Därför kan autism medföra en enorm trötthet för autistiska vuxna

Många av oss vuxna med Aspergers syndrom eller autism minns hur otroligt trötta vi var under vår skoltid: skoldagarna vara väldigt ansträngande och vi var helt slut. Men både jag och många andra autister jag träffat, dock inte alla, känner exakt samma sak: vi upplever att vi är ännu tröttare nu än vad som var fallet när vi var barn. Många har frågat mig vad det beror på. Jag har ingen aning om orsaken, men jag tror att det skulle kunna bero på följande:

1. Vi har bränt ut oss totalt genom åren

Jag brukar säga att nästan vem som helst orkar överanstränga sig under en begränsad tidsperiod. Många vuxna neurotypiker orkar exempelvis jobba över tillfälligt i några veckor när det krisar sig på jobbet eller sova extremt lite när barnen är små, men de skulle sällan orka leva så regelbundet, år efter år. Då skulle de bli utbrända och krascha totalt.

Vi autister har inte sällan fått höra genom åren att vi borde skärpa oss, och vi har sett med våra egna ögon hur otroligt mycket våra jämnåriga orkar. Därför har vi ofta ignorerat våra egna känslor och trott att vårt behov av återhämtning och vila bara är vår egen inbillning. Vi har Aspergers syndrom eller autism men har försökt leva som om vi vore neurotypiker! Därför har vi tagit ut oss alldeles för mycket och våra kroppar har sagt stopp. Och när man bränt ut sig, är kroppen känsligare än vad den var innan.

2. Kraven på vuxna är högre

Även om många inte tänker på det, har vi vuxna enormt höga krav på oss! När man var barn, lagade ens föräldrar oftast maten, såg till att kylskåpet var fullt och räkningarna betalda, tvätten ren och att det var dammsuget och fint hemma. Visst, man kunde som barn tvingas hjälpa till med att duka matbordet, diska och städa sitt eget rum. Men det var alltid ens föräldrar som påminde en och hjälpte en!

Som vuxen förväntas man komma ihåg att göra allt detta självmant och ta ansvar. Betalar man inte räkningarna i tid eller låter bli att gå till läkaren när man har en tid inbokad, får man ta konsekvenserna för det. Att försöka komma ihåg att göra saker och lägga energi på att skriva minneslappar kan vara mycket mer stressande än vad man tror. Sådana här problem hade vi sällan när vi var barn!

3. Våra kompensationsstrategier tar energi

Det här är helt min egen teori, men när jag var barn hade jag svårt för att lära mig att använda motoriken. Det tog tid innan jag lärde mig att cykla, simma och hålla i bestick. Så småningom lärde jag mig hur man gjorde, men det känns som att jag aldrig lärde mig dessa färdigheter ordentligt utan tog till mig kompensationsstrategier istället. Jag har ju fortfarande en klumpig motorik och blir trött av att utföra praktiska göromål, så jag tror att jag tvingar min kropp att utföra rörelserna med hjälp av omedvetna kompensationsstrategier som jag tog till som barn.

Vidare försöker jag nu som vuxen att tvinga mig själv att koncentrera mig lite och vara någorlunda engagerad. När jag var barn var det mycket mer okej att inte lyssna, inte svara på tilltal, sova på lektionerna och tappa bort saker, men som vuxen är det inte lika okej att vara oengagerad eller att sova på jobbmötena. Därför har jag förmodligen tvingats hitta ansträngande kompensationsstrategier för att klara mig i vuxenlivet. Som sagt min egen teori!

4. Alla blir tröttare med åren

Jag har vänner som skaffat barn i 20- och 30-årsåldern, och många vittnar om samma sak: det var betydligt lättare att ta hand om barnen och gå upp på nätterna som 20-åringar än vad det är som 30-åringar. Även neurotypiker blir alltså tröttare med åren och orkar inte längre festa som 40-åringar på samma sätt som när de var 20. Därför är det nog inte så konstigt att vi med Aspergers syndrom och autism också börjar lida av värre trötthet. Det kan vara anledningen till att vi blir ljudkänsligare med åren och orkar mindre och mindre med det sociala samspelet!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

6 tankar kring ”Därför kan autism medföra en enorm trötthet för autistiska vuxna

  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag är nästan säker på att det måste bero på något sånt. Jag har blivit förvånad av att upptäcka hur vanligt det är att vi är så många som upplever att tröttheten blir värre och värre med åren!

   Svara
 1. GM

  Jag fick min autismdiagnos i 40-årsåldern. Träffade en underbar terapeut ett tag i anslutning till utredningen och när jag ältade min trötthet om när jag “får” vara trött t ex efter nattjobb el dåligt soven natt, sa hon “när du är trött är du trött och behöver vila, oberoende av orsak”. Behövde 40 år och en rätt person för att få den rätten; enormt befriande!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Visst är det skönt att ha rätten att vara som man är! Själv undrade jag också förut om det var okej att må dåligt efter att ha sovit dåligt när jag hade folk runt omkring mig som också sov dåligt men klarade och orkade mycket mer än jag. Det är verkligen otroligt befriande att ha rätten att må ännu sämre av dåligt sovna nätter än andra människor! Behöver man vila så behöver man, oavsett orsak.

   Svara
 2. Linn

  Otroligt bra inlägg. Har autism och add och mitt största problem nuförtiden är att allt tar sådan otrolig energi från mig. Detta trots att jag äter bättre och tränar mer än när jag var yngre. Har kraschat flera gånger och nu känns det som om jag kämpat så hårt bara för att klara av det mest grundläggande. Tack för din fantastiska blogg!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Tack Lina, vad roligt att du gillar inlägget och bloggen! 🙂 Det är just sånt här som omgivningen inte alltid fattar: många tror att vår trötthet beror på dålig kost och brist på träning, och de förstår inte att det är de neuropsykiatriska diagnoserna som orsakar tröttheten. Jag har själv fått höra att jag måste ha vitaminbrister och jag har faktiskt gått och mätt mina värden på vårdcentralen vid olika tillfällen bara för att visa för andra att jag äter bra.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *