Därför ska neurotypiker anpassa sig efter autister ibland

Vi som har Aspergers syndrom eller autism brukar kalla oss själva för aspergare eller autister, och de som inte befinner sig inom autismspektrat brukar vi kalla för neurotypiker. När en neurotypiker och autist möts så är det generellt sett rättvist att man möts i mitten. Varken en autist eller en neurotypiker ska behöva förändras eller anpassa sig alltför mycket utan bådas behov ska få lika mycket hänsyn.

Dock tycker jag att det finns ett undantag, nämligen när minoriteten, vilket oftast är autisten, verkligen mår dåligt över något. Säg exempelvis att jag och en neurotypisk kompis har bestämt att vi ska äta ute varannan vecka. Det rättvisa skulle vara att vi turas om att välja restaurang, men eftersom jag har ett extremt känsligt smaksinne och verkligen mår illa av att äta viss typ av mat så går det inte. Säg då att neurotypikern skulle välja den typen av restaurang där jag inte klarar av att äta. Då måste vi komma överens om en annan lösning, exempelvis att neurotypikern äter tillsammans med någon annan på den restaurangen eller att jag följer med till den restaurangen varannan vecka för solidaritetens skull men äter hemma och beställer endast dricka på restaurangen.

Vissa personer med Aspergers syndrom och autism är känsliga för parfymdofter, men jag och många andra är inte det. När jag pluggade på Ågesta Folkhögskolas informatörslinje så hade vi ett par parfymkänsliga elever i klassen samtidigt som jag älskade att bära min favoritparfym. Men enligt skolans regler fick jag inte ha på mig parfym i skolan, vilket var helt rätt! För mig och andra som älskar parfymer känns det nämligen bara tråkigt att inte få bära parfym, men någon som är doftöverkänslig kan verkligen lida och må riktigt illa av parfymdofter. Jag kunde uppnå en behaglig studiemiljö utan att bära min favoritparfym, vilket inte hade varit fallet för de doftkänsliga klasskamraterna om jag hade insisterat på att bära parfym i skolan. Och det är just i såna situationer majoriteten ska anpassa sig efter minoriteten!

När jag föreläser får jag ibland höra att det inte är rätt att majoriteten ska behöva “stå ut” med att en autistisk elev exempelvis har på sig keps inomhus eller inte vill skaka hand, och då är det eleven med Aspergers syndrom eller autism som ska anpassa sig. Men den autistiske eleven kan verkligen lida av att behöva ta av sig kepsen eller av att tvingas skaka hand samtidigt som neurotypiska människor knappast kan ta skada av att någon har på sig keps eller låter bli att skaka hand. En autistisk elev som vägrar skaka hand eller insisterar på att bära en keps i klassrummet är därmed inte oflexibel, men däremot är de neurotypiska lärarna som inte kan tolerera neurodiversiteten och tvingar autisten att anpassa sig mycket oflexibla!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

4 reaktion på “Därför ska neurotypiker anpassa sig efter autister ibland

 1. Mathias Tillman

  För mig är det självklart, man vill väl ändå inte att någon annan ska må dåligt? Mycket kommer nog tillbaka till det du skrev för några dagar sedan, att det inte alltid tas på allvar – mycket för att det ofta inte syns på utsidan, och därför kan det ju inte vara så farligt. Men man skulle ju aldrig bjuda någon man vet är allergisk mot skaldjur på en skaldjursrestaurang, just för att man inte vill att denne ska få en reaktion. Allergi är nog mer vedertaget eftersom de allra flesta vet vad det innebär, men det är tyvärr inte riktigt fallet med autismspektrat.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Ja så är det tyvärr. Folk brukar respektera om jag säger att jag inte tål någon maträtt men däremot har de oftast mycket svårare att acceptera om man inte klarar grupparbeten eller orkar mindre än andra människor, speciellt om inte omgivningen tycker att det syns något avvikande på personen på utsidan. Generellt sett verkar många tycka att det här med autism är överdrivet.

   Svara
 2. Mats

  När en neurotypiker och autist möts så är det generellt sett rättvist att man möts i mitten. Varken en autist eller en neurotypiker ska behöva förändras eller anpassa sig alltför mycket utan bådas behov ska få lika mycket hänsyn.

  Jag tycker inte att autister och neurotypiker ska mötas på mitten. Det är neurotypikerna som ska anpassa sig till 90 % till autisterna. Anledningen till att jag tycker så är att autister och neurotypiker inte startar på en jämlik nivå. Autisterna har redan anpassat sig massor till ett samhället skapat av och för neurotypiker. Om neurotypikerna anpassar sig 90 % till autisterna så har man gått halva vägen var. Ditt exempel med att välja restaurang är ett exempel på det. Redan från början förväntas att man ska välja restaurang varannan gång vilket är till autistens nackdel. Man kan säga att spelet är riggat eller att samhället är riggat för neurotypiker. Att neurotypiker har lättare för att lyckas i livet än aspergare beror inte på att de är bättre. Det beror på att de fuskar. De har i egenskap av sitt stora antal (majoriteten) anpassat spelet till sin fördel och sedan tvingas vi som har Aspergers syndrom att delta på neurotypikernas villkor. Det är som när Iraks diktator Saddam Hussein fick 100 % av rösterna i valet. Det berodde inte på att alla irakier ville ha honom som president. Det berodde på att valet var riggat!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Exakt. Det var det jag menade. Att man möts på mitten om neurotypikerna accepterar att en autistisk person vägrar att skaka hand, tackar nej till gruppaktiviteter, bär keps och inte vill hälsa men i gengäld förväntar sig att den autistiske personen duschar eller badar ibland. Att man inte kan räkna antalet uppoffringar utan man måste ta hänsyn till hur mycket energi det tar av autisten av exempelvis duscha. Om den ena parten har anpassat sig efter den andre så pass mycket att man inte har mycket energi kvar på kvällen så har man inte möts på mitten. Att det är det som räknas och inte i hur många situationer autisten anpassat sig och i hur många situationer neurotypikern gjort det.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *