Därför blir den nya höjningen av bostadstillägget orättvis

Bostadstillägg är ett tillägg som bland annat många med Aspergers syndrom och autism uppbär för att delvis täcka upp sina boendekostnader. Enligt Försäkringskassan kan man som ensamstående få maximalt 5220 kronor i månaden, vilket motsvarar 96% av boendekostnaden för en hyra på upp till 5000 kronor, och 70% av boendeostnaden mellan 5000 och 6000 kronor.

Bostadstillägget räcker inte långt

Hyresnivåerna höjs ständigt, och speciellt i Stockholmsområdet är det svårt att hitta en hyreslägenhet som har en hyra på mellan 5000 och 5600 kronor. För 10 år sedan var det fullt möjligt men är idag nästintill omöjligt. Bostadskön blir längre och längre och de köande måste liksom ta det de får. Och ofta går det att få de dyra nyproduktionslägenheterna betydligt snabbare via bostadskön än billiga hyresrätter. Bostadstillägget räcker därför inte långt.

Det blir en höjning efter årsskiftet..

Beslutsfattarna har insett problemet och kommer från och med årsskiftet höja nivån av bostadstillägget för pensionärer: Maxnivån i bostadstillägget kommer att höjas till hela 7000 kronor! Vilket är helt rätt: På grund av den nya Stockholmshyran som kommer att införas i Stockholm kommer boendekostnaderna under de närmaste åren öka för många stockholmare med upp till 1500 kronor i månaden utöver de sedesvanliga årliga hyreshöjningarna.

…som tyvärr inte kommer att omfatta personer med aktivitets- och sjukersättning

Problemet? Personer som uppbär aktivitets- eller sjukersättning kommer inte få ta del av det höjda bostadstillägget utan höjningen kommer endast gälla ålderspensionärer. Och detta alltså trots att det är troligare att en ung person står utan bostad och tvingas ta en dyr andrahandslägenhet än att en äldre person tvingas till det. Många äldre har ju redan bostad och tvingas därför inte tacka ja till vilken dyr andrahandslägenhet som helst.

Många funktionsnedsatta har sämre ekonomi

Därutöver betalar många med aktivitets- och sjukersättning, enligt skribenten, högre skatt på samma inkomstnivå än vad ålderspensionärer gör. Dessutom har vissa ställen rabatter för ålderspensionärer men inte för de som uppbär aktivitets- eller sjukersättning. Jag missunnar absolut inte ålderspensionärerna höjningen men anser att den även borde gälla människor som uppbär aktivitets- eller sjukersättning.

Stör mig på de som tycker att det nya systemet är rättvist

Det allra värsta är att det finns människor som tycker att detta är precis rätt. Jag har träffat människor som tycker att äldre har slitit under sina liv och att de därför förtjänar mer pengar än personer med funktionsnedsättningar som oftast “inte har gjort något för att bidra till samhället”. Jag blir mycket irriterad när jag får ta del av sådana åsikter!

Det nya systemet kommer att vara orättvist och diskriminerande

Om vi nu bortser från det faktum att inte alla ålderspensionärer har arbetat under sina liv (vissa har t.ex. varit hemmafruar) så måste vi komma ihåg att ingen väljer att födas med funktionsnedsättning. Att många med sjukersättning inte arbetar beror dessutom på att arbetsmarknaden inte är tillräckligt anpassad, och det är den bristande tillgängligheten som gör att många tvingas sitta hemma. Det nya systemet kommer därför vara ännu mer orättvist!

Sluta diskriminera oss med funktionsvariationer!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

8 tankar kring ”Därför blir den nya höjningen av bostadstillägget orättvis

 1. Linus

  Visst är det så, jag har inte valt och få Aspergers syndrom.
  Regeringen Löfven och riksdagen med sina politiker struntar i oss med Aspergers syndrom, Autism och funktionshinder 🙁 angående höjning av bostadstillägg, de verkar ju tänka mest på sig själva där, politiker med sina höga löner.
  Nya socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi nämner ingenting om förbättringar för personer med funktionsnedsättningar eller vad de har för visioner med sin politik, socialdemokraterna tänker mest på sig själva verkar det som 🙁

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Mm, man har verkligen inte valt att ha det dålig teknomiskt ställt 🙁

   Dock tror jag inte att det är Löfvens och socialdemokraternas fel att det inte blivit förbättringar. Som jag har förstått det så var Löfven tvungen att göra eftergifter eftersom sossarna inte fick egen majoritet. Skulle han insistera på att få igenom sn politik, skulle han inte fått bli statsminister alls och då hade vi fått ännu mer högerpolitik i Sverige. Villkoren för att han skulle få vara statsminister var alltså att han skulle göra stora kompromisser. Hade sossarna däremot fått egen majoritet, hade han kunnat driva sin egen politik. Får se hur det blir i nästa val!

   Svara
 2. Linus

  Det håller jag med dig om, nu driver sossarna högerpolitik när de samarbetar med C och L, vilket inte många gillar i det socialdemokratiska partiet.
  Stefan Löfven lär avgå som partiledare på stämman i februari 2021 och det lär meddelas i november 2020.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Men de som inte gillar att sossarna driver högerpolitik får väl försöka tänka på att de inte har något val. Det är väl bättre att sossarna kan påverka lite grann än inte alls. Ett annat alternativ hade varit att Löfven hade stått helt för sin politik men då hade han aldrig kunnat bli statsminister. På det här sättet kan han åtminstone vara med och påverka lite grann men tvingas ändå samarbeta med högerpartier.

   Svara
 3. Linus

  Han lever i sin egen värld herr Löfven långt bort skjutningar, sprängningar och bilbränder, det som man läser om i tidningar dagligen.
  Visst har de lite som de kan driva av socialdemokratisk politik men inte mycket är det sedan har de ju MP att ta hänsyn till också.
  En sak är säkert de med funktionshinder Asperger/Autism struntar våra kära politiker blanka sjutton i bådede i regeringen och de i riksdagen.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag tror faktiskt att Löfven skulle ta betydligt mer hänsyn till funktionsnedsatta om han inte tvingades samarbeta med högerpartier! Nu tvingas han kompromissa om hyresrätterna och annat.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *