Kategorier
Socialt samspel och autism

Aspergers syndrom, autism och ensamhet i olika åldrar

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

När man har Aspergers syndrom eller autism, kan det utgöra en utmaning att hitta vänner (dock kan man självklart ha autism även om man inte skulle ha svårt för det). Men svårigheten kan vara olika märkbar i olika åldrar. Om ett autistiskt barn eller en autistisk tonåring har svårt för att hitta vänner, kan allt vändas senare i livet och autisten kan få lättare att hitta vänner som vuxen. Ibland kan det vara tvärtom: autisten kan ha haft flera vänner fram till 25-årsåldern men blir sedan ensam.

Många vänskapsrelationer börjar förändras efter 25-årsåldern

I samband med mina föreläsningar händer det att autister kommer fram till mig för att berätta om sina tankar och erfarenheter kring relationer och vänskap. Jag har vid ett flertal tillfällen fått berättat för mig av ofrivilligt vuxna autister att de hade vänner som yngre men att det hände något efter 25-årsåldern och de gamla vänskapsrelationerna inte längre var som de brukade vara.

Att allt kan förändras mellan åldrarna 25 och 30 är inte nog inte så konstigt. Forskningen slår nämligen fast att antalet vänner börjar avta efter 25-årsåldern, och därför är det naturligt att även autister börjar märka skillnad. Skillnaden är bara att autisten kan ha mycket svårt för att förhålla sig till den nya situationen utan stöd.

Man kan ha tappat kontakten med sina gamla barndomsvänner

Det kan även finnas andra bidragande orsaker till ensamheten: vuxna vänskapsrelationer brukar se annorlunda ut jämfört med vänskapsrelationer mellan barn och tonåringar. De allra flesta av mina jämnåriga som jag känner har inte längre samma relation till sina gamla barndomsvänner som de hade en gång i tiden. Många har förlorat kontakten med de gamla vännerna totalt medan andra har fortfarande kontakt med dem men träffar dem endast en gång per år.

Jag tror nästan att det verkar vara snarare en regel än undantag att man någon gång i livet växer ifrån många av sina gamla vänner med tanke på att de allra flesta människor förändras genom åren. Det behöver inte betyda att man är osams med de gamla vännerna utan man har istället hittat nya kompisar under livets gång. Problemet är att många autister kan uppleva det som jobbigt att släppa in nya människor i sina liv.

Ovanligt med en extremt tajt bästis i vuxenåldern

Förutom att man kan ha växt ifrån sina gamla vänner, är det många som börjar bilda familj i den här åldern. Det är även mycket annat som hunnit hända: man har inte samma energi längre som man hade som 20-åring och därför orkar man helt enkelt inte upprätthålla en lika tajt kontakt med de gamla vännerna. Vidare föredrar många i den här åldern att umgås i grupp och ordna större par- eller tjejmiddagar. Det kan vara en rätt så stor skillnad mot åldrarna mellan 15 och 20 då många tjejer har en bästis som man umgås med väldigt regelbundet. Många 30-åringar jag känner umgås definitivt inte med sin bästis varje vecka, dock finns det självklart undantag.

Autism kan innebära ett ointresse i att umgås i grupp

När man har Aspergers syndrom eller autism, föredrar man oftast trygghet och vill gärna att saker och ting är som de alltid varit. Därför kan det bli en enorm chock för autisten när vänskapsrelationerna runt omkring en börjar förändras. Man kanske inte alls känner sig hemma i ett större gäng, är inte intresserad av att umgås med vännernas partners utan man kan fortfarande vilja dela hemligheter med en bästis på samma sätt som man gjorde som 18-åring.

En autist ser nödvändigtvis inte vitsen med att umgås i grupp och kan därför känna sig plötsligt totalt utanför. Tyvärr är det inte alltid lika lätt att hitta en nära tjejkompis efter 30-årsåldern som är intresserad av att dela hemligheter i enrum istället för att ordna par- och tjejmiddagar, vilket kan vara problematiskt för autister.

De sociala kraven runt omkring autisten kan ha förändrats

För dig som anhörig kan det kännas som att din autistiske närstående plötsligt börjar inbilla sig ha sociala svårigheter som hen aldrig tidigare haft, men sanningen är att det kan vara de sociala kraven runt omkring autisten som har förändrats! När umgängesformerna har förändrats i 25-årsåldern, kan det göra det svårt för din närstående att skaffa nya vänner. Du kan med fördel föreslå för din närstående att skaffa en kontaktperson enligt LSS eller att söka sig till träffgrupper för personer med Aspergers syndrom och autism om ensamheten börjar kännas outhärdlig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *