Mitt sätt att variera mina aktiviteter

Vissa av oss med Aspergers syndrom eller autism trivs med att ha rutiner. Man kan exempelvis vilja alltid göra saker på samma sätt eller syssla med något specifikt intresse och ha svårt att tänka sig hur det skulle vara att bryta rutinerna och göra något annorlunda.

Jag har märkt att de allra flesta människor behöver variera sina aktiviteter för annars tröttna de. Många tycker exempelvis om att läsa men skulle tröttna på läsandet om det var de enda de sysslade med år ut och år in hela dagarna. Och även om de vanligtvis gillar att äta en specifik maträtt skulle de tröttna om de åt denna maträtt varenda dag i flera års tid. Därför behöver de variation.

Själv tröttnar jag däremot sällan om jag exempelvis har hittat en aktivitet eller en maträtt som jag gillar. Jag äter gärna samma maträtter varje dag i flera års tid utan att tröttna. Förut ägde jag dessutom en motionscykel som jag cyklade med varenda morgon i ca 30 minuter i minst 5 års tid. När andra människor undrade om jag inte ville testa andra träningsformer och nya maträtter och om det inte blev enformigt att cykla på motionscykeln hela tiden förstod jag inte vad de menade. Visst var det enformigt men jag älskar att ha det enformigt! Om jag skulle koncentrera mig på flera olika aktiviteter samtidigt skulle jag bara bli förvirrad.

När det hade gått 5 år började jag däremot känna att det var dags att börja på en ny motionsform. Och då började jag ta promenader varenda morgon innan frukost! Detta blev min nya rutin och det gjorde jag i flera års tid. Jag har alltså också behov att variera mig men till skillnad från andra människor varierar jag mig genom att syssla med en och samma aktivitet eller äta en och samma maträtt varje dag och koncentrera mig på dessa under en lång tidsperiod för att sedan börja göra eller äta något annat som en ny rutin. Andra människor däremot tröttnar betydligt fortare och behöver kontinuerlig variation.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

4 tankar kring ”Mitt sätt att variera mina aktiviteter

 1. Mats

  Din enformighet kanske faller inom diagnoskriterie B för Aspergers syndrom:

  B. Begränsade, repetitiva och stereotypa mönster i beteende, intressen och aktiviteter vilket tar sig minst ett av följande uttryck:
  1. omfattande fixering vid ett eller flera stereotypa och begränsade intressen som är abnorma i intensitet eller fokusering

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Ja exakt, min benägenhet att hålla fast vid mina rutiner och intressen och min ovilja att prova på nya saker var något som utredningsteamet uppmärksammade när jag gjorde min utredning. Jag upplever också själv att jag uppfyller diagnoskriteriet B väldigt starkt.

   Svara
 2. emma pettersson

  Jag är lika dan håller mig till intressen och maträtter en längre period än icke nu människor. ibland är det ursäkta språket jäkligt skönt med enformigt så hjärnan får vila från alla intryck.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag älskar också att ha det enformigt! Om jag ska prova på nya saker vill jag isåfall att andra människor ska ta initiativet till det och planera allt så att jag slipper tänka 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *