Normalitet i olika kulturer

Share Button

Vissa av oss med Aspergers syndrom bryter ofta mot normen. Ibland för att vi inte kan de oskrivna reglerna, och ibland för att vi inte bryr oss om att göra saker på samma sätt som “alla andra”.

När jag förut var gift med en man från en annan kultur, gjorde det inte honom något att jag hade andra normer. Han var ju själv annorlunda eftersom han var utlänning i Sverige. Hans tankesätt skilde sig väldigt mycket från det svenska tankesättet, och ibland tyckte han att mitt agerande och tankesätt var rätt och logiskt.

När han hade gäster hemma hos oss, brukade jag stänga in mig i sovrummet. Trots att jag utåtsett är rätt social, vill jag ofta vara helt ensam. Dessutom gillar jag inte riktigt det ytliga sociala småpratet som lätt uppstår när man umgås med människor man inte känner så väl. Då förväntas man småprata om vädret, fråga sina samtalspartners vad jobbar med och så vidare, och det orkar jag inte alltid med. Därför drog jag mig undan.

Jag tänkte inte på att mitt beteende skulle kunna uppfattas som konstigt förrän en svensk väninna uppmärksammade mig om det. Hon tyckte att mitt beteende var otrevligt, och hon undrade om inte min man och hans kompisar tog illa upp av att jag inte ville umgås med dem. Då fick jag dåligt samvete och panik: jag hade inte ens tänkt på att jag skulle kunna uppfattas som otrevlig, det sista jag hade velat var att såra någon! Jag hade ju bara velat vara ensam, inte att vara oförskämd.

Redan samma kväll tog jag upp frågan med min dåvarande man. Jag frågade honom om han tyckte att jag hade betett mig otrevligt. Då tittade han konstigt på mig och undrade varför jag ställde en sådan fråga. Drog inte kvinnor alltid undan när männen i huset fick besök? Det gjorde nämligen kvinnor i hans hemland, så i hans och hans vänners ögon hade mitt beteende varit helt normalt. 

Den här episoden fick mig att börja fundera på vem det egentligen är som bestämt vad som är normalt och vad som inte är det. Det som är normalt i Sverige är kanske inte normalt någon annanstans och tvärtom. Så ur den synpunkten hade jag agerat helt rätt 😉

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *