Aspergers syndrom och empati

Igår skrev jag ett inlägg om myten om att vi som har Aspergers syndrom skulle sakna empati, och precis som jag lovade igår, fortsätter jag att skriva om ämnet idag.

Ibland händer det att vi som har Aspergers syndrom känner medkänsla utan att vi vet om hur vi förväntas visa att vi bryr oss. Vissa kanske skrattar vid fel tillfälle, och andra har svårt att gråta trots att de verkligen känner sig ledsna inombords. Jag hörde en gång en kvinna med Asperger berätta att hon tyckte att det var hemskt när hennes nära och kära gick bort. Inte nog med att hon hade sin egen sorg att bearbeta, men hon kände också en stark press av omgivningen att gråta. Gjorde hon inte det, tyckte vissa att hon var känslokall och andra menade att hon skulle må bättre om hon fällde några tårar. Men oavsett hur mycket hon försökte, kom inte tårarna. Hon var medveten om att gråtande inte var det rätta sättet för henne att hantera sorg men hon lyckades aldrig övertyga omgivningen om det. Och det var därför hon kände den enorma pressen. Hon ville så gärna göra omgivningen nöjd.

Eftersom många av oss med Aspergers syndrom har ett annorlunda kroppspråk, kan omgivningen lätt misstolka oss och våra avsikter. Vissa Asperger-personer visar ett stenansikte eftersom de inte vet hur man ser “medlidande” ut, och då tror omgivningen att vi inte bryr oss. Själv vet jag egentligen ungefär hur man gör med ansiktet för att se medlidande ut, men eftersom den där minen inte kommer automatiskt för mig, måste jag ändra min ansiktsmin medvetet vilket är allt annat än lätt. Ibland berättar andra människor för mig om hemska saker såsom krig och mobbing och blir provocerade av mitt leende ansikte. “Men det där var inte roligt”, får jag då höra. Och det är då jag kommer på: “åh nej, nu glömde jag visst bort att ändra min ansiktsmin igen”.

 

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *