-boende om man inte klarar av att bo själv. Man kan ansöka om en kontaktperson eller ledsagare eller boendestödjare. Visst, vissa av dessa insatser går även att söka enligt SoL (socialtjänstlagen) och för SoL-insatser behöver man ingen diagnos. Boendestödjare är exempelvis en SoL-insats, men trots det upplever många att det ibland är lättare att få en boendestödjare beviljat om man har en autismspektrumdiagnos.

Det är dock viktigt att vederbörande själv får avgöra om h*n skulle ha nytta av en eventuell Asperger-diagnos. Vissa är nöjda med sina liv, har hittat strategier för att ha en relativt fungerande vardag och känner att en diagnos inte skulle tjäna till någonting. Och det måste man respektera. Vi Aspergare är olika varandra och känner olika inför våra diagnoser.

 

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 reaktion på “Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?

  1. Jonna

    Det är viktigt, framförallt för sin egen skull. För att acceptera sig själv, och ta vara på sina styrkor. Så är det viktigt att veta vad asperger är just i mitt liv. Också alla med asperger är ju olika. Så man får nog forma sin egen asperger-diagnos. För min del handlar det mycket om att ha en balans, att veta att jag måste ha min egen ifred-tid för att ladda. Att vara med andra en timma, kräver tre timmar ifred. Som ett exempel.

    Svara
  2. Paula Tilli Inläggsförfattare

    Jag håller med! Och precis som du skrev, är det viktigt att lära känna sin egen Asperger och ta vara på sina styrkor. När jag hade lärt mig att acceptera mig själv och slutat fokusera på mina svårigheter, blev vardagen så mycket enklare 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *