Aspergers syndrom och central koherens

Det sägs att vi med Aspergers syndrom eller autism ofta har en svag central koherens. Central koherens innebär en förmåga att se helheten och att kunna sålla bort onödiga detaljer. När man har en svag central koherens, har man ofta svårt att se helheten men däremot kan man ha extremt lätt för att se detaljer som nästan ingen annan lägger märke till. I Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier lyder kriteriet C 3:

“Sällsynt bra minne och/eller förmåga att minnas detaljer som andra oftast glömmer bort eller förbiser: exempelvis, namn, datum, scheman och rutiner”

En svag central koherens kan ha olika konsekvenser i olika människors liv, men ofta kan det påverka rätt mycket. Vissa personer med Aspergers syndrom har svårt att följa den röda tråden när de läser böcker, ser på filmer eller lyssnar på vad andra människor berättar för dem eftersom de bara fokuserar på smådetaljer istället för helheten. Vissa kan ha svårt att städa eftersom de inte vet vilka detaljer man ska ta hänsyn till för att det ska vara städat. Några kan ha svårt att anpassa sitt beteende efter situationen och de kanske beter sig exakt likadant hemma hos andra människor som de gör hemma.

Andra personer med Aspergers syndrom tänker väldigt bokstavligt eftersom de bara lyssnar på vad som sägs utan att ta hänsyn till sammanhanget. De kan tolka meningen “kan du öppna fönstret?” fel och tro att det betyder “har du en förmåga att öppna fönstret?” istället för vad det faktiskt betyder, dvs “öppna fönstret nu med en gång!” Och det är ju mycket logiskt tänkt eftersom frågan “kan du simma?” inte betyder “hoppa i vattnet nu och simma med en gång” utan det betyder “vet du hur man simmar?” Med en stark central koherens förstår hjärnan automatiskt i vilka situationer verbet “kunna” har betydelsen “att ha en förmåga” och i vilka situationer det är en befallning att göra något. Men vissa personer med en svag central koherens klarar inte av att tänka på sammanhanget i en sådan situation, de tänker bara på detaljer.

Vissa personer med Aspergers syndrom har kunnat utnyttja sitt detaljtänkande i både yrkes- och privatlivet. Vissa passar bra som korrekturläsare eftersom de upptäcker alla stavfel med en gång, och andra upptäcker direkt alla smådetsaljer runt omkring dem. Denna förmåga kan vissa personer utnyttja när de exempelvis går på lägenhetsvisningar för de ser alla småfel på alla lägenheter med en gång.

Själv har jag också en svag central koherens, men när jag var yngre, förstod jag inte det själv. Jag har visserligen alltid tänkt mycket bokstavligt, men eftersom det för mig alltid varit självklart att man ska mena exakt det man säger och inget annat, förstod jag inte att jag tänkte annorlunda än många andra människor.

Dessutom kommer jag ofta ihåg detaljer som många andra glömt bort. När jag och Sofia för ett par veckor sedan pratade om våra före detta skolkamrater i Vimmerby-tiden, var hon förvånad när hon upptäckte att jag fortfarande kom ihåg födelseår på alla våra klasskamrater samt på nästan alla som bodde på vårt internat. “Hur kan du komma ihåg sådana här detaljer?”, undrade Sofia. Och det fick mig att undra lite. Jag har nämligen alltid sett det som naturligt att komma ihåg andra människors födelseår, och jag har inbillat mig förut att alla människor brukar komma ihåg andra människors sådana saker, men nu har jag förstått att det förmodligen inte är så.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

17 tankar kring ”Aspergers syndrom och central koherens

 1. HL

  Dette er et interessant innlegg. Jeg har store problemer med å se film og skammer meg over det, fordi ingen forstår hvorfor jeg ikke ser forskjell på to perosner som for eksempel har skjegg. Jeg ser detaljen, ikke helheten.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag förstår dig! Själv har jag svårt att känna igen ansikten och kan därför precis som du ha svårt att skilja på två personer med exempelvis skägg eller rött hår.

   Svara
 2. Mats

  Jag kommer aldrig ihåg datum och registreringsskylttar. Jag tycker själv att jag har ganska stor förmåga att komma se helheten. Jag tycker inte svag central koherens passar in så bra på mig men det är möjligt att utredningsteamet var av en annan åsikt. Men det är väl inget diagnoskriterie så jag kanske inte har svag central koherens? Hur avgör man om en person har det? Finns det några tester?

  Svara
  1. Mats

   Det verkar ju inte finnas särskilt många bevis för att människor med Aspergers syndrom har svag central koherens: http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/annorlunda_tankande/central_koherens/att_undersoka_central/index.html

   Jag tycker själv att jag minns väldigt mycket genom att association. Överhuvudtaget tycker jag att jag har en stark associationsförmåga. Det är kanske min ADD som är förklaringen till att jag associerar så mycket?

   Svara
   1. Paula Tilli Inläggsförfattare

    Svag central koherens är ingenting som nämns i diagnoskriterierna överhuvudtaget. Och inte heller vare sig bristande exekutiva funktioner eller dålig föreställnings- och mentaliseringsförmåga. Forskarna har försökt hitta förklaringar till varför vi exempelvis har svårt för socialt samspel och varför vi kan tolka språket bokstavligt osv. De tror att bristande exekutiva funktioner, mentaliseringsförmåga och central koherens är troliga förklaringar. Jag har läst Svenolof Dahlgrens bok Varför stannar bussen när jag inte ska av? och i den boken förklarade han dessa teorier.

    Själv tycker jag inte att jag har en jättedålig mentaliserings- eller föreställningsförmåga. Däremot har jag säkert svag central koherens eftersom jag har en tendens att tolka språket bokstavligt. Fast en dålig mentaliseringsförmåga skulle också iofs kunna vara en förklaring till ett bokstavligt tankesätt, och det är svårt att veta vad som är vad.

    Svara
    1. Mats

     Tack för förklaringen. Det är svårt att veta vad som är vad. Men det är intressant att ta del av forskarnas hypoteser.

     Svara
  2. Paula Tilli Inläggsförfattare

   När jag var barn, kom jag ihåg registreringsskyltar men nu gör jag inte det längre. Nuförtiden lägger jag inte längre märke till sådana saker. Men när jag var barn, kunde jag utantill alla födelsedagar och telefonnummer till alla klasskamrater och registreringsnummer på mina grannars bilar. Men nu i vuxen ålder har jag mycket svårare att komma ihåg telefonnummer än vad jag hade förut.

   När jag gjorde Asperger-utredningen, testade utredningsteamet min centrala koherens genom att exempelvis ge mig en massa bilder, och jag skulle lägga bilderna i ordning så att det skulle bli en berättelse. Dessutom skulle jag berätta vad jag såg på bilder och gjorde några andra tester också. De kom fram till att jag har svårt att helheten och dessutom även detaljer när det gäller bilder. Jag har överhuvudtaget att lägga märke till både helheten och detaljer när jag försöker tolka vad som händer på bilder.

   Svara
   1. Mats

    När jag gjorde Asperger-utredningen, testade utredningsteamet min centrala koherens genom att exempelvis ge mig en massa bilder, och jag skulle lägga bilderna i ordning så att det skulle bli en berättelse. Dessutom skulle jag berätta vad jag såg på bilder och gjorde några andra tester också.

    Det testet känner jag inte igen från min neuropsykiatriska utbildning.

    Svara
     1. Paula Tilli Inläggsförfattare

      Haha, jag måste ha börjat läsa som en neurotypiker! Jag märkte nämligen inte att du hade skrivit “utbildning” innan du påpekade det 🙂

      Svara
    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

     Det verkar som att alla inte fått göra alla testar jag gjort. När min nuvarande läkare fick min utredning, sa han “Oj, din utredning var väldigt grundligt gjort och extremt omfattande”. Jag fick ju också baka en sockerkaka, men det har ingen annan jag pratat med fått göra. Inte ens de som gjort utredningen på samma mottagning som jag.

     Svara
     1. Mats

      Jag fick ju också baka en sockerkaka, men det har ingen annan jag pratat med fått göra. Inte ens de som gjort utredningen på samma mottagning som jag.

      Det var ju bara för att utredningsteamet ville ha sockerkaka till eftermiddagsfikat den dagen. Det var inte för att se vad du klarar av. Jag vet en aspergare som fick laga till en trerätters middag under utredningen bara för att neuropsykologen skulle bjuda över sina grannar på middag samma kväll.

      Svara
     2. Anna

      Oj, fick du baka en sockerkaka! Vad kunde de dra för slutsatser av din bakning då?

      Jagj fick göra extremt få tester i min utredning. Utredningen utfördes pinsamt dåligt och hela utredningen skickades hem till mig utan att de hade gått igenom den med mig. Vi hade ett möte där de sa vilken diagnos jag fått och lite om vad de tyckte att jag skulle göra, t.ex. vända mig till habiliteringen. De nämnde något om mina starka sidor och något om mina problem. Sen sa de inte så mycket mer. Det blev en hemsk chock för mig att läsa utredningen när den kom i brevlådan, för det var flera saker som inte stämde om som jag kände mig väldigt ledsen och icke-förstådd av. Tänk om de hade kunnat ta upp med mig under utredningen, eller i alla fall efteråt, om hur de uppfattade mig osv, då hade det inte blivit en sån chock sen och om vi hade haft en diskussion hade jag ju kunnat tala om det som jag tyckte inte stämde.

      Svara
      1. Paula Tilli Inläggsförfattare

       Vad tråkigt att din utredning var så slarvigt gjort! 🙁 Du är tyvärr långt ifrån den enda som sagt så. Jag förstår att du fick en chock, speciellt med tanke på att de hade skrivit saker om dig som inte alls stämde. De borde verkligen ha bokat ett möte med dig och gått igenom resultatet tillsammans med dig i lugn och ro.

       Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon annan som fått baka en sockerkaka, men jag är nästan säker på att de ville att jag skulle göra det för att jag hade talat om hur otroligt svåra motoriska svårigheter jag hade, hur svårt jag hade att följa instruktioner och att göra praktiska saker. De drog slutsatsen att jag hade ovanligt stora svårigheter att göra praktiska saker jämfört med andra som har Aspergers syndrom och att det var därför jag alltid har upplevt att jag har svårt att göra hemsysslor. Jag frågade läkaren om det var möjligt att dessa praktiska svårigheter kunde bero på uppfostran, men läkaren svarade helt bestämt att det var omöjligt och att även människor som aldrig behövt göra hemsysslor hemma under uppväxten inte har så här stora svårigheter. Det var skönt att få veta det! Dessutom har mamma varit ganska sträng mot mig och försökt få mig att göra hemsysslor under hela min uppväxt och min bror har inte samma svårigheter som jag på det här planet, så därför vet jag nu att dessa svårigheter är medfödda. Mamma berättade att hon förmodligen hade röda hund när jag låg i magen, så mina motoriska svårigheter kan bero på det!

       Svara
       1. Anna

        Tack för dina stöttande ord 🙂 Det är konstigt att det inte finns några nationella riktlinjer för hur en npf-utredning ska gå till! Skönt att dina motoriska svårigheter inte beror på uppfostran! Ja, röda hund kanske kan ha gett dig de svårigheterna, är det något du har hört hänt andra också?

       2. Paula Tilli Inläggsförfattare

        Jag håller verkligen med om att det borde finnas nationella riktlinjer!

        Jag har faktiskt aldrig träffat någon som fått skador pga röda hund under mammans graviditet, men enligt läkaren kunde röda hund skada fostret. Och när jag har googlat så står det att röda hund under graviditeten kan vara farligt. Nu vet jag inte om mina motoriska svårigheter beror på detta för min morfar var likadan. Han hade också jättesvårt att lära sig praktiska sysslor, så det kan vara ärftligt också. Det är svårt att veta vad som beror på vad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *