När man reagerar på kritik på olika sätt

Vi som har Aspergers syndrom kan ibland ha ett annorlunda känsloliv. Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit hur jag kan reagera extremt överkänsligt när någon som står mig nära kritiserar mig samtidigt som jag ofta inte blev ledsen när mina mobbare sa elaka saker till mig i skolan. Detta för att mina mobbare inte var några betydelsefulla människor i mitt liv och därför struntade jag i om de tyckte att jag var snygg eller ful, normal eller konstig.

När andra människor får veta vad jag gick igenom i skolan, får jag ofta höra att jag är otroligt stark och tuff som klarade mig igenom en extremt grov mobbing. Men att jag skulle vara starkare och tuffare än andra människor stämmer inte riktigt för jag kan samtidigt bli otroligt ledsen och älta i flera dagar om min mamma eller någon annan jag tycker om säger med en lite irriterad röst: “vad jobbig du är nu, Paula.” Jag vill ju inte att mina närmaste tycker att jag är det minsta jobbig, och därför kan jag i sådana situationer reagera extremt överkänsligt.

De flesta människor som känner mig känner bara till en sida av mig. Mamma har exempelvis sett mig som en extremt känslig person eftersom hon har sett hela livet hur jag överreagerar och blir ledsen för det minsta lilla. Därför har hon alltid varit rädd för hur jag kommer att klara mig igenom livet med tanke på att jag i hennes ögon är så otroligt känsligare än andra människor. Hon trodde att jag exempelvis gå under om jag skulle få kritik på en arbetsplats eller någon annanstans i livet. Hon förstod förut inte att jag bara var överkänslig när mina närmaste framförde det minsta kritik mot mig men att jag däremot inte åt mig speciellt mycket av mobbingen trots att mobbarna sa till mig ofta att jag var så ful att jag borde gå hem och ta livet av mig (även om jag självklart inte tyckte att det var roligt att bli mobbad).

När jag förut gick hos olika psykologer, hände det ofta att jag blev missförstådd just för att psykologerna inte förstod att jag kunde reagera på helt olika sätt i olika situationer beroende på vilka människor det handlade om. Det tog ett tag för vissa att ta in att någon som i deras ögon är så tuff som inte tar åt sig av grov mobbing kunde bli ledsen i situationer där andra människor inte hade reagerat nämnvärt. Vissa trodde till och med att jag hade blockerat känslorna så pass mycket att jag inte trodde att jag kunde bli ledsen, men det stämde inte heller. Om jag blir ledsen eller inte handlar nästan enbart om personen som står mig nära eller inte och inte speciellt mycket om vad personen i fråga säger eller gör.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 tankar kring ”När man reagerar på kritik på olika sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *