Att inte känna saker man “borde” känna

Share Button

“Du har ett hårstrå inne i ögat, Paula”, sa mitt ex till mig när vi satt hemma hos mig i lördags kväll. Jag försökte känna efter men hittade inte hårstrået. “Äsch, jag orkar inte, jag låter det vara kvar”, svarade jag. Han tyckte att det var otroligt att jag varken märkte något, stördes av det eller fick röda, irriterade ögon. Han sa att det är väldigt ovanligt att ha ett så här okänsligt känselsinne i vissa situationer, men för mig är det naturligt. Om andra människor inte hade talat om för mig att jag är ovanlig, hade jag inte vetat om det.

Och så här är det för mig. Många med Aspergers syndrom är känsliga för beröring och smärta, men jag är däremot okänslig på vissa ställen i kroppen. Det känns som att jag inte alltid känner saker man “borde” känna. Det är bland annat på det här sättet annorlunda perception visar sig hos mig.

En annan kväll pratade jag och mitt ex om årstider. “Visst är det skönt att det blivit svalare nu och kläderna inte klibbar fast i huden längre?”, frågade han mig. Men innan jag hann svara, la han till: “just det, du har förmodligen inte tänkt på det”.

Han hade rätt. Jag vill iofs att det ska vara svalt på nätterna så att jag kan somna, och jag tycker inte om att vara i solen eftersom jag kan bli illamående då. Att kläderna klibbar fast i huden vid varmt väder bryr jag mig däremot inte ett dugg om, och jag hade aldrig ens tänkt på det om mitt ex inte hade talat om det för mig. Nästa sommar får jag tänka på det om jag kommer ihåg 😉

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

6 reaktion på “Att inte känna saker man “borde” känna

 1. HL

  Jeg har på meg like mye klær om det er varmt eller kaldt. Det er vanskelig for meg å forandre. At det er varmt eller kalt, kan jeg holde ut.

  Svara
  1. Gösta

   Jag gör nog ungefär likadant. Jag brukar inte känna att det är för varmt eller för kallt innan någon påpekar det för mig.

   Svara
   1. Paula Tilli Inläggsförfattare

    För mig känns det som att jag ibland måste anstränga mig för att känna efter om det är kallt eller varmt, jag känner inte det medvetet. Andra dagar är jag däremot rätt frusen av mig. Jag har märkt att det i mitt fall ofta handlar om trötthet: om jag är trött eller stressad, fryser jag mycket.

    Svara
 2. Anna

  Jag är känslig för värme, särskilt om det är för varmt om fötterna. Så jag måste alltid tänka noga vilka skor jag ska välja innan jag ska iväg så att det inte blir för varmt, för då är dagen förstörd, hehe. Tycker det är väldigt jobbigt när det är varmt i köpcentrum och liknande. När jag duschar vill jag däremot ha det riktigt varmt och när jag sover har jag nästan alltid långärmad tröja på mig samt tunna vantar på hösten och vintern vilket har gjort folk förvånade 😛

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag är tvärtom: jag kan ha stövlar på sommaren utan problem, men när jag tänker efter, är det ändå lite skönare med sandaler. Men inget jag bryr mig nämnvärt om 🙂 Men däremot gillar jag också att duscha i varmt vatten, precis som du.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *