Aspergers syndrom och generalisering

Share Button

Vissa av oss med Aspergers syndrom och autism kan ha svårt för generalisering, vilket innebär att vi kan ha svårt att föra kunskap från en situation till en annan. Detta gör att vissa av oss kan ha svårt att bedöma i vilka situationer en viss social regel gäller. Vissa kan ha svårt att anpassa sitt sätt att vara efter situationen och kan exempelvis ha svårt att förstå att man bör tala på ett annat sätt med ett barn än med vuxna eller att man inte kan bete sig på samma sätt hos andra människor som man beter sig hemma.

När jag var tonåring och bodde hemma hos mina föräldrar, sa mamma till mig att jag måste städa mitt rum innan jag får besök. Vi bråkade om det varje gång innan jag skulle bjuda hem vänner, och ibland städade jag rummet och ibland gjorde jag inte det. Jag tänkte att det skulle vara jätteskönt att bli vuxen för då skulle jag inte längre behöva städa innan jag skulle få besök. Mamma missade nämligen att berätta för mig att jag borde städa innan jag fick besök i alla situationer och inte bara hemma hos mina föräldrar, och jag kunde inte generalisera den här kunskapen. Mamma trodde förmodligen att jag borde ha förstått budskapet mellan raderna, men jag trodde på allvar att denna regel bara gällde hemma hos mina föräldrar.

Jag hade ibland hört mina vänner säga att de skulle städa innan de skulle få besök, men jag kopplade fortfarande inte att de städade eftersom det var förväntat att man skulle göra det, och därför reflekterade jag aldrig över detta närmare. När jag först hade blivit mycket äldre och bott själv i flera år, förstod jag plötsligt att det ansågs vara oartigt om det var alldeles för ostädat hemma när man bjöd hem vänner, och då förstod jag hur mycket information jag hade missat eftersom jag inte hade fått ordentliga förklaringar.

Jag måste erkänna att jag fortfarande inte alltid städar innan jag får besök. Men de människor som jag bjuder hem till mig brukar veta om hur jag är och de förstår hur otroligt trött det gör mig att städa, och därför tar de inte illa upp om jag inte har städat. Men det är ändå bra att jag är medveten om att man borde städa innan man får besök för nu kan jag åtminstone be mina gäster om ursäkt och säga att jag är ledsen att jag inte orkat städa. Förut kunde jag inte det eftersom jag inte visste om att gästerna kunde reagera om man hade det alltför stökigt hemma, och därför visste jag inte om att jag hade något att be om ursäkt för.

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

15 reaktion på “Aspergers syndrom och generalisering

 1. T

  Jag har aldrig hört att det skulle vara oartigt eller tänkt att just det är anledningen till att man ska städa. Jag har mer tänkt (och tänker) att det är för att det är pinsamt att visa upp ett stökigt o skitigt hem. Men är det stökigt så tycker jag ändå att gästerna får ta seden dit de kommer. 🙂

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Då är det kanske jag som har missförstått 😉 Det kanske bara är jag som fått för mig att det är oartigt att bjuda hem människor om man har det ostädat hemma, men det kanske är som du säger att det anses vara pinsamt. Jag har faktiskt märkt att många människor skäms om de inte har det städat, men jag har förmodligen inte lärt mig än att man borde skämmas för ett stökigt hem 🙂 Jag har till och med visat bilder på mitt ostädade rum här i bloggen!

   Svara
 2. Mats

  Det ska bli väldigt intressant att se om det här spelet lever upp till löftet:

  När Business Insider nyligen rankade nästa års viktigaste tekniktrender var det psykoteraputiska spel som toppade listan. För Akili Interactive Labs är detta goda nyheter. Forskarduon Adam Gazzaley och Eddie Martucci som ligger bakom bolaget har utvecklat ett spel som nu godkänts i åtta kliniska studier för att behandla ADHD, autism och depression. Nu väntar man på att amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna spelet som ett läkemedel, skriver Bloomberg. http://www.va.se/nyheter/2015/12/17/project-evo-spel-for-adhd-autism-depression/

  http://www.akiliinteractive.com/

  Svara
   1. Mats

    Det låter för bra för att vara sant och jag är också skeptisk men det återstår väl att se om spelet fungerar eller inte.

    Svara
    1. Johan

     På deras beskrivning av vad spelet går ut på låter det som vilket annat enklare spel som helst, eftersom tetris också ställer krav på fokus och filtrering borde det ha samma effekt på adhd, autism och depression.

     Svara
     1. Mats

      Det finns iofs uppgifter om att Tetris är bra för hjärnan:

      Brittiska forskare har upptäckt att just Tetris har en förmåga att blockera traumatiska minnen som annars riskerar återkomma titt som tätt i så kallade fashbacks. http://www.aftonbladet.se/halsa/article12667669.ab

      Jag vet inte vad den forskningen som Aftonbladet refererar till är värd men jag har läst även på andra ställen att Tetris ska vara bra för hjärnan så det kanske ligger någonting i det.

      I fallet med Porject Evo så har de från början haft fokus på att utveckl ett spel som ska vara för behandling av depression, ADHD och autism. I fallet med Tetris så har det väl bara råkat bli så att spelet har vissa effekter. Detta kanske gör Project Evo till ett bättre spel än Tetris för att behandla tex ADHD. Men det återstår som sagt att se vad detta leder till. Jag är precis som Paula skeptisk.

      Svara
 3. Johanna Svenningsson

  Mig gör det ingenting om mina vänner inte har städat, så länge de inte har typ två veckors disk som står och luktar i köket, soppåsar i vardagsrummet eller att det på annat sätt känns ofräscht och luktar illa i huset/lägenheten. Sådant skulle jag tycka vore jobbigt, men då skulle jag försöka träffa dessa personer någon annanstans och undvika att gå hem till dem. Däremot gör det mig ingenting om jag får kliva över skor, böcker, reklamblad och tomma kartonger, även om det ligger sådana överallt. Det finns olika grader av ostädat, men så länge det inte känns äckligt så är det helt okej för mig. 🙂

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Du har helt rätt i att det finns olika grader av ostädat! 🙂 Det är en bra lösning att ses någon annanstans än hemma hos den personen om den personen har det alldeles för smutsigt hemma eller om det känns ofräscht. Jag har nog aldrig tyckt att det har varit så smutsigt hos någon att jag skulle tyckt att det är jobbigt att vara där, men å andra sidan har jag rätt hög tolerans när det gäller att ha det ostädat 😉

   Svara
 4. Gösta

  Hej Paula.

  De få gånger jag får planerade besök brukar jag alltid tänka att jag ska städa. För säkerhets skull, eftersom jag känner mig själv, börjar jag alltid med disken. När jag, i bästa fall, är färdig med den har jag tappat orken och intresset, så resten får vara. Mina vänner vet att de får fösa undan kassar och träspån från golvet, bok- och klädhögar från stolarna och papperstravar och diverse slöjd- och hantverksprojekt från bordet, och de verkar inte ta illa upp. De skojar ibland om det, men det gör mig inget, jag kan själv skratta åt det. Förmodligen har de som stör sig på det slutat att hälsa på mig.

  När jag hälsar på andra föredrar jag om det är lite stökigt, då känner jag mig mer hemma. Är det kliniskt rent och perfekt välstädat känner jag mig bara bortkommen och förvirrad, det känns inte som ett riktigt hem där folk bor och lever, mer som någon slags utställningslokal. Den gamla devisen “Hellre lite skit i hörnet än ett rent helvete” tycker jag stämmer bra.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Gösta!

   Jag städar inte alltid innan jag får besök, fast det beror nog på vem det är som kommer. När Aftonbladets journalist kom hem till mig förra månaden, hade hon sagt i förväg att jag inte behövde städa innan, vilket jag inte heller gjorde. Däremot såg jag till att det var någorlunda städat i vardagsrummet för hon hade med sig en fotograf som skulle ta bilder. Däremot har jag städat lite för säkerhets skull innan andra journalister kommit hem till mig.

   Precis som du att det är lite stökigt när jag går hem till andra människor. Jag har kommit fram till att jag gillar det när det är mycket saker framme, annars ser det för stelt och tråkigt ut i min smak. Jag håller med dig om att det inte känns som ett riktigt hem då! Många av mina vänner säger att det är skönt att bjuda hem mig för de vet om att jag inte bryr mig om att de har det stökigt och oftast lägger jag inte ens märke till det, och därför kan de ha flera dagars disk och grejer på golvet när jag är hemma hos dem. Men de säger att de aldrig hade haft det så om någon annan hade kommit hem till dem, då hade de städat.

   Svara
 5. Pingback: När man bara kan göra en aktivitet i en bekant miljö | Paula Tilli

 6. Pingback: När man inte får respons och börjar tjata | Paula Tilli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *