Nej, generella knep funkar inte alltid för oss NPF:are

Det finns vissa generella knep för att få livet att fungera bättre, och dessa funkar troligen för de allra flesta människor. För att få en någorlunda ordning och reda i hemmet bör man exempelvis göra småsaker i förbifarten. Tar man fram saltströaren för att salta maten så bör man lägga tillbaka den direkt efter användning. Efter att ha stekt middag bör man torka av spisen med en gång. Har man använt klart toapappersrullen så bör man kasta den tomma rullen direkt i papperskorgen istället för att slänga den på golvet. När man gör småsaker hela tiden, undviker man att det blir kaos hemma.

För oss som har Aspergers syndrom, autism, ADHD och andra diagnoser som gör att man har en begränsad mängd energi fungerar däremot inte alltid sådana här knep. När jag har låtit bli att småstäda varje dag, har andra människor ibland trott att jag inte skulle vetat om att man kan småstäda hela tiden, och jag har inte sällan fått höra att jag också borde börja göra så. Men det är faktiskt en medveten strategi från min sida att skjuta upp sådana här småsysslor trots att jag vet om hur jag skulle kunna få en bättre ordning hemma. Detta för att spara energi.

När jag stekte bananpannkakor i morse, tänkte jag på att jag utan problem skulle hunnit plocka undan i köket, torka diskbänken och diska de smutsiga köksredskapen under tiden bananpannkakorna skötte sig själva i stekpannan. Men jag lät bli. Istället för att fixa i ordning köket satte jag mig ner på en stol och väntade lugnt tills bananpannkakorna skulle bli klara. Köket blev stökigt på det här sättet men jag blir trött av att fixa frukost. Därför måste jag prioritera vad jag lägger min energi på, och det är naturligtvis mycket viktigare att jag äter än att jag har det städat hemma.

Jag gör aldrig någonting i förbifarten! Jag upplever det nämligen som mycket energikrävande att kasta skräp i papperskorgen, diska, torka diskbänken och plocka undan. Därför måste jag planera noggrant vilka sysslor jag ska utföra så att jag inte överanstränger mig.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 reaktion på “Nej, generella knep funkar inte alltid för oss NPF:are

 1. Thomas

  Jag har bara det nödvändigaste med köksredskap så det blir ju inte så mycket disk,sen så står ju dammsugaren framme hela tiden och inte inställd någonstans.På bordet står alltid saltkaret framme och en låda med knäckebröd…sedan så har jag en del andra saker framme som jag använder varje dag så dom kan också stå framme.Städar gör jag inte alltför ofta som att putsa fönster är inte värst kul,jag kanske putsar ett fönster på insidan sedan orkar jag inte dom andra.I det stora rummet har jag en tvättlineautomat som man kan dra ut tvärs över rummet där jag hänger tvätt,då kan man låta den hänga där och plocka när jag ska ha rena kläder…haha.Vad andra tycker struntar jag blankt i.Det är ju bara jag som bor här ju

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Vad bra att du har hittat strategier som funkar för dig! 🙂 Jag har faktiskt hört från många aspergare att de låter dammsugaren stå framme hela tiden och att de äger så lite köksredskap som möjligt för att undvika disk. Det är ju en mycket bra energibesparningsstrategi!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *