När man saknar behovet att smälta in

När de flesta människor går på ett nytt ställe eller en ny tillställning, vill de oftast smälta in i gruppen. När jag tidigare har ordnat fester, har vissa vänner frågat mig vilken slags tillställning det är och hur man bör klä sig. Jag har då svarat att man får ha på sig vad man vill, oavsett om det är vanliga vardagskläder eller fina festkläder. De flesta har inte nöjt sig med svaret utan de har undrat hur de andra och jag själv kommer att vara klädda, och jag har alltid undrat varför de vill veta. Då har jag fått till svar att de inte vill känna sig för för upp- eller nedklädda utan de vill vara klädda som alla andra.

När jag var ny i Stockholm, ville många av mina finska vänner besöka mig ofta under de första åren jag bodde här. Jag tog dem på några uteställen och caféer på Östermalm men märkte snart att de kände sig obekväma. När jag frågade varför, svarade de att det kändes som att de andra gästerna hade mycket dyrare kläder och att vi inte var klädda på rätt sätt. Jag blev förvånad för jag brydde mig inte om vad de andra gästerna hade på sig, det viktigaste för mig var att jag hade roligt med mina vänner och att vi fick något gott att äta och dricka. Vad som hände runt omkring oss brydde jag mig inte om.

När jag och mina vänner väljer ett uteställe tillsammans, tänker vi oftast också helt olika. Jag vill oftast ha ett ställe som ligger ganska nära, som inte har för hög musik och som har mat som jag gillar. Mina vänner tycker däremot oftast att det är mycket viktigt hur de andra gästerna på utestället är och helst ska de vara ungefär lika gamla som vi. Jag har däremot inga problem med att gå på ett ställe där de andra gästerna är tonåringar eller pensionärer, bara jag sjäv tycker att stället är mysigt.

Jag har aldrig förstått detta behov av att smälta in och att vara klädd på ungefär samma sätt som andra. För mig är det inte viktigt alls, så länge kläderna är hela och rena. Och det är förmodligen därför jag aldrig har förstått mig på mode. Mode skiftar ju otroligt fort, och det som är modernt i år kommer kanske vara ute väldigt snart. Att jag saknar detta behov att smälta in i gruppen kallar förmodligen läkarna för svårigheter med social interaktion pga min Aspergers syndrom, men i mina egna ögon tänker jag bara individuellt.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

4 reaktion på “När man saknar behovet att smälta in

 1. Gösta

  Hej, Paula!

  Som vanligt, jag har läst, men inte kommenterat på länge.

  För mig är detta helt och hållet ett icke-problem, som jag inte ens förstår, av fler skäl.
  1. Jag blir aldrig bjuden (tror jag) på tillställningar där man förväntas ha en viss klädsel.
  2. Jag vill inte gå på tillställningar där man förväntas ha en viss klädsel.
  3. Jag äger inte någon annan klädsel än min vanliga, som knappast är den som förväntas på en tillställning där en viss klädsel förväntas.

  Jag håller med dig helt och fullt, jag förstår inte behovet av att smälta in och se ut som alla andra. Jag är den jag är, du är den du du, och alla andra är som de är. Än sen då?

  För mig är detta inget problem, eftersom jag väldigt sällan går på olika tillställningar, skulle någon reta sig på min klädsel om jag någon enstaka gång visar mig ute ute är det deras problem, inte mitt, eller?

  Jag vet inte om detta möjligen är ett man-kvinna problem, kanske är detta att passa in vad gäller kläder och utseende viktigare för kvinnor än för män.

  Om jag mot all förmodan skulle gå ut någon gång skulle jag tänka som du: ett ställe som ligger ganska nära, som inte har för hög musik och som har mat som jag gillar. Fast där jag bor finns det inga ställen som ligger nära, så därför stannar jag nästan alltid hemma.

  Må så gott du kan!

  G.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Gösta!

   Roligt att se dig här igen! 🙂 Och skönt att höra att jag inte är den enda som tycker att det är jobbigt med klädkoder. Det kan absolut ligga något i det du skriver att det här med klädseln är mer ett problem för kvinnor även om jag själv aldrig förstått behovet att kolla upp med andra hur de kommer att vara klädda när man ska på någon tillställning. Själv försöker jag också undvika tillställningar som har klädkoder, men jag har inte velat tacka nej till vännernas bröllop som haft klädkoder. Samma sak när jag gick på farfars begravning, mamma tyckte att det var viktigt att jag skulle ha på mig svarta kläder. Jag har alltid sagt att folk får ha på sig exakt vad de vill på min begravning i framtiden, även färgglada kläder, för jag bryr mig inte alls om klädkoder! 😉

   Må så gott du också!

   Svara
 2. Saana

  Jag kan förstå önskan att smälta I syfte att få vara ifred. Oftat är det hen som väcker uppmärksamhet, som folk brukar komma till.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Du har helt rätt i att folk ofta kommer till personen som väcker uppmärksamhet! Jag har exempelvis märkt att jag ofta blir stoppad i tullen på flygplatsen om jag har på mig kläder som sticker ut som exempelvis väldigt färgglada kläder samtidigt som jag aldrig blir stoppad om jag klär mig precis som alla andra. Så det ligger mycket i det du skriver!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *