Aspergers syndrom och oväntade förändringar

Oväntade förändringar kan ibland skapa riktig kaos hos oss med Aspergers syndrom och autism. Själv kan jag få riktig panik om något inte går enligt planerna och jag inte vet hur allt kommer att gå.

Idag när jag skulle åka tåg till Mariestad för att föreläsa, insåg jag att jag skulle behöva gå av vid Skövde och byta till en buss. Mitt tåg skulle komma fram till Skövde kl 13:14, och bussen mot Mariestad skulle avgå 13:25 från Skövde station. När jag förstod hur lite tid jag skulle ha på mig att byta, kände jag en oro i hela kroppen. Tänkte om tåget skulle vara några minuter försenat och jag inte skulle hitta till bussen direkt? Skulle jag missa bussen då? Vad skulle hända då?

När tåget började närma sig Skövde, började jag pusta ut. Tåget var i tid trots allt, och troligen skulle jag kunna fråga någon stationsvärd var busstationen låg.

Men tyvärr visade det sig att jag hade glatts för tidigt: tåget stannade plötsligt och stod stilla ett tag, och min oro bara steg och steg. Skulle bussen vänta på mig om det blev bråttom? Tyvärr såg jag ingen konduktör som jag hade kunnat fråga.

Tåget kom fram till Skövde 13:27, alltså 2 minuter efter bussens avgång. Paniken jag kände när jag insåg vad klockan var går inte att beskriva med ord. Föreläsningen skulle ju börja kl 15, och det skulle trots allt ta ca 45 minuter att ta sig till Mariestad. Tänk om det inte skulle gå några fler bussar till Mariestad idag? Skulle jag ha råd med en taxi? Vad skulle hända om jag inte dök upp på föreläsningen? Skulle jag få behålla mitt jobb som Aspergerinformatör? När jag får en sådan här panik, går det inte att säga till mig: “Paula, ta det lugnt. Andas djupt och oroa dig inte”. Då har jag behov av att andas fort och hyperventilera, annars blir jag ännu mer stressad.

I panik rusade jag till informationsdisken och undrade hur jag skulle kunna ta mig till Mariestad så fort som möjligt. “Lugn”, svarade killen på informationsdisken, “‘Mariestadsbussarna går var 20 minut”. Vilken lättnad!

När jag kom fram till Mariestads resecentrum runt 14:30, kände jag mig stressad och lättad samtidigt. Bra att jag skulle hinna börja föreläsningen i tid, men å andra sidan kändes det lite stressigt att komma fram senare än planerat. Nu skulle jag inte ha så mycket tid på mig att ta mig till föreläsningslokalen och förbereda mig inför föreläsningen.

Föreläsningen gick bra ändå, och det var runt 70 personer som kom. Nu sitter jag på tåget på väg tillbaka till Stockholm och känner mig stolt över att ha klarat allt så bra trots stressen 🙂

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

16 tankar kring ”Aspergers syndrom och oväntade förändringar

 1. Susanne Mulder

  Hej
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig för
  Ev uppdrag som föreläsare i den verksamhet jag driver.
  Har du något telnr jag kan ringa?
  Med vänlig hälsning,
  Susanne Mulder
  Stiftelsen Lunden
  Sjöboda Gård AB

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Susanne! Vad roligt!

   Mina föreläsningar bokas via vår samarbetspartner Peter Wittorf från Medalgon Utbildning (www.medalgon.se). Han kan nås på telefonnummer 08-28 66 90 eller 070 – 548 87 86. Om du vill att han ringer dig istället så kan du skicka ditt telefonnummer till mig så kan jag vidarebefordra dina uppgifter till honom.

   Mvh
   Paula

   Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Angelina!

   Vad roligt att du vill börja följa min blogg! 🙂 På höger sida av sidan ser du en knapp där det står “bli följare”. Den ska du klicka på och skriva din mejladress. Därefter kommer du få en länk till din mejl som du får klicka på för att bekräfta att du verkligen vill börja följa bloggen.

   Hör gärna av dig igen om du inte hittar knappen, isåfall kan jag göra det åt dig om du skriver vilken mejladress du vill få inläggen skickade till.

   Svara
      1. Paula Tilli Inläggsförfattare

       Okej, jag är själv inte alls kunnig om hur sånt fungerar men får kanske kolla upp någon gång! Det är ju bra om man har favoritbloggar som man brukar följa 🙂

       Svara
 2. Johanna Svenningsson

  Vad skönt att det löste sig väl till slut! 🙂

  Jag avskyr också den typen av oförutsedda händelser. När jag ska göra någonting, t.ex. resa någonstans, så brukar jag ha en plan B och ibland även plan C, just för att jag ska slippa bli sådär stressad och uppjagad om någonting oförutsett händer. Problemet är att när jag väl hamnar i en otäck situation är mitt rationella tänkande – och därmed tankarna på plan B och C – som bortblåsta. Istället är det worst case scenario som spelas upp framför mina ögon och då blir jag antingen panikslagen eller helt blockerad.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Usch, jag känner verkligen igen det där! Fast det hjälper ändå oftast lite grann om jag har en plan B och C, men det är inte alltid jag orkar göra så många planer. Men jag blir också panikslagen och ibland helt blockerad i vissa situationer, och då VILL jag få avreagera mig! 🙂 Då blir jag ännu mer stressad om jag får höra “ta det lugnt och andas djupt!” 😉

   Svara
 3. Eva

  Tack för en jättebra föreläsning i Mariestad!
  Det märktes inte alls på dig att det varit så
  stressigt innan.
  Har en son med Asperger/add och känner
  igen mycket i det du berättade om dig själv.
  Så bra att skolpersonal får komma och lyssna på dig. Det behövs !!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Tack Eva, vad kul att du gillade föreläsningen och att du kände igen mycket i det jag berättade!

   Vad bra att stressen inte märktes på mig, jag hann faktiskt lugna mig lite efter ett tag när föreläsningen hade kommit igång 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *