Nej, alla vill inte testa nya saker!

Share Button

Vi som har Aspergers syndrom eller autism har begränsade intressen och/eller beteenden, vilket bland annat kan innebära att vissa av oss gillar att ha och göra saker på samma sätt och att vi inte gillar att testa nya saker. Men det som är viktigt att komma ihåg är att oviljan att testa nya saker kan ha olika anledningar. Det kan exempelvis bero på att:

1 Personen har en dålig föreställningsförmåga och har svårt att tänka sig hur det skulle vara att testa något nytt. Men när hen väl testar en ny aktivitet, märker hen oftast att det faktiskt är riktigt trevligt och är glad efteråt att andra övertalat hen att följa med på den nya aktiviteten.

2. Personen vågar inte testa nya saker även om hen skulle vilja det eftersom hen inte vet hur man bör bete sig i en ny situation. Därför måste hen tacka nej. Men när hen väl får stöd av omgivningen och tillräckligt mycket information om vad den nya saken/aktiviteten innebär, är hen gärna med.

3. Personen har endast specifika intressen och trivs bäst med sina specialintressen. Hen tycker att de flesta aktiviteter är tråkiga men blir aldrig trött på sina specialintressen. Hen trivs med sitt liv, så länge hen får syssla med sina intressen ifred.

Själv tillhör jag för det mesta kategori 3. Jag har bara extremt få intressen, men de intressen jag har tycker jag riktigt, riktigt mycket om och tröttnar aldrig på även om jag skulle göra samma sak dag ut och dag in året om. Jag tycker att de flesta aktiviteter är tråkiga som exempelvis att lyssna på musik, se på filmer, gå på konserter och bio, syssla med de flesta sporter, gå på museer, se gamla byggnader, testa nya maträtter os och därför ger det mig ingenting när jag testar sådana aktiviteter. Nya smakupplevelser i maten ger mig inte heller något, och när jag var barn ville jag alltid leka samma lekar. När jag tvingades testa nya lekar mådde jag bara dåligt efteråt.

Det har ibland hänt mig även i vuxenåldern att andra människor har övertalat mig att prova på nya lokala maträtter eller besöka kända sevärdheter när jag exempelvis varit utomlands. Men nästan varje gång har jag ångrat efteråt att jag tackat ja istället för att lyssna på mig själv och gå på mitt favoritställe igen och äta samma mat jag alltid brukar äta. På samma sätt har mina vänner ibland blivit frustrerade när de upptäckt att jag alltid vill gå på samma café och beställa samma tesort varenda gång utan att testa nya caféer eller andra tesorter och drycker men det beror på att jag tycker väldigt, väldigt mycket om te. Jag tycker inte om de flesta drycker och maträtter om men när jag väl hittat en dryck eller maträtt som jag är nöjd med ser jag ingen anledning till att avvika från mina rutiner och prova på något nytt. Däremot har jag självklart full respekt för att andra människor tröttnar lätt på ett inrutat liv och att de därför vill testa nya saker.

Om ni hjälper en person med Aspergers syndrom i vardagen och ni upptäcker att personen aldrig testar nya saker, är det viktigt att ni inte automatiskt utgår ifrån att personen vill variera sina aktiviteter. Tillhör personen kategori 1 eller 2, är det viktigt att personen får stöd så att hen har får en möjlighet prova på nya aktiviteter när hen vill det men säger personen: “nej tack, jag är nöjd med mitt liv som det är”, finns det ingen anledning till att ändra på det!

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

8 reaktion på “Nej, alla vill inte testa nya saker!

  1. Mia

    Jag tycker om att testa nya saker hela tiden, Jag har mina hundar som jag brukar träna med. Jag har min ridning. Jag rider två gånger i veckan. Jag bruka träna mig själv fys .En till två gånger i veckan. Det är det jag håller på med som jag vill hålla på med hela tiden. Jag rutin på tidningen och min fys träningen.

    Svara
  2. Pingback: Därför är det farligt att berömma ett normalt beteende | Paula Tilli

  3. Pingback: När specialintressen ger ångest | Paula Tilli

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *