Om skillnaden på autism och personlighetsstörning

Många människor har frågat mig om skillnaden på Aspergers syndrom alternativt autism och personlighetsstörning. Det är många som har ansett att deras autistiske närstående skulle kunna uppfylla diagnoskriterierna för diverse personlighetsstörningar såsom paranoid, tvångsmässig, osjälvständig, undvikande eller schizoid personlighetsstörning.

Man kan ha samtidig personlighetsstörning när man har Aspergers syndrom

Det är viktigt komma ihåg att det inte finns någonting som motsäger att man kan uppfylla diagnoskriterierna för någon eller några personlighetsstörningar när man har asperger eller autism. Påståendet att en autistisk person är feldiagnosticerad för att han eller hon i själva verket visade sig ha en personlighetsstörning är alltså felaktigt. Men detta sagt brukar neuropsykiatriska utredningsteam koncentrera sig uteslutande på neuropsykiatriska diagnoser.

Kände igen mig i emotionellt instabil personlighetsstörning förut

Själv kände jag igen mig i ett flertal diagnoskriterier för vissa personlighetsstörningar för länge sen om man utgår ifrån hur jag kände för stunden. Det var i början av 20-års åldern när jag inte ville leva, och mitt mående kunde till viss del passa in på emotionellt instabil personlighetsstörning. Då mådde jag dessutom så dåligt att jag varken brydde mig själv eller om andra människor eller konsekvenser av det jag gjorde, vilket gjorde att jag hade vissa drag som finns beskrivna i antisocial personlighetsstörning.

Nu när jag mår bra så känner jag däremot inte igen mig i något av dessa drag överhuvudtaget. Det var endast mitt mående orsakad av samhällets krav som gjorde att jag mådde som jag mådde för 15 år sedan och inte orkade bry mig om något.

Schizoid personlighetsstörning beskriver mig allra bäst

Idag känner jag igen mig däremot i vissa drag på andra personlighetsstörningar. Jag har svårt för att uttrycka känslor, svårt för att arbeta i grupp och tycker ibland att andra människor är slarviga, vilket gör att jag säkert har vissa drag av tvångsmässig personlighetsstörning. Den personlighetsstörning som beskriver mig allra bäst i dagsläget är däremot schizoid personlighetsstörning!

Schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom kan vara nästan identiska tillstånd

Faktum är faktiskt att schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom enligt Christopher Gillberg kan vara nästintill identiska tillstånd. Vissa psykiater har en tendens att diagnosticera Aspergers syndrom eller autism medan andra psykiatriker kan anse att exakt samma drag är ett klassiskt fall av schizoid personlighetsstörning.

Det är möjligt att ha vissa drag av en personlighetsstörning

Det är viktigt att komma ihåg att precis på samma sätt som man kan ha autistiska drag utan att för den skull ha Aspergers syndrom eller autism, kan man känna igen sig i vissa drag i någon eller några personlighetsstörningar utan att uppfylla alla diagnoskriterierna fullt ut. För att få diagnosen personlighetsstörning krävs en diagnos ställd av en läkare, och för att få diagnosen måste man uppfylla tillräckligt många diagnoskriterier.

Lika lite som man har autism enbart med grunden att man ibland känner sig trött efter att ha umgåtts med andra människor, kan jag inte påstå mig ha exempelvis tvångsmässig personlighetsstörning bara för att jag gärna vill göra saker på mitt sätt. Dessutom utgör en personlighetsstörning ett kontinuerligt tillstånd, och inte något som bara dyker upp tillfälligt i 20-års åldern när man känner sig emotionellt instabil och struntar i allt för stunden och allt försvinner sen, vilket var fallet för mig.

En neuropsykiatrisk diagnos gör en större skillnad

Själv tycker jag inte att det är viktigt att Aspergers syndrom och autism kan anses överlappa med diagnoskriterierna för vissa personlighetsstörningar. En neuropsykiatrisk diagnos kan göra en betydligt större skillnad för individen än en diagnos på personlighetsstörning i och med att det kan göra att man äntligen får centralstimulerande medicin utskrivet om man har ADHD eller få tillhörighet till LSS om man har autism. Att få en personlighetsstörning som tilläggsdiagnos kan därför kännas oväsentligt.

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

21 tankar kring ”Om skillnaden på autism och personlighetsstörning

 1. 22 år, asperger och borderline

  Jag hoppas att vi en dag kan träffas någonstans och prata, det vore en dröm.

  Känner igen mig så otroligt i din bok (att vara vuxen med asperger syndrom) och nu din blogg. Det är så befriande, jag är inte ensam!

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra att du känner igen dig! Du är definitivt inte ensam 🙂 Jag vet inte var du bor men kanske kan du komma på någon föreläsning någon gång framöver.

   Svara
 2. Mathias Tillman

  Känner igen mig i mycket av det du skriver ovan – bra formulerat som vanligt 🙂
  Har du någon föreläsning nära där jag bor på Ljusterö i Stockholms skärgård inplanerad? I så fall skulle jag gärna gå och lyssna på dig. Kan också ge dig tips på bra blåbärsställen häromkring 😀

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Tack Mathias 🙂 Vad häftigt att bo på Stockholms skärgård, vilket drömställe att bo på 🙂 Och där finns det definitivt mycket blåbär!

   Jag kommer att ha en föreläsning på Barnens ö under våren, men tyvärr kommer den föreläsningen vara endast till för anställda i Stockholms stad och den är därför inte öppen för allmänheten. Många av mina föreläsningar är just slutna utbildningstillfällen för slutna grupper tyvärr men jag tackar alltid ja till öppna föreläsningar när jag blir anlitad för sådana! Jag har aldrig haft en öppen föreläsning i Stockholms skärgård men om det finns fler som önskar det så skulle ni kunna tipsa en anhörigstödjare i området att anlita mig för en öppen föreläsning. Det är just anhörigstödjare som ofta brukar anlita mig för föreläsningar som är öppna för allmänheten!

   Svara
   1. Mathias Tillman

    Ja, det är verkligen som en dröm 🙂 Måste ha nära till natur och vatten för att må bra, och det har jag definitivt.

    Förstår att du mest gör slutna föreläsningar, men jag ska absolut försöka se om det går att ordna något 🙂

    Svara
    1. Paula Tilli Inläggsförfattare

     Jag älskar natur och vatten! Det har jag i mitt bostadsområde också men tyvärr inte alls i samma utsträckning som Stockholms skärgård. Skärgården har ju natur och vatten överallt, det hade varit ett perfekt ställe för mig att bo på 🙂

     Det hade verkligen varit roligt att föreläsa i skärgården!

     Svara
     1. Mathias Tillman

      Jag har haft tur att huset som jag bor i har varit i min familjs ägo i några generationer, annars skulle jag aldrig haft råd att bo så här. Har också förmånen att jag kan jobba här i från, så det är verkligen perfekt 🙂

      Har skickat iväg lite mail, så vi får se vad som händer! 😀

      Svara
      1. Paula Tilli Inläggsförfattare

       Det låter verkligen som en perfekt lösning 🙂 Kan tänka mig att många aspergare skulle vilja bort från storstadens buller.

       Svara
       1. Mathias Tillman

        Ja, verkligen. Tror det också 🙂 Många normalstörda anser att det är väldigt isolerande att bo så här (vilket jag också blivit tillsagd), men jag trivs bra med att vara ensam, och det låter mig fokusera på det som är viktigt för mig.

       2. Paula Tilli Inläggsförfattare

        Jag håller med dig och jag tror också som du! Neurotypiker behöver nog mer stimulans än vi kan jag tänka mig samtidigt som vi aspergare är överstimulerade i stort sett hela tiden. Plus att vi är ofta intryckskänsliga!

       3. Mathias Tillman

        Jag är glad att vi tänker lika! Känns skönt att inte bli ifrågasatt och behöva försvara att man fungerar på ett annat sätt och behöver mer ensamtid än andra.

       4. Paula Tilli Inläggsförfattare

        Här på min blogg behöver man aldrig försvara eller förklara sig nej 🙂 Och vi verkar vara många som fungerar på ungefär samma sätt.

      2. Mats

       Får man fråga vad du har för arbete som är möjligt att utföra hemifrån? Du behöver självklart inte uppge det om det är känsligt.

       Jag tror att många människor med Aspergers syndrom skulle behöva ha ett arbete som de kan utföra hemifrån och i dagens IT-samhälle finns större möjligheter än någonsin att ha ett arbete av just den typen av arbeten. En viktig förklaring till aspergarnas svårigheter är att samhället ställer höga krav på anpassning till andra individer. Dessa krav uppstod nog med övergången till industrisamhälle och tjänstesamhälle.

       Svara
       1. Mathias Tillman

        Jag driver en enskild firma som IT konsult. Samarbetar med två andra där en bor i USA och den andra i Storbritannien, och de sköter i princip all kommunikation med kunder, medans jag gör det jag är bäst på vilket är att lösa problemen som de har och förmedlar det vidare. Det upplägget skulle nog inte vara optimalt för en neurotypiker, men för mig är det perfekt 🙂

        Du har rätt i att det i dagens samhälle skulle vara enklare än någonsin för en aspergare att kunna utföra sitt arbete hemifrån – man måste bara få arbetsgivarna att förstå det. Jag tror själv att det skulle vara väldigt svårt eller nästan omöjligt att jobba på det sättet som jag gör på ett etablerat företag.

       2. Mats

        Tack för svaret! Jag tror du har rätt. Det är väl mer eller mindre en nödvändighet att vara egenföretagare om man ska arbeta “utanför ramarna” så att säga.

       3. Mathias Tillman

        Ja, tyvärr. Jag önskar att arbetsgivare och samhället i stort vore bättre på att se styrkorna i de med diagnoser, i stället för att bara se problem.
        Enda anledningen till att jag kan leva och jobba som jag gör är jag hade tur att hitta personer som kan sköta de saker jag inte klarar av. Många får inte ens den chansen.

       4. Mats

        Enda anledningen till att jag kan leva och jobba som jag gör är jag hade tur att hitta personer som kan sköta de saker jag inte klarar av. Många får inte ens den chansen.

        Jag tror att tex Arbetsförmedlingen behöver bli mycket bättre på att identifiera styrkor och svagheter hos varje person med Aspergers syndrom och sedan hitta rätt jobb för just den personen. Istället skickar Arbetsförmedlingen aspergare på praktikplats efter praktikplats som inte passar personen alls vilket bara resulterar i att personen blir utbränd av att försöka till ingen nytta om och om igen.

 3. Mats

  Den personlighetsstörning som beskriver mig allra bäst i dagsläget är däremot schizoid personlighetsstörning.

  Jag håller med dig om att just schizoid personlighetsstörning har många drag gemensamt med Aspergers syndrom. En avgörande skillnad mellan schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom är att personer med schizoid personlighetsstörning inte har några sociala svårigheter utan saknar intresse av socialt umgänge. Personer med Aspergers syndrom har däremot svårigheter att samspela med andra människor. Lite förenklat kan man säga att personer med schizoid personlighetsstörning kan men vill inte umgås med andra människor medan personer med Aspergers syndrom vill men kan inte umgås med andra människor. Aspergers syndrom är nog även en mer genomgripande avvikelse som påverkar fler funktioner jämfört med schizoid personlighetsstörning.

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Kriteriet “känner glädje av få aktiviteter” skulle kunna känneteckna specialintressen. Det passar in på mig perfekt! De flesta aktiviteter tycker jag är väldigt tråkiga och ointressanta, det är endast få intressen/aktiviteter jag har glädje av men dessa intressen är enorma och gör att jag aldrig har tråkigt.

   Svara
 4. Gabriella Jansson

  Hej!
  Ville bara komplettera texten lite. I Sverige ställer även bland annat psykologer, leg. psykoterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och fysioterapeuter diagnoser. För att nämna några yrkeskategorier. Här kan man läsa mer: https://vemfargoravad.socialstyrelsen.se/arbetsuppgifter/vem-far-stalla-diagnos

  Men om diagnosen ska berättiga insatser, ersättning eller annan hjälp krävs vanligen – från den bedömande myndighetens sida (t.ex. Försäkringskassan, försäkringsbolag eller kommunen) – att det är en läkare som ställt eller “godkänt” diagnosen.

  Allt gott!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *