När mentaliseringsförmågan sviktar

Share Button

När jag fick min Asperger-diagnos, läste jag att en dålig mentaliseringsförmåga är ett vanligt drag hos personer med Aspergers syndrom och autism. I början tyckte jag inte att jag hade svårt med mentalisering eftersom jag alltid varit den som folk har vänt sig till när de känt sig ledsna (jag trodde att mentaliseringsförmåga var samma som empati) och att den enda anledningen till att jag inte alltid förstod andra människor var att jag tänkte annorlunda än de.

Men idag har jag förstått att en mentaliseringsförmåga betyder mycket mer än så, som exempelvis att ha en föreställningsförmåga. Man kan exempelvis ha svårt att bryta rutiner och att pröva på nya saker eftersom man plötsligt kommer att behöva tänka annorlunda och måste tänka i sin hjärna hur den nya situationen kommer att bli.

Själv är jag i 95% av fallen inte ens intresserad av att pröva på nya saker eftersom jag har så begränsade intressen. Därför blir jag oftast besviken när jag prövar på något nytt, oavsett om det gäller en ny aktivitet eller en ny maträtt. Men ibland finns det något som jag gärna vill testa eftersom det låter intressant men jag måste vänta på rätt tidpunkt tills jag klarar av att göra det. Alla nya saker kräver nämligen noggrann planering eftersom man måste göra något annat än vad man är van vid och därför måste jag vara mentalt redo.

När jag är stressad, orkar dessutom inte min hjärna alltid tänka på varför andra människor gör och säger som de gör. Då är min hjärna fokuserad på att hantera stressen, och därför kan min mentaliseringsförmåga svikta i sådana situationer. En stressig arbetsplats är ett exempel på en sådan situation. När jag arbetade som kassörska i en mataffär, var jag så fokuserad på att hålla koll på alla intryck och att försöka göra rätt att jag ofta inte ens tänkte på varför jag skulle göra vissa saker. Därför blev det ofta helt fel.

Ibland hände det att kunder kom fram till min kassa och gav mig trasiga matvaror som de hade hittat i butikshyllorna. Fokuserad som jag var på att betjäna kunderna hade jag aldrig energi över att analysera närmare över varför de gav mig dessa trasiga förpackningar. Jag blev lika förvånad varje gång detta hände men artig som jag var tackade jag kunderna ändå. När mitt arbetspass var slut, la jag tillbaka de trasiga matvarorna tillbaka i butikshyllorna. När en av mina kollegor såg vid ett tillfälle vad jag höll på med, undrade hon varför i hela världen jag la tillbaka dessa varor tillbaka i hyllorna. “Men vad menar du nu?”, frågade jag förvånad. Kollegan suckade och förklarade för mig att det borde vara självklart att trasiga matvaror inte ska tillbaka i hyllan för ingen kund vill köpa en trasig förpackning.

Jag kände mig dum som inte hade tänkt på detta innan. I andra omständigheter hade jag förstått att det är självklart att ingen vill köpa en trasig vara men jobbet tog så mycket energi av mig att min tankeförmåga hade försämrats kraftigt. Jag hade bara lagt tillbaka varorna i hyllan som en robot utan att fundera på varför jag gjorde det.

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

10 reaktion på “När mentaliseringsförmågan sviktar

 1. Tilda

  Jag känner igen det där med att bryta rutiner eller inte vara snabb ivändningarna. Att stå i kön på ICA och plötsligt eventuellt byta kassa kan ju vara som att byta planet, tycker jag!
  Det tar jättemycket kraft att ändra fort, det kräver mycket tankekraft.
  Vad intressant att läsa om hur du upplever det!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Jag förstår verkligen att det kan tar mycket energi att byta kassa! Jag tycker själv inte om att köa så jag har oftast inga problem med att byta till en ny kassa om jag tror att kön kommer att gå snabbare, men däremot tycker jag ofta att det tar energi att gå mot rött ljus på gatan. Min hjärna tänker att man bara ska gå över gatan när det är grönt, och jag orkar inte kolla och göra bedömningen om det kommer bilar eller inte när det är rött ljus. Om jag däremot är i sällskap med andra människor tar det ingen energi att gå mot rött för då följer jag bara efter dem! 🙂

   Svara
 2. Helena

  Så glad att jag hittat din blogg. Du beskriver verkligen asperger på nya sätt så man förstår. Lycka till i framtiden!

  Svara
 3. Piia-Liisa

  Tack för en intressant blogg. Jag lär mig något nytt var gång jag läser dina inlägg. Jag har själv inte Asperger-diagnos men har tidigare, när jag var yrkesverksam kommit i kontakt med den och många andra diagnoser. Nu är ja, som det kallas, sjukpensionär främst pga fysiska funktionshinder (Ehler-Danlos syndrom bland annat). Läkarna föredrar begreppet “multisjuk” 🙁 Rullstolsburen och därmed annorlunda – och osynlig!

  Vill du, är du varmt välkommen att titta in hos mig: Livets skiftningar – ett annat perpektiv Livet på rullande fot. wordpress2202.wordpress.com
  Jag skriver om sånt som intresserar, rör och berör, positivt och negativt. Svårt, jobbigt, rart och gulligt. Dvs om livet i stort och smått.

  Återigen: Tack för en mycket intressant och läsvärd blogg.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Hej Pia-Liisa!

   Vad roligt att höra att du gillar min blogg och att du lär dig nya saker varje gång du läser, det var kul att höra! 🙂 Och tack för att du tipsade om din blogg, ska kanske kika in någon dag 🙂

   Svara
   1. Piia-Liisa

    Du och dina läsare är varmt välkomna 🙂 Flera av de bloggare jag följer, och även flera av mina läsare och följare lever med både EDS och NPF på olika sätt. Därför är det ett ämne som också kommer upp i inlägg ibland. Jag har också erfarenhet av NPF på nära håll genom anhöriga med NPF.

    Svara
    1. Piia-Liisa

     PS! Erfarenhet är en sak – kunskap om NPF något annat. Jag behöver lära mig mycket mer om just NPF då diagnosen är ny. Dock förklarade den väldigt mycket som förut inte har haft svar…
     Kram <3
     //P-L

     Svara
     1. Paula Tilli Inläggsförfattare

      Vad kul att höra att du vill lära dig mer om NPF-diagnoser 🙂 Det är alltid bra att försöka förstå alla funktionsnedsättningar, tycker jag! Kram tillbaka <3

      Svara
 4. Pingback: Därför kan personer med Aspergers syndrom behöva stöd med arbetsuppgifter | Paula Tilli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *