Dessa välmenande kommentarer hatar jag att höra

Vi som har Aspergers syndrom och autism möter ibland människor som försöker förstå oss, vill oss väl och anstränger sig för att bemöta oss rätt men det blir ändå fel. Dessa underbara människor kanske vill göra oss glada och försöker ge oss en komplimang samtidigt som många aspergare inte alls uppfattar uttalandet som en komplimang utan snarare som en förolämpning! I mitt fall handlar det om välmenande kommentarer i stil med:

1. “Fokusera inte för mycket på din diagnos. Aspergers syndrom är något du har, du är inte din asperger!” Men jo, jag är visst en aspergare, autist eller en aspie. Kärt barn har många namn. Trots att alla aspergare är olika, utgör min asperger en stor och viktig del av mig som formar mitt beteende och min personlighet. Varför skulle jag förneka en stor del av min personlighet? Precis på samma sätt som du som äger en hund också kan välja att kalla dig själv för en hundägare, är jag lika mycket en aspergare som jag har Aspergers syndrom.

2. “Du har en väldigt mild form av Aspergers syndrom. Jag vet det med säkerhet för jag har träffat många aspergare inom yrket/privatlivet och de är inte alls som du.” Men nej, min asperger är inte av den milda sorten, tvärtom! Om du tror att jag har en mild form av asperger, kommer du förmodligen bli provocerad om jag ber dig ställa upp min strykbräda för varför gör jag inte det själv? Men det är en riktig svår uppgift för mig, det är många steg att tänka på när man ställer upp en strykbräda. Jag lyckades aldrig lära mig att göra det på hemkunskapen och syslöjden i skolan trots att jag försökte öva. Jag har stora svårigheter!

3. “Oj, du har verkligen jättemycket svårigheter. Jag är så glad över att jag inte har det som du.” Nu blev det lite tvärtom här! Jag blir glad när människor visar medkänsla men jag vill varken bli tyckt synd om eller höra hur mycket bättre andra har det än jag. De flesta människor som har en funktionsvariation som jag pratat med hatar också att höra sådana här saker, oavsett om personen suttit i rullstol, varit blind eller haft en neuropsykiatrisk diagnos. Och egentligen är det inte så konstigt för de flesta gamla människor skulle nog inte heller bli glada om de fick höra: “Vilken tur att jag är så här ung, jag skulle aldrig vilja vara gammal som du”. Så varför skulle vi med funktionsvariationer vilja bli behandlade annorlunda?

4. “Det märks verkligen tydligt att du undviker ögonkontakt.” Förmodligen vill dessa människor uppmärksamma mig om problemet ifall jag själv skulle vara omedveten. Och jag uppskattar ju ärlighet, men jag är inte villig att lära mig att se andra i ögonen. Helst enkelt eftersom jag har Aspergers syndrom och jag orkar inte göra två saker samtidigt. Jag måste välja: vill jag lägga min energi på att kommunicera ut mitt budskap och lyssna på det min samtalspartner säger, eller vill jag lägga all min energi på ögonkontakt? Eftersom jag inte kan göra båda sakerna samtidigt, väljer jag det förstnämnda!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

8 tankar kring ”Dessa välmenande kommentarer hatar jag att höra

  1. Paula Tilli

   Han verkar definitivt ha fördomar ja! Men samtidigt är det såklart en definitionsfråga om asperger “syns” hos en eller inte. Jag menar, många kanske tycker att det inte syns hos någon medan vissa andra kan tycka det.

   Svara
   1. morgan

    på en restaruang i Amsterdam i våras såg jag en tragisk syn. Två äldre kvinnor med en man i 40-årsåldern, alla italienare. Mannen hade svårt att prata, han rörde konstigt på armarna, och han blev jätteglad när han fick sin mat och mamman följde med han på toaletten. Stackars familj, men han verkade glad

    Svara
    1. Paula Tilli

     Egentligen behöver det inte var synd om honom även om det kan se ut så för utomstående. Han kan vara glad och må bra men det är såklart svårt för utomstående att veta!

     Svara
 1. Zilla

  Punkt 4 är fascinerande. Tränar människor dagligen i detta och som INTE har diagnosen, men det är verkligen inte ngn som säger detta till de. ”Vi” är duktiga på att vilja kategorisera folk

  Svara
  1. Paula Tilli

   Du har rätt! Jag kan tänka mig att det är olika vilka typer av människor som säger det och det beror nog också på vilka slags situationer man befinner sig i. Jag har vid ett flertal varit med i TV och jag brukar föreläsa och i såna situationer förväntar sig nog folk att man ska vara duktig på att titta in i kameran/publiken. Men du har rätt, vi människor är duktiga på att kategorisera folk!

   Svara
 2. Nina Larsson

  Paula
  Du är helt underbar verkligen gillar dig o din blogg
  Jag säger också att jag är en aspberger
  O att det är min personlighet
  Folk ha så svårt o förstå det
  Mvh Nina Larsson

  Svara
  1. Paula Tilli

   Tack Nina, vad roligt att du gillar min blogg 🙂

   Ja folk kan verkligen ha svårt att förstå det! Jag tror att många tror att en diagnos är något negativt vilket det inte alls är för mig.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *