När någon med asperger eller autism får ledande frågor

Ibland får vi aspergare svara på frågor om vad vi tycker om de insatser vi fått, hur vi upplever skol- och arbetssituationen, hur det är att leva med Aspergers syndrom och autism och så vidare. Själv har jag blivit intervjuad vid ett flertal tillfällen. Inte så sällan märker jag att intervjuaren önskar en viss typ av svar som jag tyvärr inte alltid kan ge. Här är några exempel på de typer av ledande frågor jag fått:

1. Hur har din funktionsförmåga förbättrats under det senaste året? Ofta ställd av kommunens biståndsbedömare. De vill ju få en bekräftelse på att min utveckling går framåt så att jag kan komma att klara mig utan boendestöd i framtiden. Då har jag alltid förklarat att Aspergers syndrom inte kan botas. Och att mitt mål med insatsen därför inte är att bli självständig utan målet är att få stöd med det jag behöver hjälp med så att jag inte kraschar.

2. Beskriv hur din trötthet sänker din livskvalitet. Ibland vill någon skriva en artikel som bekräftar att alla människor med en begränsad mängd energi har ett liv med dålig livskvalitet. Men trots att jag gärna skulle vilja ta bort min uttröttbarhet och det ibland känns tråkigt att jag måste välja bort barn eftersom jag har lätt för att bli utmattad, kan jag inte med handen på hjärtat säga att jag skulle vara missnöjd med mitt liv. Jag är ingen person som har behov av att göra en massa aktiviteter hela tiden utan jag är nöjd med att ta det lugnt och vila.

3. Visst är Aspergers syndrom och autism en funktionsbegåvning och en enorm styrka? Men trots att jag aldrig skulle vilja byta bort min asperger och jag troligen har många av mina styrkor min asperger att tacka för, skulle jag ljuga om jag skulle påstå att Aspergers syndrom enbart skulle vara en styrka för mig. Dessutom har jag träffat aspergare som varken har specialbegåvningar eller specialintressen och som upplever att aspergern enbart ställer till det för dem.

4. Hur känns det att få vara delaktig och få meningsfulla aktiviteter anordnade? Den här frågan fick jag när det anordnades aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar och jag hade blivit intalad att vara med. Intervjuaren ville få en bekräftelse på att projektet hade varit lyckat. Då fick jag svara att trots att det inte hade betytt något för mig att vara med och jag inte värdesätter social delaktighet så visste jag att det fanns andra som hade uppskattat aktiviteten jättemycket. Och att jag förstod att projektet hade haft ett gott syfte.

5. Visst kan alla människor arbeta i någon omfattning, så länge man får ett anpassat arbete? Men det är inte alla som kan eller vill arbeta, oavsett hur anpassat arbetet är. Jag har träffat otroligt många lyckliga sjukpensionärer som mår bra trots att de inte deltar i någon form av daglig sysselsättning. Själv trivs jag bra på mitt arbete som föreläsare hos Misa Kompetens, men hade jag inte gillat att stå framför en publik så hade jag inte orkat arbeta med något annat. Alla klarar inte av att arbeta ens på deltid, men att inte orka arbeta behöver inte vara en tragedi!

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

1 tanke kring ”När någon med asperger eller autism får ledande frågor

  1. Pingback: Därför är det farligt att ställa ledande frågor till aspergare | Paula Tilli

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *