Asperger och återhämtning, del 3

De senaste två dagarna har jag skrivit om hur mycket energi det kan ta från oss med Aspergers syndrom att vara sociala och umgås med andra människor, och eftersom mina inlägg orsakat flera reaktioner och många verkar känna igen sig i det jag skriver, fortsätter jag skriva om ämnet.

Även om det kan ta energi från mig att umgås två och två, tar det ännu mer energi om vi är flera som träffas. När man bara är två, finns det ofta en större möjlighet att gå djupare in på varje ämne. Det passar mig perfekt för jag älskar djupa diskussioner och tappar intresset fort om samtalet blir för ytligt. När man man däremot träffas i grupp, verkar det ofta vara meningen att man bara diskuterar saker lite ytligare för att sedan fortsätta till nästa ämne. Och vad är det för mening med att prata överhuvudtaget om man bara diskuterar ytliga ämnen såsom vädret? Är inte det roligare att ha djupa diskussioner, sådana som man kommer att komma ihåg resten av livet?

Det finns också en annan anledning till att jag tycker att det är energikrävande att träffa många människor samtidigt: det blir flera intryck för min hjärna att hantera när vi är flera som träffas och pratar, och då måste min hjärna anstränga sig och gå på högvarv för att hänga med i samtalet. Först säger Anna kanske någonting, sedan flikar Maria in något i samtalet, sedan säger Anna någonting igen, sedan säger ställer Anders en fråga till Anna men Maria svarar på frågan istället för Anna osv. Då blir jag bara förvirrad, och snart orkar jag inte lyssna längre och vill bara försvinna in i min egen värld. Men det kan jag inte göra, inte för mycket i alla fall, för då tror alla att jag inte är intresserad av deras sällskap, medan det i själva verket handlar om att min hjärna inte orkar hänga med.

För mig är det en gåta hur många normalstörda människor inte bara klarar av sådant, utan de dessutom tycker att sådana här sociala situationer är roliga och det ger dem energi. Hur i hela världen kan de koncentrera sig och reagera snabbt på det andra i gruppen säger när alla pratar efter varandra och ibland nästa samtidigt, får inte de panik? Helt otroligt hur deras hjärnor är konstruerade.

hjärna

 

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *