Aspergers syndrom som en funktionsnedsättning

Share Button

De här dagarna har jag skrivit om att man både kan se Aspergers syndrom eller autism som en funktionsförmåga eller en funktionsvariation, men det är inte alla som ser det på det sättet. Vissa ser sin autism som ett stort handikapp och en funktionsnedsättning. Idag skriver jag ett exempel på en fiktiv person som ser sin Aspergers syndrom som en funktionsnedsättning:

Lisa är 38 år och fick sin Asperger-diagnos i 20-årsåldern. Hon är inte speciellt intelligent och har inga specialbegåvningar, men å andra sidan ligger hennes IQ fortfarande inom den normala gränsen så därmed har hon ingen utvecklingsstörning. Idag har hon lärt sig att leva med sina egenheter och lever ett ganska bra liv, men hennes högsta önskan är ändå att bli av med sin Aspergers syndrom. Asperger har  hindrat henne från att göra det hon vill, och dessutom uppfyller inte hon de positiva Aspie-kriterierna utan hennes Aspergers syndrom visar sig på ett annat sätt. Hon fick diagnosen av följande anledningar:

Kommunikation: Lisa har otroligt svårt att förmedla sina känslor med hjälp av kroppsspråk. Omgivningen tycker att hon alltid ser arg ut även om hon skulle vara glad. Hon får ofta höra att hon borde le ibland, men det är svårt för henne. Av någon anledning ler hon endast inombords, men utåt sett ser hon alltid ledsen ut även om hon skulle vara glad. Människor undviker ofta henne eftersom de inte tycker att hon ser speciellt trevlig ut. Hon har inte lyckats ändra på sitt kroppsspråk trots att hon verkligen har försökt.

Dessutom misstolkar hon ofta andra människor eftersom hon inte kan se om de exempelvis är ledsna eller har bråttom och inte hinner prata. Därför framstår hon som hänsynslös.

Socialt samspel: Lisa har otroligt svårt för mentalisering, det vill säga svårt för att förstå andra människors tankar och känslor. Hon kan inte alls förstå hur hennes handlingar påverkar andra människor. Nu i vuxen ålder vet hon om att världen inte kretsar kring henne, men ändå glömmer hon bort att andra människor kan bli sura om hon kommer en timme försent eller om hon för oväsen mitt i natten. Hon försöker sätta sig in i andra människors situation och fundera på hur hon själv skulle reagera om hon fick vänta på andra människor i en hel timme eller om andra inte respekterade hennes nattsömn, men hon glömmer bort det ibland. Det tar för mycket energi av henne att ta hänsyn till andra hela tiden eftersom den förmågan inte är automatiserad hos henne. Därför hamnar hon ofta i konflikter med andra människor.

Dessutom tycker Lisas omgivning att hon saknar gränser. Hon kan ställa frågor som kan uppfattas som alltför privata, och därför tar omgivningen avstånd från henne. Hon lider mycket av det faktum att andra människor inte tycker om hennes sätt att vara. Hennes högsta önskan är att kunna skaffa vänner och en partner, men nästan ingen orkar vara i hennes sällskap under en längre tid. Hon har lagt mycket energi på att försöka förändra sig och hennes psykolog har försökt ge henne tips kring vilka saker som kan vara bra att tänka på när man umgås med andra, men hon tycker att det är otroligt svårt. Hon blir ledsen över att andra människor uppfattar henne på fel sätt och tror att hon är egoist.

Begränsade intressen och beteenden: Lisa har inga specialintressen som skulle ge henne lycka i livet, men däremot har hon ett otroligt starkt behov av rutiner och klarar inte av förändringar. Till och med en så liten förändring som att hennes föräldrar hade bytt platser med varandra vid matbordet kunde göra henne så förtvivlad när hon var barn att hela hennes dag var förstörd. Nu i vuxen ålder är hennes rutinbundenhet en av anledningarna till att hon har svårt för att hitta en partner: nästan ingen skulle gå med på att  exempelvis alltid behöva tänka på var man ska förvara alla saker. Lisa framstår som oflexibel, men i själva verket handlar hennes oförmåga att hantera förändringar om att hennes värld består av smådetaljer, och när en pytteliten detalj förändras, vänds allt upp och ner. Därför måste hon alltid ha alla saker på sin plats och hon tolererar inga föränringar.

Lisa har även stereotypiska rörelser och viftar ofta med händerna. Hon fick lära sig redan som barn att man inte bör vifta i andra människors sällskap eftersom detta kan framstå som udda, och därför tänker hon på det när hon är med andra människor. Men det känns stressigt för henne att inte få vifta.

Annorlunda perception: Lisa är otroligt känslig för ljud och lukter. Hon måste alltid ha öronproppar på sig när hon ska till stan för att slippa få ont i öronen, och hennes luktkänslighet är så stark att hon inte klarar av att åka kommunalt eftersom hon inte klarar av parfymdofter. Dessutom är hon så pass känslig för beröring att hon inte klarar av att skaka hand och att hon inte kan duscha eftersom de små vattendropparna kan kännas som små nålar mot huden. Därför badar hon istället. Hemma är det inget problem, men hon kan inte sova över hos andra människor under längre perioder om de saknar badkar.

Ojämn begåvning: Trots att Lisas intelligens ligger inom den normala gränsen, är det otroligt svårt för Lisa att lära sig att sköta hushållet, hon har ännu större svårigheter med det än Calle. Och till skillnad från Calle är inte hennes omgivning inte speciellt tolerant för dessa svårigheter. Om hon hade haft några specialbegåvningar, hade omgivningen kanske haft lättare att acceptera hennes svårigheter, då hade de kanske tänkt: “Men Lisa är så intelligent/kan sjunga så otroligt bra/är extremt språkbegåvad, så det är logiskt att hon inte kan exakt allt.”

Men tyvärr har inte Lisa några speciella begåvningar, och inte heller är hon mer intelligent än någon annan. Hennes ojämna begåvning yttrar sig istället i att hon inom vissa ämnen är medelmåtta men att hon däremot inom andra ämnen har betydande svårigheter. Dessutom är Lisa en kvinna, och många människor ställer högre krav på kvinnor att kunna sköta hushållet.

Eftersom Lisas Aspergers syndrom hindrar henne från att leva det liv hon vill samt att det har orsakat stora svårigheter för henne, ser hon sin Asperger som en funktionsnedsättning.

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 reaktion på “Aspergers syndrom som en funktionsnedsättning

 1. Emma Pettersson

  Jag har nog lite av qllt men ändåmest likt lisas även om jag inte är rigtigt lika ordagrqnt som hon är väl lite mersocial etc men är otroligt känslig kort sakt tycker nog lisas ändå låter närmawt. Tack för väl skrivna förklaringar ifen paulq.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inläggen, Emma! 🙂 Jag hade fått så många frågor om varför vi Aspergare kan se olika på vår diagnos så jag ville skriva mina funderingar om ämnet 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *