Aspergers syndrom, oväntade händelser och stress

Bo Hejlskov Elvén beskriver i sin bok Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder att när stora livshändelser och förändringar i livssituationen kan vara jobbiga för alla människor så kan dessa kan vara ännu jobbigare för oss med autism. Spenderar man i princip all sin tid i hemmet så förändras ju i stort sett hela ens liv om man flyttar. Har man fått väldigt mycket stöd av en förälder, är det ju en ännu större förlust än vanligt när ens förälder avlider. Även händelser som är till synes obetydliga i omgivningens ögon kan vara enorma för oss autister och orsaka stress.

Jag känner igen i Bo Hejlskovs beskrivning. För mig som har blåbärsplockning som specialintresse skulle det vara mycket ångestfyllt att flytta till en ny bostad som inte ligger bredvid ett stort naturreservat som har blåbär att plocka så att de räcker långt fram in till hösten. Då skulle jag ju få ett helt nytt liv! Och förut när jag tränade och gymmet som jag alltid besökte plötsligt stängde ner för att byta till en ny lokal, kändes det som att nästan hela mitt liv vändes upp och ner.

När andra människor i min omgivning inte kunde förstå varför det var en så stor händelse för mig att gymmet bytte lokal, kände jag mig nere under en väldigt lång tidsperiod. Jag behövde ju skapa helt nya rutiner för att ta mig till den nya lokalen som dessutom låg mycket längre bort från mitt hem än vad den gamla lokalen hade gjort. Jag fick även bestämma mig för vad jag skulle ta med mig för att träna i den nya lokalen. Behövde jag kanske ta med mig mat ifall jag skulle bli hungrig efter träningen när hemfärden blev längre eller var det bara onödigt att släpa med sig en kylväska? Det var många nya beslut att fatta.

Dessutom hade jag ingen aning om hur den nya lokalen skulle se ut. Hur skulle träningsmaskinerna se ut? Hur lång tid skulle det ta för mig att förstå hur maskinerna fungerade och vem skulle jag be om hjälp? Var låg omklädningsrummen och hur skulle jag hitta dit? Tänk om jag inte skulle förstå hur ingångarna öppnades i den nya lokalen?  Hur skulle jag skilja på huvudingången och nödutgången? Det har hänt vid några tillfällen att jag har orsakat larm i onödan eftersom jag har haft svårt för att skilja på ingångarna.

Om du har en person med Aspergers syndrom eller autism i din närhet som blir stressad av händelser som är obetydliga i dina ögon, vifta aldrig bort personens upplevelser! Det finns alltid en bakomliggande anledning till att personen blir stressad. Försök istället att hjälpa personen att komma tillrätta med den nya situationen som uppstått efter förändringen!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 reaktion på “Aspergers syndrom, oväntade händelser och stress

 1. Ulla Henning

  Tack för alla intressanta texter du publicerar här. Jag läser just nu allt jag kan komma över som gäller Aspergers syndrom, då jag tror att min vuxne son har det. En god vän, som känner min son väl, antydde detta. Mitt problem är att jag inte vågar säga det till honom av rädsla för att han ska ta illa upp och sluta sig. Risken är mycket stor för det. Samtidigt berövar jag honom möjligheten att lära sig mer om hur han fungerar och varför han så ofta misslyckas i sociala sammanhang. Vet inte hur jag ska göra. Detta är kanske helt fel forum för en sådan här fråga, men kanske jag kan få tips om vart jag kan vända mig. /Eva

  Svara
  1. Paula Tilli

   Hej Ulla!

   Vad roligt att höra att du gillar bloggen. Och det var inte alls fel forum att ställa frågan för det är just den här typen av frågor mina bloggläsare brukar ställa till mig!

   Jag förstår ditt dilemma och det är ofta jag får exakt liknande frågor. De frågor du funderar på verkar vara rätt vanliga för det är inte helt lätt att veta hur man ska gå tillväga. Därför skrev jag ett helt blogginlägg om ämnet idag och publicerade det nyss:

   https://blogg.aspiration.nu/vad-gora-om-man-misstanker-att-nagon-kan-ha-asperger/

   Där kan du läsa mina tankar om ämnet! Skriv gärna igen om du har fler funderingar eller frågor om ämnet!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *