Utvalt inlägg

Om Paula Tilli

Jag heter Paula Tilli och är född 1979. Under hela min barndom undrade jag varför jag inte var som alla andra och varför just jag alltid hade det så tufft. Därför blev det en enorm lättnad när jag blev diagnostiserad med Aspergers syndrom och ADD. Numera driver jag den här bloggen där jag beskriver hur det är att leva med Aspergers syndrom och autism ur ett inifrånperspektiv. Jag uppdaterar bloggen på de flesta vardagar men låter den vila på helger och röda dagar. 

Våren 2009 gick jag ut Asperger-informatörsutbildningen på Ågesta Folkhögskola och har sedan dess hållit föreläsningar om diagnosen. Numera försörjer jag mig som föreläsare och utbildare och är heltidsanställd hos Misa Kompetens. Jag anpassar alltid innehållet och längden på föreläsningarna efter kundens önskemål. Jag föreläser mest i Sverige och Finland men har även föreläst i andra länder. Mer information om mina föreläsningar samt information om hur man bokar mig finns att läsa här.

Jag har varit med i media flera gånger, bland annat i Dagens Nyheter, Aftonbladet och TV4:s program Vardagspuls.

Min debutbok På ett annat sätt: mina erfarenheter Aspergers syndrom – ett autismspektrumtillstånd (Sivart Förlag, 2013) gavs ut den 28 november 2013. Boken blev snart en succé och den första upplagan blev slutsåld på endast fyra månader. I boken berättar jag bland annat detaljerat om mina skolerfarenheter, min uppväxt och även om mitt vuxenliv.  För närvarande är boken tyvärr slutsåld på nätet men finns på ett flertal bibliotek att låna, bland annat i Stockholm, Göteborg. och Malmö.

Debutboken är sedan tidigare publicerad på finska och heter Toisin: Minun Asperger-elämäni (Finn Lectura). Den har uppmärksammats mycket i media i båda länderna och har fått mycket bra recensioner från bland annat Bibliotekstjänsten , Specialpedagogik och Allt om skolan. Mer information finns att läsa här. Förutom finska och svenska har boken även kommit ut på engelska, estniska och koreanska. Min nyaste bok heter Att vara vuxen med Aspergers syndrom (Gothia Fortbildning), och den utkom i november 2015.

Tycker du att det är konstigt att jag ibland kallar min diagnos för Aspergers syndrom istället för autism, undrar om jag inte kategoriserar in människor i autister och neurotypiker lite för mycket, funderar på om inte alla autister är olika, anser att jag borde se mig som en människa och inte som en diagnos eller har funderingar på något annat jag skriver, läs gärna detta blogginlägg! Svar på dina undringar om kosten kan du däremot hitta här, här, här och här.

OBS!  Jag har tagit bort prenumerationsfunktionen men man kan fortfarande följa bloggen via Facebook. Varje gång jag skriver ett nytt blogginlägg kommer jag lägga ut det på Facebook så ni kommer att kunna följa bloggen enkelt genom att gilla/följa Facebooksidan. Man kan också följa bloggen via bloglovin eller via RSS. För att följa bloggen via RSS så behöver du en RSS-läsare.

Bokomslag: På ett annat sätt Bokomslag: Att vara vuxen med Aspergers syndrom

Utvalt inlägg

10 fakta som alla borde känna till om Aspergers syndrom

Trots att kunskapen om Aspergers syndrom och autism ökat något, har jag stött på många kunskapsluckor ute i samhället när jag föreläser. Här har jag samlat de 10 viktigaste fakta som jag anser att alla som träffar personer med Aspergers syndrom och autism bör känna till:

1. Vi som har Aspergers syndrom är extremt olika. Minst lika olika som ni neurotypiker är. Om du tidigare träffat en person med Aspergers syndrom, betyder det inte att nästa Aspergare du kommer att träffa kommer att fungera likadant. Lär känna personen, inte bara diagnosen!

2. Att bli jämförd med andra människor kan kännas väldigt kränkande. Därför bör du aldrig jämföra oss aspergare med varandra och säga: “jag känner minsann någon med Aspergers syndrom som klarar av det här, så därför borde du skärpa dig lite och klara det också”. Ni neurotypiker klarar ju också olika mycket. Några av er blir VD:s på företag, andra får nobellpriser. Men det betyder inte att alla ni neurotypiker kommer att klara det! Och för er som inte klarar det är det inte bara att “ta sig i kragen och skärpa sig lite”.

3. Aspergers syndrom är ingen sjukdom. Det är helt enkelt ett annorlunda sätt att vara på, och världen behöver människor som har en förmåga att tänka i nya banor. Enligt mig kan man inte poängtera detta faktum för många gånger. Om man kallar asperger för sjukdom, menar man enligt mig mellan raderna att det skulle vara fel att vara annorlunda. Jag vill i alla fall inte bli botad utan jag vill bli accepterad som jag är!

4. Långt ifrån alla aspergare skulle vilja ta bort sin diagnos. Vissa trivs med att leva ett annorlunda liv. Du kanske tycker att det är viktigt i livet att ha vänner, skaffa familj och arbete, men för en person med Aspergers syndrom kan ibland helt andra saker vara viktiga. Ta aldrig någonsin för givet att en aspergare mår dåligt, bara för att han kanske är ensam och saknar sysselsättning. Fråga istället!

5. Alla med Aspergers syndrom har inte svårt att sätta sig in i andra människors känslor. Vissa av oss, speciellt kvinnor, kan tvärtom vara överempatiska och väldigt känsliga. När mina vänner mår dåligt, väljer de oftast att vända sig till just mig eftersom de tycker att jag är en bra lyssnare och har lätt för att prata om känslor. Att alla aspergare bara skulle gilla att diskutera fakta är alltså definitivt en myt!

6. Att jag är en bra lyssnare och har extremt lätt för att få kontakt med nya människor betyder inte att jag skulle ha en mild form av Aspergers syndrom. Jag har lika mycket asperger som många av dem som har svårt för ögonkontakt och inte har lika lätt att uttrycka sig som jag. Många av oss har en ojämn begåvningsprofil, och just mina svårigheter råkar vara av en sådan art som inte syns utanpå, men jag är ändå av ett lika stort behov av boendestöd som många andra!

7. Aspergers syndrom är en såkallad osynlig diagnos. Det betyder att vi ofta utåt sett ser ut som precis vem som helst och att Asperger-dragen inte alltid syns utanpå. Att jag sminkar mig och bär rött läppstift betyder inte heller att jag skulle ha en mild form av syndromet. Men bara för att diagnosen inte syns utanpå så betyder det inte att den inte skulle existera. Ingen skulle förmodligen säga till en person som brutit benet: “kan inte du skärpa dig lite och försöka springa ett maratonlopp?”, och därför måste vår funktionsnedsättning respekteras på samma sätt.

8. Utgå aldrig ifrån att det går att läsa av våra känslor genom att titta på vårt kroppsspråk och våra ansiktsuttryck. Om en person med Aspergers syndrom inte svarar på tilltal och undviker ögonkontakt, betyder det nödvändigtvis inte att han är ointresserad och/eller inte lyssnar. Om en person med Aspergers syndrom ser sur eller ledsen ut, betyder det nödvändigtvis inte att hen mår dåligt. Om en person med Aspergers syndrom skrattar och ler, betyder det nödvändigtvis inte att hen mår bra. Om du vill veta hur personen mår, fråga!

9. Många aspergare tycker att vanliga vardagliga saker tar väldigt mycket energi, och därför orkar vi inte alltid lika mycket som andra människor. Jag orkar exempelvis inte plocka upp posten från hallgolvet oftare än en gång i veckan eftersom det förbrukar så pass mycket energi. Men det handlar inte om lathet utan just om ork. Det är viktigt att förstå att det finns gradskillnader i trötthet och ork, precis på samma sätt som det finns gradskillnader i smärta. Man kan ju inte jämföra ett vanligt magknip med den smärta som en födande kvinna upplever, och på samma sätt bör man inte säga till oss: “men jag känner mig också trött efter jobbet”. Om vi blir pressade att klara av allt som ni neurotypiker klarar av, finns risken att vi går in i väggen.

10. Aspergers syndrom innebär även styrkor för många av oss. Läs gärna Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier. Vissa är exempelvis extremt duktiga på smådetaljer och kan vara därför förvånansvärt duktiga på arbeten som kräver uthållighet och noggrannhet. Vissa har enormt mycket drivkraft. Tack vare min drivkraft och förmåga att fokusera lyckades jag exempelvis skriva min debutbok på tre månader. Vissa har specialtalanger utöver det vanliga, och många är pålitliga och mycket plikttrogna. Mycket bra egenskaper som efterfrågas i arbetslivet!

Detta har neurotypikerna fått gratis

En person med automatiseringssvårigheter brukar uppleva en vanlig vardag som otroligt utmattande. Neurotypiker, dvs personer som inte har en diagnos inom autismspektrat, har i de flesta fall en mycket god automatiseringsförmåga och slipper lägga energi på färdigheter som vi med Aspergers syndrom/autism måste lägga otroligt mycket kraft på. Vad vi autister har svårt att automatisera varierar från autist till autist och långt ifrån alla autister har automatiseringssvårigheter, men själv har jag svårt med bland annat följande saker:

1. Simultankapacitet

Det vill säga en förmåga att tänka på flera saker samtidigt. Själv blir jag otroligt störd om någon pratar med mig i tvättstugan för då riskerar jag att göra helt fel. Vid ett tillfälle glömde jag min nyckelknippa i tvättstugan efter att en granne tilltalat mig i tvättstugan eftersom jag hade blivit totalt förvirrad av att prata samtidigt som jag hade hållit på att tvätta. Jag saknar förmågan att koncentrera mig på flera saker samtidigt! Att jag glömde nyckelknippan inne i tvättstugan var ett problem för tvättrummet blev låst och jag fick vänta i 45 minuter tills grannen som tvättade där samtidigt (dvs personen som hade tilltalat mig) äntligen kom tillbaka för att hämta sin tvätt.

2. Förmågan att komma ihåg vägen

Och nu menar jag inte exakt samma som lokalsinne utan jag syftar på en förmåga att komma ihåg vägen efter att man besökt ett ställe vid några tillfällen. Själv kommer jag ihåg vägen endast om jag medvetet koncentrerar mig och lägger mycket energi på att lägga på minnet vilken väg jag tagit. Om jag går tillsammans med någon annan är det omöjligt för mig att hitta tillbaka till samma ställe efteråt för då har jag förmodligen lagt min energi på att prata med mitt sällskap! För mig är det totalt omöjligt att koncentrera sig på vägen samtidigt som jag pratar med någon och kommer inte ihåg vägen även om jag skulle besökt stället 10 gånger tillsammans med personen.

3. Förmågan att lägga märke till saker runt omkring

Om jag är på väg någonstans brukar jag vara i mina egna tankar. Det har hänt vid ett flertal tillfällen att det blivit någon förändring som t.ex. att det har börjat byggas nya hus utan att jag har märkt någonting. Jag kan få konstiga blickar om min samtalspartner frågar: “Har du varit på stället X nyligen?” och jag svarar: “Ja, jag är där minst 5 gånger i veckan.” Då kan min samtalspartner t.ex. säga: “Du vet den där byggnadsarbetsplatsen där..” och jag undrar: “Vilken byggnadsarbetsplats?” Och nästa gång när jag tar vägen lägger jag medvetet energi på att se mig omkring och upptäcker då den stora byggnadsarbetsplatsen som jag har passerat nästan varje dag utan att tänka på det!

4. Att utföra praktiska göromål

Alla praktiska göromål tar mental energi av mig och känns som att jag ska lösa en svår matteuppgift. Jag gör ingenting i förbifarten utan måste koncentrera mig fullt på det jag gör. Jag tycker att det är mentalt energikrävande att hålla upp dörren för andra människor för då måste jag koncentrera mig på det jag gör. Vidare tycker jag att det är mentalt mycket tröttsamt och energikrävande att dammsuga, duscha och plocka upp posten från hallgolvet. Tack och lov dammsuger min boendestödjare min lägenhet och hjälper mig med posten för jag skulle aldrig ha energi till att göra sånt själv, men duschandet slipper jag ju inte undan!

Finns en fördel

Jag kan inte låta bli att avundas människor som inte har automatiseringssvårigheter. Människor utan autism och andra funktionsvariationer som kan ge en dålig automatiseringsförmåga har fått så otroligt mycket gratis! Inte undra på att de orkar jobba heltid och till råga på det ta hand om familj och barn. De har det i mina ögon otroligt lätt. Dock ser jag en fördel med mina automatiseringssvårigheter: jag har aldrig tråkigt! Eftersom jag blir trött av att duscha och diska känner jag mig ständigt överstimulerad vilket gör att jag aldrig har haft tråkigt hemma i hela mitt liv, inte ens nu under Covid-19 då jag suttit hemma i över ett halvår.

Så här är det att jobba som föreläsare om autism

Ibland får jag frågor om hur det är att föreläsa om autism. Jag brukar svara att den enklaste och minst energikrävande biten på mitt jobb är att genomföra själva föreläsningarna. Resten av tiden går till marknadsföringen genom t.ex. sociala medier och bloggen, föreläsningsplaneringen, offerter, rese- och hotellbokningar samt ekonomiska avstämningar i form av kvittoredovisningar. Det tar mycket tid att marknadsföra sig själv, redovisa kvitton och boka resor och övernattningar men däremot tar det inte mycket och energi alls att genomföra själva föreläsningarna.

Jobbar hemifrån

Vissa av mina kollegor brukar ibland hålla till på vårt kontor i Solna Strand när de inte föreläser, men jag har begärt anpassningar i form av hemarbete. De enda gånger jag inte jobbar hemifrån är när vi har våra personalmöten 1-2 gånger i månaden och när jag föreläser, men annars håller jag till hemma. Därför får jag disponera min tid relativt självständigt. Så här under Covid-19 har jag det betydligt lugnare än vanligt, men ändå måste jag vara redo ifall jag skulle få bloggkommentarer, pris- och offertförfrågningar eller om någon kollega skulle vilja få tag på mig och planera någon föreläsning.

Såg fram emot en lugn arbetsdag

Låt mig ta ett exempel från gårdagen. I förrgår hade jag spenderat dagen med mina kollegor på kontoret då vi hade vårt personalmöte varför jag hade planerat att ta det relativt lugnt igår i och med att jag inte har några föreläsningar inbokade för denna vecka och därför inte behöver planera något. Jag skrev gårdagens blogginlägg, svarade på en bloggkommentar och en prisförfrågan. På eftermiddagen hörde en kund av sig som ville ha en bild på mig för marknadsföringen av en kommande föreläsning vilket jag fixade med en gång.

Blev ingen lugn arbetsdag

“Okej, för resten av arbetsdagen är det att ta det lugnt och återhämta mig efter gårdagens personalmöte”, tänkte jag. Men så fel jag hade! Plötsligt dök det upp ett mejl i min inkorg från en reporter från Finlands MTV som undrade om hon fick intervjua mig via telefon för kvällens TV-program om neuropsykiatriska funktionsvariationer. Jag svarade att jag inte kunde tänka mig att intervjuas via mobiltelefon eftersom jag är känslig för ljusflimmer men att jag däremot kunde tänka mig att ställa upp på en intervju via Skype (jag har ju en ljusfri e-inkskärm kopplad till min dator). Det gick reportern med på.

Blev mycket nöjd

Trots att jag var totalt oförberedd ville reportern genomföra intervjun redan på samma eftermiddag eftersom den inte kunde vänta. Så hon ringde mig via Skype och jag berättade om mitt liv med Aspergers syndrom. Jag blev lugn direkt när hon förtydligade att hon inte skulle sända intervjun på TV utan publicera en artikel efter programmet. Då slappnade jag av! Jag berättade för henne att mitt liv är normalt för mig eftersom jag är född med autism och inte vet något annat, att det viktigaste verktyget för att jag ska få ett fungerande liv är acceptans och att jag är nöjd med mitt liv tack vare att jag har lärt mig att ställa mindre krav på mig själv. Jag blev mycket nöjd med intervjun efteråt!

Har ett lugnt jobb i perioder

Efter att intervjun var klar sa reportern att hon skulle skicka artikeln till mig inom några timmar för korrekturläsning som hon ville att jag skulle fixa med en gång. Efter några timmar skulle klockan vara redan 17:30 vilket betydde att arbetsdagen skulle varit slut för någon som har ett 9-17 jobb men inte för mig. På mitt jobb kan jag ibland få oväntade arbetsuppgifter på det här sättet men i gengäld blir det ibland flera tomma dagar då det inte händer något men då jag ändå måste vara redo ifall jag skulle få en offertförfrågan. På dessa dagar blir det mycket vila! jag har därmed ett relativt lugnt jobb i perioder även om det kanske inte låter så.

Långt ifrån alla autister behöver scheman

Många undrar hur det fungerar för mig att få oväntade arbetsuppgifter och inte veta i förväg hur min dag kommer att se ut exakt, och det går mycket bra! Att få arbeta hemifrån är så värdefullt för mig att det inte gör mig något att ibland få plötsliga intervjuförfrågningar på det här sättet (det är inte första gången en sådan här sak hände och förmodligen inte heller den sista). Det är en myt att alla autister skulle behöva tydliga och fastlagda scheman utan förändringar och avvikelser utan man kan liksom jag uppfylla diagnoskriteriet “begränsade intressen och beteenden” genom att ha specialintressen istället!

Så här mycket ogillar jag att städa

Vi som har autism kan verkligen ogilla vissa situationer, uppgifter och sammanhang. Själv kan jag lista upp hur många situationer som helst som ger mig en ångestklump i magen, och nu syftar jag inte på social ångest utan på ångest inför hur allt ska gå. Jag oroar mig för att allt blir alldeles för utmattande för mig och att det blir för mycket för min hjärna att hantera. Mycket ofta stämmer min oro också in vilket är en tydlig indikation på att min ångest inte är obefogad utan handlar om att jag har lärt mig genom åren vilka typer av situationer jag har svårt att hantera på grund av min autism.

Jag ogillar att städa

Låt mig ge ett exempel på en syssla som jag verkligen ogillar: städning! Nu kanske du tänker: “Men det är förståeligt, städning ogillar ju väl alla” men jag menar att jag verkligen OGILLAR det med stora bokstäver och är beredd att gå väldigt långt för att få slippa städa. Jag har boendestöd som städar min lägenhet, och detta trots att det inte är så jättekul att släppa in främlingar i lägenheten men är ändå ett bättre alternativ än att bo i en ostädad lägenhet. Och trots att jag alltid har gillat barn kommer jag aldrig skaffa egna vilket beror på att det skulle innebära fler praktiska uppgifter för mig som städning vilket jag inte skulle orka med.

De flesta mår inte dåligt av städning

När jag säger att jag ogillar att städa, menar jag inte att det bara skulle vara tråkigt att städa utan det är så tråkigt att det får mig nästan att börja gråta för jag blir totalt utmattad i hjärnan av det. När de flesta andra människor säger att de ogillar att städa menar de oftast att de upplever det som en småtråkig syssla, men trots det är de ändå inte beredda att gå lika långt som jag för att slippa städa: de anlitar sällan hushållsnära tjänster, de ansöker inte om boendestöd och de undviker inte sammanhang som kan innebära att de kan tvingas städa. Dessutom skaffar de också barn helt frivilligt! Detta visar att hur mycket de än säger sig ogilla att städa så mår de inte dåligt av det.

Ännu svårare i en främmande miljö

En gång för länge sen pratade ett kompisgäng jag var med i om att hyra en stor stuga tillsammans, och hur mycket jag än lockades av tanken på att följa med gjorde jag inte det: jag insåg nämligen att det förväntades att var och en skulle hjälpas åt med disken och städningen, dessutom skulle stugan behöva slutstädas innan hemfärd. Hur mycket jag än ogillar att städa i mitt eget hem blir det ännu mer ångestframkallande för mig att städa i en främmande miljö: på grund av mina kognitiva svårigheter måste jag vara i en välbekant miljö för att orka diska efter maten. Om vi hade anlitat någon som diskar och städar hade jag utan tvekan följt med, men på dessa premisser klarade jag inte av det.

Allt handlar om autismspecifika utmaningar

Det är mycket svårt för mig att förmedla för andra människor hur mycket jag ogillar att städa eftersom det är något som de allra flesta människor ogillar till någon grad. Oftast blir jag inte tagen på allvar när jag berättar utan blir bara tagen för bekväm och lat. Men det är viktigt att komma ihåg att om en autist verkligen ogillar vissa situationer och uppgifter så handlar det sällan om bortskämdhet och lathet utan om kognitiva eller motoriska svårigheter, en dålig automatiseringsförmåga, perceptuella avvikelser eller andra autismspecifika utmaningar. Du kanske också ogillar att städa, men du är förmodligen inte beredd att gå lika långt som jag för att få slippa!

Därför har öppenhet om diagnosen lönat sig för mig

Vissa ställer sig skeptiska till mitt val att vara öppen om min autism. Inte sällan har folk undrat om inte öppenheten riskerar att skada mig på lång sikt. Tänk om andra människor har förutfattade meningar om autism och tar avstånd från mig? Tänk om folk är rädda att jag blir jobbig att umgås med och börjar undvika mig? Tänk om ingen tar mig på allvar längre om det kommer fram att jag har autism? Tänk om jag vill hyra en bostad men hyresvärden är fundersam till att hyra ut till mig efter att ha googlat mitt namn?

Svårt att bevisa diskriminering

Jag kan inte förneka att öppenheten bär med sig vissa risker. Vill man hyra en bostad i andra hand kommer lägenhetsinnehavaren ha rätt att fritt välja vem hen vill hyra ut till, och trots att funktionsnedsättning utgör en av diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen går det sällan att bevisa varför man har blivit bortvald som hyresgäst. Och självklart finns det en överhängande risk att en arbetsgivare föredrar att anställa någon utan funktionsvariation, och har min konkurrent liknande meriter som jag går det inte heller att bevisa att min autism är anledningen till att arbetet gått till någon annan. Så självklart kan det hända att jag råkar ut för fördomar.

Fördelarna överväger nackdelarna

Trots att jag löper en viss risk att råka ut för diskriminering och fördomar med min öppenhet anser jag att fördelarna med att berätta överväger nackdelarna! Visst, skulle jag låta bli att berätta öppet vem jag är så skulle det säkert flockas folk runt mig mer än vad som är fallet idag, men dessa personer skulle inte ha en susning om vem den riktiga Paula är. Självklart skulle jag kunna visa mitt riktiga jag utan att nämna att jag har autism, men då skulle folk mest troligtvis undra varför jag har boendestöd, och skulle jag tiga om min autism skulle jag ju behöva hitta på en bortförklaring.

Slipper vakta min tunga

Jag resonerar så här: jag ser hellre att de människor som verkligen är okej med att jag har autism flockas kring mig än att alla sorters människor gör det. Vet alla från början vem jag är slipper jag behöva hitta på bortförklaringar till varför jag inte klarar av vissa aktiviteter och sammanhang, varför jag behöver mycket tid för återhämtning och varför jag är upptagen på vissa tider mitt i veckan (dvs de tider jag har boendestöd). Jag slipper ljuga, anstränga mig att komma ihåg vad jag har sagt till vem och slipper vakta min tunga. Det är otroligt skönt!

Attraherar rätt sorts människor

I och med att jag utger ett avslappnat intryck utstrålar jag också självkänsla och positivitet, och det är ett välkänt faktum att människor tenderar att dras till positiva och avslappnade människor istället för negativa och spända. Genom öppenhet attraherar jag även rätt sorts människor istället för alla sorters människor vilket enligt min mening aldrig kan vara något negativt. Dessutom skulle jag aldrig ha fått mitt jobb som föreläsare hos Misa Kompetens om jag inte hade berättat om min diagnos på anställningsintervjun. Därför anser jag att öppenhet definitivt betalar sig i längden!

Mitt autistiska barn far illa i skolan, vad göra?

Ibland får jag mejl från föräldrar till autistiska barn som skriver att deras autistiska barn far illa i skolan men att skolan vägrar åtgärda bristerna. Många som skriver till mig är desperata och frågar mig om råd. I dagens blogginlägg kommer jag ta upp de vanligaste skolproblemen och beskriva vad du kan göra om du anser att ditt barns skola åsidosätter sina lagstadgade skyldigheter.

1. Skolan vägrar göra anpassningar

En inte helt ovanlig situation är att skolan vägrar att genomföra tillräckliga och relevanta anpassningar. Kanske har skolan gjort vissa anpassningar men inte i tillräcklig omfattning. Skolan kan t.ex. ha gått med på att låta barnet sitta inomhus på rasterna men däremot har de vägrat befria att barnet från grupparbeten. Bristande tillgänglighet utgör numera diskriminering enligt diskrimineringslagens mening, och enligt 1 kap. 3§ tredje punkt diskrimineringslagen måste skäliga anpassningsåtgärder genomföras. Anser du att ditt barns skola har struntat i diskrimineringslagens stadganden kan du anmäla dem till DO. Skulle inte DO ta an sig fallet kan du stämma skolan på egen hand.

2. Klasskamraterna mobbar barnet

Mobbning omnämns inte i lagtexterna alls utan klassas som trakasserier eller kränkande behandling. Blir ditt barn mobbat utan att det kan härledas till någon av diskrimineringsgrunderna blir det utsatt för kränkande behandling, och det är här skollagen träder in. Rektorn och huvudmannen är enligt skollagen skyldiga att agera om ditt barn blir utsatt för kränkande behandling. Dessutom står det stadgat i skollagen att skolpersonalen är skyldig att vidta åtgärder för att motverka, förhindra och förebygga kränkande behandling. Har du anmält till skolan att ditt barn blir utsatt för kränkande behandling och anser att skolan underlåter sina plikter kan du anmäla dem till BEO.

3. Barnet blir utsatt för trakasserier

Blir ditt barn mobbat och mobbningen kan härledas till barnets autism (som t.ex. när klasskamraterna t.ex. skrattar åt barnet för att bete sig socialt klumpigt eller ha svårt för gympan) så blir det utsatt för trakasserier i diskrimineringslagens mening. Detta anser lagstiftarna är snäppet värre än att bli utsatt för kränkande behandling. Skolan är skyldig att motverka, förhindra och förebygga trakasserier i skolan och bedriva ett systematiskt likabehandlingsarbete för att förhindra att trakasserier uppstår. Blir ditt barn mobbat för sin autism och du anser att skolan brister i sitt likabehandlingsarbete och struntar i att åtgärda mobbningen kan du anmäla dem till DO.

Kränkande behandling vs trakasserier

Som du kanske förstod så är kränkande behandling inte samma i lagens mening som trakasserier. Olika typer av mobbning regleras alltså i två olika lagar: skollagen respektive diskrimineringslagen. Blir ett barn mobbat för att vara överviktigt eller i klasskamraternas tycke fult, blir det utsatt för kränkande behandling. Blir ett barn däremot mobbat för att bära glasögon eller besöka en synagoga på lördagarna blir det utsatt för trakasserier. Detta för att kön, könsidentitet eller -uttryck, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning och ålder utgör de sju diskrimineringsgrunderna, och närsynthet klassas som en funktionsnedsättning.

Att stämma skolan på egen hand

På grund av ett mycket stort antal anmälningar saknar DO praktisk möjlighet att inleda en tillsyn vid varje anmält fall eller driva vartenda ärende till domstol. Faktum är att DO endast driver ett ytterst få antal ärenden om året till domstol, och detta i syfte att skapa prejudikat. Om DO inte skulle ha möjlighet att agera kan du alltid stämma skolan på egen hand. Dock är det isåfall bra att du först går igenom tidigare rättsfall så att du får koll på vilka typer av brister som domstolen har bedömt som diskriminering och får förståelse för vad som klassas som “skäliga anpassningsåtgärder” i diskrimineringslagens mening. Detta för att undvika en kostsam rättsprocess.

Sugen på synträning?

Har du någonsin hört talas om synträning? Det är en kinesisk metod som går ut på att träna synen dagligen med hjälp av olika övningar. Många optiker ställer sig skeptiska till metoden, men samtidigt finns det närsynta personer som säger sig ha kunnat slänga sina glasögon och kontaktlinser efter att ha tränat upp synen med hjälp av ovannämnda metod. För att få bästa resultat menar vissa att man måste lägga om sin kost helt och utesluta bland annat socker och gluten i samband med träningen. Visst, man måste anstränga sig och träna systematiskt och regelbundet och äta annorlunda än vad man brukar, men varför inte testa? Man har ju ingenting att förlora.

Blev du sugen?

Blev du som är beroende av glasögon eller kontaktlinser sugen nu? Tänkte du: “Toppen, nu ska jag anmäla mig till en kurs med en gång så att jag kommer igång med programmet så fort som möjligt. Det är ju självklart att jag ska sträva efter att klara mig utan glasögon?” Eller tänkte du: “Åh, vad jobbigt, det låter ytterst energikrävande. Jag skulle aldrig orka träna systematiskt en kvart om dagen och lägga om kosten. Det låter också jobbigt att läsa till sig informationen. Metoden verkar dessutom vara ovetenskaplig vilket innebär att det inte finns några garantier för att den kommer att fungera?”

Ansträngningarna kan vara i onödan

Jag har ingen aning om hur du ställer dig till synträning, men chansen är stor att du inte är så jätteentusiastisk vilket isåfall är totalt förståeligt. Du kanske upplever att det inte låter speciellt trovärdigt att programmet kommer att ge resultat, och isåfall kommer du ju ha ansträngt dig i onödan. Eller kanske tycker du istället att det låter så tröttsamt och jobbigt att träna dagligen och lägga om din kost att det inte skulle vara värt besväret att testa även om du mot förmodan skulle tro på metoden. Eller så upplever du inte att det är ett jättestort problem för dig att bära glasögon alternativt krångla med kontaktlinser.

Orkar inte träna

Om du inte är villig att testa synträning så förstår du kanske varför jag inte heller är villig att försöka träna på att bli så självständig som möjligt för att eventuellt kunna mig utan boendestöd i framtiden. Visst, jag tvivlar inte en sekund på att jag skulle klara mig på något färre timmar om jag verkligen ansträngde mig och övade systematiskt varje dag hur man gör för att pumpa en cykel och lägga breven i ringpärmen, men denna ansträngning skulle vara så mentalt jobbigt för mig att jag skulle må dåligt.

Vill inte motarbeta min autism

Du som inte är villig att genomgå ett synträningsprogram tycker kanske innerst inne att det skulle vara skönt att klara sig utan glasögon/linser, men samtidigt upplever du kanske inte att din närsynthet sänker din livskvalitet till den grad att det skulle vara värt ansträngningen att försöka träna bort din närsynthet. Du kanske känner att du får den bästa möjliga livskvaliteten genom att acceptera ditt synfel istället för att motarbeta det. Och precis på samma sätt känner jag inför min autism och mitt boendestöd!

Autism och psykisk ohälsa

Autism och Aspergers syndrom innebär inte sällan, dock långt ifrån alltid, även psykisk ohälsa. Själv mår jag sedan flera år tillbaka psykiskt bra, men så har det inte alltid varit. Som yngre levde jag med psykisk ohälsa och uppfyllde utöver autism och ADHD diagnoskriterierna för följande psykiatriska diagnoser:

1. Egentlig depression

I DSM 5 heter diagnosen Egentlig depression, men i folkmun kallas den kort och gott depression. Diagnosen kännetecknas av bland annat nedstämdhet under större delen av dagen, minskat intresse för nästan alla aktiviteter, kognitiva svårigheter och självmordstankar. Som ung vuxen då jag mådde som sämst kändes allt mörkt. Jag kände aldrig glädje för någonting. Jag tog även promenader mitt i natten då det inte spelade någon roll om jag skulle bli överfallen: då kanske jag skulle dö vilket jag ville trots att jag, tack och lov, aldrig vågade sätta mina självmordstankar i verket.

2. Dystymi

Dystymi innebär en ihållande känsla av nedstämdhet med hopplöshetskänslor utan att diagnoskriterierna för egentlig depression är uppfyllda. Jag har förstått i efterhand att jag måste ha lidit av dystymi under hela min grundskole- och gymnasietid! När jag led av egentlig depression orkade jag inte ens gå till matbutiken och levde därför på pop corn och kex på grund av deras långa hållbarhet, men när jag led av dystymi hade jag en bättre funktionsförmåga än vad jag hade under egentlig depression trots att det mesta kändes hopplöst och jag egentligen bara ville dö.

3. Selektiv mutism

Selektiv mutism, även kallad elektiv mutism, kännetecknas av en oförmåga att tala i vissa situationer. Jag har aldrig fått en medicinsk diagnos på selektiv mutism och förstod inte förrän för några år sedan att jag förmodligen led av selektiv mutism som tonåring. Vissa lektioner i skolan framkallade så stor ångest hos mig att jag inte kunde prata! Det gick liksom inte. Om jag inte hade någon penna att skriva med kunde jag inte räcka upp handen och säga det. Min ofrivilliga tystnad var förknippad med en enorm ångest.

4. Specifik fobi

Fobi syftar på en orimlig rädsla för en situation eller ett objekt. Situationen eller objektet framkallar en enorm rädsla och ångest, och personen som lider av fobin gör allt i sin makt för att aktivt undvika föremålet för fobin. Själv led jag av kräkfobi vilket gick ut över hela mitt liv! Det var svårt för mig att åka kommunalt eller överhuvudtaget vistas på ställen där det fanns människor eftersom jag var rädd för att någon skulle kräkas. Jag blev bättre av KBT men inte helt bra. Dock är min fobi hanterbar idag vilket gör att jag inte längre har några större svårigheter i att vistas på offentliga platser.

5. Paniksyndrom

Paniksyndrom innebär att man får panikångestattacker vilket i mitt fall yttrade sig i hjärtklappningar, kvävningskänslor, overklighets- och depersonalitionskänslor, rädsla för att bli galen och dödsskräck. Ingen som någonsin haft en panikångestattack kan nog föreställa sig hur otroligt obehagligt det är! Usch, jag ryser fortfarande när jag tänker på det. Många som har paniksyndrom har även samtidig agorafobi, dvs rädsla för att vistas på ställen som man inte kan ta sig ifrån som kollektivtrafik och hissar, men själv hade jag rent paniksyndrom utan agorafobi.

6. GAD (Generaliserat ångestsyndrom)

GAD kännetecknas av okontrollerbar rädsla eller oro som orsakar en betydande funktionsnedsättning i ens vardag. Många förväxlar depression med ångest, men det är helt skilda diagnoser! Professorn Christer Gulander menar att den stora skillnaden mellan dessa tillstånd är att en deprimerad person ältar saker som redan har hänt medan en person med ångest tänker: “Tänk om…”. Man kan oroa sig för allt möjligt: terrorattacker, sjukdomar, att en närstående blir allvarligt sjuk eller något liknande. När jag led av GAD var jag bland annat livrädd för att bli psykiskt sjuk, missta min bostad, tvingas bo i trappuppgångar och behöva tigga för mitt uppehälle. Oron var enorm!

En varm kram till alla med psykisk ohälsa

Sådär, nu vet ni hur min historia av psykisk ohälsa har sett ut! Jag brukar säga att jag har lidit av nästan allt förutom psykoser, ätstörningar och social ångest/social fobi (om inte min tidigare selektiva mutism räknas som det sistnämnda) så jag har erfarenhet. Och till er som lider av psykisk ohälsa idag vill jag bara skicka en varm kram ♥  Jag vet att ni har det jättejobbigt men jag hoppas att mitt inlägg har gett er lite hopp. Bara för att man lider av psykisk ohälsa idag behöver det inte betyda att man kommer att lida av det imorgon. Det går att bli återställd eller åtminstone mycket, mycket bättre!

När ett totalt ointresse ställer till det

Min autism innebär ytterst begränsade intressen. Den stora fördelen är att mina specialintressen ger mig mening i mitt liv vilket har till följd att jag varken behöver andra människor eller någon sysselsättning för att må psykiskt bra. Jag har aldrig haft några problem med att underhålla mig själv när jag själv får styra mina dagar. Restriktionerna under Covid-19? Inga problem, jag har varit hemma i över ett halvår nu och trivts som fisken i vattnet. Att leva i flera år med aktivitetsersättning utan daglig verksamhet eller någon annan sysselsättning? Det var ett underbart liv!

Måste få göra saker på mitt sätt

Nackdelen då? Krocken med samhället. Numera har jag turen att få arbeta med mitt specialintresse vilket till en stor del sker på distans, men så har det inte alltid varit. Jag har, precis som många andra, spenderat 12 år av mitt liv i skolbänken varav 9 år i grundskolan och 3 år i gymnasiet. Som yngre pluggade och arbetade jag även på vanliga arbetsplatser och utbildningsinstanser vilket inte skedde på distans. När min sysselsättning inte kan skötas på distans, får jag plötsligt inte längre göra och arbeta på ett sätt som passar mig och under de tider på dygnet då jag är som piggast. Då mår jag mycket, mycket dåligt.

Gillar bara mina specialintressen

Jag har bara mina få specialintressen, alla andra ämnen är jag totalt ointresserad av. Jag är t.ex. helt ointresserad av TV, filmer, kändisar, musik, konst, inredning, arkitektur, historia, teater, matlagning och matkultur i olika länder och de flesta sportgrenar. Eftersom jag är totalt ointresserad av dessa ämnen kan jag överhuvudtaget ingenting om dem. Börjar folk diskutera Madonna eller några andra kändisar har jag ingen aning om vilka de är, och med största sannolikhet har jag aldrig ens hört deras namn under hela mitt liv.

Lär mig endast genom att läsa litteratur

Dessutom lär jag mig nya saker endast på ett sätt: genom att läsa! Jag lär mig inte genom att lyssna på föreläsningar, delta i grupplekar, skapa konst eller diskutera i grupper utan jag vill bara läsa, läsa och läsa. Om jag pluggar och får läsa litteraturen under de tider som passar mig och sedan skriva en sluttenta så klarar jag garanterat den, naturligtvis under förutsättning att kursen handlar om ett ämne jag är intresserad av. Problemet? Man får sällan plugga på detta sätt på campuskurser. Då är det läraren som bestämmer på vilka sätt jag ska ta till mig kunskapen och vilka tider.

Sociokulturell inlärning har blivit modernt

Det stora problemet är att de flesta av dagens lärare aldrig skulle godkänna mitt inlärningssätt: idag är det sociokulturell inlärning som är på modet istället för behaviorism. Det har bestämts att det inte räcker med att bara läsa litteraturen och klara av kunskapskraven utan man förväntas delta i diskussioner, se på filmer och lyssna på föreläsningar. Det enda rätta i dagens samhälle anses vara att ta till sig informationen på många olika sätt, inte bara på ett sätt, och helst i samspel med andra människor. Och eftersom jag är ointresserad och inte orkar vistas i grupper har jag behövt stänga öronen då, inte fysiskt alltså utan mentalt. Annars skulle jag inte orka.

Blir totalt uttråkad

Samma sak har hänt på arbetsplatser och i privatlivet på diverse sociala tillställningar. Någon vill kanske leka en lek, kanske köra en quiz i grupp (aktiviteter som inte passar mig alls) eller så småpratar man på fikarasterna. Kollegorna kanske berättar om artister de tycker om eller om filmer de sett. Eftersom jag har en total oförmåga att ta till mig information om ämnen jag är ointresserad av (och nej, det handlar inte om ovilja) blir det väldigt jobbigt för mig att lyssna på dessa samtal. Jag blir då totalt uttråkad och har mycket svårt att orka hänga med.

Inte lätt att vara annorlunda

Det är allt annat än lätt att leva i ett samhälle där ens intressen och fungerande totalt krockar med normen! För den som är allätare och smått intresserad av allt möjligt kan det vara svårt att förstå oss hur det är att leva med ytterst begränsade intressen. Och nej, jag kan inte tvinga mig själv att trivas med aktiviteter eller intressera sig för ämnen jag inte är intresserad av. För mig är det svartvitt: antingen avskyr jag en aktivitet eller ett ämne eller så älskar jag det. Därför uppstår det enorma krockar när jag utsätts för sociala sammanhang och förväntas prestera på ett sätt som inte matchar med mina begränsade intressen. Hemma har jag däremot aldrig några problem!

7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare

Ibland får jag frågan hur mycket man borde acceptera från sin boendestödjare. En ytterst legitim fråga för har man boendestöd år ut och år in så är chansen stor att man förr eller senare tvingas ta emot någon som beter sig på ett mindre professionellt sätt. Själv har jag lärt mig att om man känner sig osäker på om ett visst beteende är acceptabelt eller inte så är det bäst att kontakta biståndsbedömaren och fråga. Själv anser jag att du som klient definitivt inte bör acceptera om din boendestödjare:

1. Pratar illa om andra klienter

Vissa boendestödjare kan prata illa om sina andra klienter. Även om de skulle hålla tystnadsplikten och inte nämna dessa klienter vid namn kan de himla med ögonen och säga: “Herregud, jag fattar inte hur vissa lever. En av mina klienter har bajs på badrumsväggarna och jag blir äcklad. Jag fattar inte att vissa inte kan hålla hygien” eller: “En av mina klienter är jättekonstig, hen vägrar lägga pengar på en dammsugare. Istället väljer hen att slösa alla sina pengar på chips, godis, cigaretter och dataspel.” Har en boendestödjare den här människosynen tappar jag helt respekten.

2. Vägrar följa biståndsbeslutet

Står det i biståndsbeslutet att boendestödet ska utföra vissa arbetsuppgifter så är boendestödjaren skyldig att följa det. I mitt biståndsbeslut står det bland annat att boendestödjaren ska utföra städningen hos mig och att jag ska hjälpa till genom att plocka undan. Vill inte boendestödjaren ha ett städjobb alternativt vill ha roligare arbetsuppgifter så är det såklart helt okej, men isåfall ska hen inte jobba hos mig. Väljer man att bli min boendestödjare måste man följa det som står i mitt biståndsbeslut, punkt slut.

3. Ifrågasätter biståndsbeslutet

En annan variant är att boendestödjaren följer de punkter som står i biståndsbeslutet men ifrågasätter beslutet. “Men är inte det märkligt att din biståndsbedömare har bedömt att du inte ska städa själv, jag vet att du skulle klara det?” kan vissa hinta. Eller så ifrågasätter de sina andra klienters biståndsbeslut och tycker att vissa av deras andra klienter har boendestöd helt i onödan, men det är lika illa det! Börjar en boendestödjare ifrågasätta mitt eller andras biståndsbeslut känner jag att jag har fel boendestödjare. Det är aldrig boendestödjarens sak att avgöra hur klientens boendestöd ska läggas upp!

4. Inte vill jobba alla sina timmar

“Är det okej att vi avslutar en timme tidigare idag?”, kan vissa fråga. Men inte erbjuder de att stanna en timme extra nästa gång eller boka en vikarie så att jag kan få alla mina beviljade timmar för de vill ju såklart få betalt för tiden de inte ville jobba. Om jag svarar att jag gärna vill att boendestödjaren isåfall stannar en timme extra nästa gång kan de se förvånade ut och undra om det verkligen är så noga. Vissa kan till och med fråga om de kan få ett helt boendestödstillfälle ledigt men självklart skriva i timrapporten att de jobbat som vanligt så att de får sin lön! En ytterst olämplig fråga och bör inte accepteras!

5. Ställer privata frågor

På samma sätt känner jag att det inte passar att boendestödjaren ställer väldigt privata frågor om min familj, min ekonomi (som t.ex. hur mycket jag får i lön), mina vänners diagnoser och medicinering och liknande. Som klient befinner man sig i en utsatt situation och det blir jobbigt att säga ifrån när en boendestödjare ställer väldigt närgångna frågor. Ännu värre blir det om jag säger att jag inte vill berätta och boendestödjaren menar: “Men det är klart att du kan berätta för mig.” Som klient är man aldrig skyldig att redogöra sitt liv för sin boendestödjare!

6. Ifrågasätter graden av dina svårigheter

Vissa boendestödjare är helt säkra på att klienten skulle klara av att bli mer välfungerande om bara viljan fanns där. Boendestödjaren kan visserligen hålla med om att klienten har svårigheter men däremot inte så omfattande som hen påstår sig att ha. Detta accepterar jag inte heller då boendestödjaren knappast har en läkarutbildning med inriktning neuropsykiatri och därmed inte kan veta hur det ligger till.

7. Förväntar sig full tillit

Vissa boendestödjare tycker att de har rätt att läsa alla mina brev och hänger sig över axeln om jag ska knappa in mina lösenord alternativt tycker att det är helt okej att hen går in till mitt sovrum för att prata i telefon och stänga dörren om sig. De anser att det är självklart att jag ska lita på dem för de är mina boendestödjare, men det finns ingenting som säger att en boendestödjare inte kan stjäla något eller snoka omkring! Jag vill ha någon som förstår att de befinner sig i mitt hem.

Det finns bra boendestödjare

Ja, dessa beteenden accepterar jag inte längre från en boendestödjare nu när jag blivit äldre och klokare och tycker inte att du ska göra det heller! Är du av någon anledning missnöjd med hur din boendestödjare sköter sitt uppdrag bör du kontakta enhetschefen eller din biståndsbedömaren omedelbart. Nu låter det kanske på mig som att det skulle vara ytterst vanligt att en boendestödjare beter sig på något av de ovanstående sätten, men det finns tack och lov många som inte gör det! Själv har jag en underbar boendestödjare just nu och jag är väldigt nöjd 🙂

Sluta skuldbelägga mobbningsoffret

Det är inte ovanligt att autistiska barn blir mobbade. Tony Attwood skriver i sin bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom att bland barn med autism som är mellan 4 och 17 år så är det minst fyra gånger vanligare att råka ut för mobbing än bland neurotypiska jämnåriga. Själv blev jag mobbad från förskolan till 9:an. Mobbingen var som grövst i låg- och mellanstadiet och var både fysisk och psykisk. Jag blev inte mobbad av några enstaka personer utan utfryst av nästan hela klassen: när jag exempelvis dök upp i matsalen så flyttade mina klasskamrater till ett annat bord. På gymnasiet slutade mobbningen tvärt.

Definition av mobbning har skiftat genom åren

Mobbning är en term som började användas i slutet av 1960-talet. Definitionen av begreppet har skiftat genom åren. Det finns därmed ingen exakt definition om vad mobbning är utan det som vi kallar för mobbing idag klassades inte som mobbing på 1970-talet, och det är inte omöjligt att vi kommer att ha en helt annan definition i framtiden. På 1980-talets Finland ansågs det inte vara så farligt att mina klasskamrater flyttade på sig när jag dök upp och att de frös ut mig, men däremot reagerade lärarna och lade sig i varje gång de såg mina klasskamrater spotta på mig eller stjäla min mössa på rasterna och springa iväg med den.

Alla forskare är inte övertygade

Forskare från olika discipliner har kommit till olika slutsatser om mobbning eftersom alla forskar fenomenet ur sina egna forskningstraditioner. Det finns ingen konsensus bland forskarna om vad mobbing är, liksom inte heller vad som orsakar fenomenet. Ingen forskare har heller kunnat bevisa vilken antimobbningsstrategi som är den mest effektiva vilket har fått till följd att olika skolor använder helt olika metoder för att bekämpa problemet. Enligt dagens ideal har många privatpersoner den moraliska åsikten att den rätta metoden är att flytta på mobbarna istället för mobbningsoffret, men alla forskare är alltså inte lika övertygade om att metoden är rätt.

Forskaren Kjell Granström skriver i antologin Utstött : en bok om mobbing att det finns sex olika orsaksteorier till förekomsten av mobbing. Dessa är följande:

1. En biologisk förklaringsmodell

Enligt denna teori ligger orsakerna till mobbning hos offret. Förespråkarna av teorin anser att människor är biologiskt betingade för att stöta ut de som beter sig annorlunda eller har ett avvikande utseende, ett fenomen som jämförs med djurens beteende då djur också stöter ut de som avviker. Enligt denna teori sägs den rätta åtgärden vara att flytta på mobbningsoffret samt att tillhanda speciella kamratstödjare vars uppgift är att skydda offret. Offret ges också råd om hur hen kan ändra på sitt utseende och klädstil för att slippa bli mobbad.

Själv fick jag råd av kuratorer som var tydligt inspirerade av denna modell: “Kan inte du ändra på din klädstil så att inte dina kläder sticker i ögonen på andra barn, du bär ju väldigt otidsenliga kläder?” och: “Kan inte du skaffa mer moderna intressen för dina klasskamrater tycker nog att det är udda att du intresserar dig för grammatik istället för TV och musik? De känner nog ingen samhörighet med dig.” Dock vägrade jag att ändra på min klädstil. Att bära kläder jag inte tyckte om kändes som en förnedrande tanke och ett alldeles för högt pris att betala för att slippa mobbningen!

2. En socialpsykologisk förklaringsmodell

Även enligt denna modell anses orsakerna ligga hos offret. Förespråkarna av teorin menar att alla människor automatiskt intar olika roller i grupper som blygisen, fräckisen eller pluggisen samt att offret i fall av mobbing har intagit en roll eller ett beteende som inbjuder till att bli måltavla för attacker. Den rätta åtgärden enligt denna modell anses vara att offret ges hjälp i att pröva på en ny roll och därmed ändra på sitt sätt att vara. Själv fick jag råd från de vuxna under min skoltid att jag måste bli tuffare.

3. En inlärningspsykologisk förklaringsmodell

Enligt denna modell anses orsaken ligga hos förtryckaren. Mobbaren anses ha intagit fel beteende på grund av felinlärning eller brister av uppfostran i hemmet. Den rätta åtgärden enligt denna modell anses vara att ge mobbaren stöd i att lära in rätt beteende. En annan åtgärd som förespråkarna av modellen gärna förespråkar är att flytta på mobbaren vilket ses som en bestraffning för det dåliga beteendet. Alla forskare är dock inte övertygade om att den sistnämnda åtgärden är effektiv. Personligen anser jag att det är mycket vettigare att flytta på mobbaren än mobbningsoffret, dock hade detta varit svårt att genomföra i mitt fall eftersom jag hade så otroligt många mobbare.

4. En psykoanalytisk förklaringsmodell

Även enligt den psykoanalytiska förklaringsmodellen sägs förklaringarna gå att hitta hos förövaren, och förklaringen anses vara att mobbaren mår dåligt på grund av obearbetade trauman som exempelvis kan bero på en problematisk hemmiljö. Mobbaren sägs bearbeta sina egna psykiska problem genom att förödmjuka svaga elever. Lösningen föreslås vara att mobbaren ges terapi. Vissa förkastar detta synsätt då de anser att ett dåligt mående aldrig får vara en bortförklaring till ett dåligt beteende. Själv upplevde jag däremot att det var skönt att få en förklaring till varför en av mina mobbare var elak: hon hade problematiska hemförhållanden!

5. En gruppsykologisk förklaringsmodell

Enligt denna modell kan mobbningen förklaras med bristerna i miljön. Läraren kan vara en dålig ledare, uppgifterna otydliga och lärostoffet svårtillgängligt vilket gör att det uppstår oro och obalans i klassrummet. Gruppen anses behöva avreagera sig varför klassen sägs välja ut en hackkyckling som de kan projicera sitt dåliga mående på. Mobbingen anses åtgärdas bäst genom att identifiera bristerna i skolmiljön och förbättra lärarens ledarskapsroll.

6. En värdepedagogisk förklaringsmodell

Enligt denna teori anses våld som förmedlas genom filmer och dataspel utmana nationella läroplaner som förespråkar allas lika värde. Detta gör i sin tur att rasism, fördomar och främlingsfientlighet uppstår mot de som avviker. Åtgärderna som förespråkas är gruppövningar och rollspel i syfte att utveckla elevernas empatiska förmåga. Själv gillar jag teorierna i denna modell! Jag tror skarpt att man kan åstadkomma förändringar genom att informera elever om att alla är olika och berätta för dem varför t.ex. autistiska elever avviker från normen.

Farligt för den mobbades självkänsla

Jag anser att det blir livsfarligt när skolor anammar den biologiska modellen! Även om jag inte tvivlar på att det kan ha en gynnsam effekt mot mobbing att försöka normalisera avvikande elever är det viktigt att känna till vad detta riskerar att göra för den mobbades självkänsla: då kommer eleven få signalen att hen inte får vara sig själv då hens riktiga jag inte duger och att hen förtjänar att bli mobbad om hen avviker. Även om jag själv vägrade att ändra på min klädstil försökte jag ändra på min personlighet och mina fritidsintressen för att passa in. Det tog mångårig terapi tills jag förstod att jag duger som jag är. Därför bör alla skolor omedelbart sluta skylla på mobbningsoffret!