Saknar personer med Aspergers syndrom empati?

Inte sällan får jag höra myten att alla som har Aspergers syndrom saknar empati och att vi alltså inte skulle ha någon förmåga att bry oss om andra människor. Men det som alla normalstörda människor inte förstår är att det inte alltid är så lätt att förstå hur andra människor tänker och känner om man själv i grund och botten fungerar annorlunda än de flesta andra människor. Hur skulle jag exempelvis kunna förstå att mina tjejkompisar blir sårade om jag säger till dem att de gått upp i vikt om jag själv faktiskt vill veta om jag gått upp i vikt och blir tacksam om någon ärlig kompis påpekar att det faktiskt syns? Visst kan jag förstå mina vänner logiskt men aldrig känslomässigt.

Men lika lite som jag kan förstå människor som inte har Aspergers syndrom, dvs de som jag brukar kalla för “normalstörda”, kan normalstörda människor förstå mig. De kan också oftast förstå mig logiskt men sällan känslomässigt. Och det är ju förståeligt eftersom de inte fungerar som jag. Nu generaliserar jag iofs väldigt grovt och sätter Asperger-personer i ett fack och normalstörda i ett annat vilket jag egentligen inte tycker om att göra annars eftersom alla är olika. Men enligt min erfarenhet har det ofta skett missförstånd mellan mig och normalstörda människor.

Ett exempel som jag älskar att använda mig på empati av är när hela min dag blev förstörd och jag brast ut i gråt när jag för några år sedan hade en boendestödvikarie som ställde in i sista minuten. Då skulle jag få en ny vikarie som dessutom skulle komma en lite annan tid än min ordinarie vikarie. Men när jag ringde till mina normalstörda vänner för att få lite tröst, reagerade de helt oförstående på mitt problem. “Äsch, det där är ju ingenting. Det är ju bra att du får en ny vikarie”, var det det enda de sa. Jag blev ledsen över deras reaktion. Saknade alla normalstörda människor empati? När jag däremot ringde mina vänner som också hade Aspergers syndrom, fick jag väldigt mycket förståelse och tröst. “Oj vad jobbigt, stackars dig”, sa de.

Betyder det här att normalstörda människor saknar empati och vi som har Asperger har hur mycket empati som helst? Nej, inte alls. Det betyder att människor brukar utgå från sig själva och sina egna känslor. Många personer med Aspergers syndrom har lika svårt för förändringar som jag, så det var förståeligt att mina Asperger-vänner kunde relatera till hur jobbig situationen var för mig. Men eftersom sådana här händelser bara är bagateller i de flesta normalstördas ögon, kunde mina normalstörda vänner omöjligen förstå hur en sådan sak kunde förstöra hela min dag. De fungerar i grund och botten helt annorlunda än jag, så de kunde inte sätta sig in i mina känslor. Men visst har de ändå empati!

Imorgon kommer jag fortsätta skriva om Aspergers syndrom och empati. Hej så länge! 🙂

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 tankar kring ”Saknar personer med Aspergers syndrom empati?

  1. Pingback: 5 nya påståenden och sanningar om Aspergers syndrom | Paula Tilli

  2. Pingback: Empati | Asperger 2.0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *