Sluta stöp alla barn i samma form!

Share Button

Inte sällan när jag föreläser får jag höra från föräldrar till barn med Aspergers syndrom eller autism att deras barn slutat gå i skolan. Oftast har det berott på att barnet mått dåligt i skolan. Personalen har inte förstått vad Aspergers syndrom är och hur man kan anpassa undervisningen och skolmiljön och barnet har farit mycket illa. I vissa fall har barnet börjat göra alla skoluppgifter hemma, och ångesten har ibland försvunnit helt. Livet har därmed blivit mycket lättare när barnet fått plugga efter sina villkor under flexibla tider och former.

Men långt ifrån alla är positiva till att det finns barn som slutar gå i skolan. Inte sällan används argumentet att alla barn måste utsätta sig för sociala situationer. Då kan jag inte låta bli att undra vem det är som har bestämt att exakt alla människor behöver gemenskap i form av skola eller arbete? Det är långt ifrån alla vuxna som arbetar utanför hemmet. Det kan vara allt från sjukpensionärer, ekonomiskt oberoende, hemmafruar och de som arbetar hemifrån som saknar social gemenskap i form av arbetskamrater utanför hemmet. I vissa länder är det dessutom mycket vanligt att kvinnor inte arbetar. Jag undrar om alla dessa vuxna “hemmasittare” mår psykiskt dåligt och tar skada av att inte ha ett förvärsarbete utanför hemmet? Jag tvivlar starkt på det.

Det sägs ibland att barn mår bra av att ha klasskamrater, men det som ofta glöms bort i debatten är att många barn med Aspergers syndrom och autism fungerar annorlunda än normen. Ibland kan effekten av att utsätta sig för sociala situationer bli det motsatta för oss aspergare: det sociala tar så mycket energi av oss att vi inte orkar koncentrera oss på skolan med resultatet att vi inte klarar av att ta in oss någon information. Dessutom hamnar många av oss utanför den sociala gemenskapen i klassen även om vi skulle vara fysiskt närvarande. Själv mådde jag mycket dåligt i skolan och hade mått betydligt bättre om jag hade fått plugga hemma istället. Och inte blev jag mer social av att utsätta mig för sociala situationer mot min vilja!

Skolorna är självfallet skyldiga att anpassa undervisningen så att inget barn tvingas bli hemmasittare mot sin vilja. Men ibland kan den rätta anpassningen vara att få undervisningen hemma och behöver inte vara fel så länge barnet mår psykiskt bra och inte tvingas sitta hemma bara för att skolan inte tagit sitt ansvar. Men vissa barn mår faktiskt bra av att vara hemma och klarar av att ta till sig informationen bättre i en trygg miljö. Sluta stöp alla barn i samma form!

Share Button

Boka mig för en föreläsning

Paula Tilli föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv.

Jag föreläser om Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. Skicka en förfrågan om föreläsning genom att fylla i det här webbformuläret.

Mina böcker

Köp min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom hos Gothia Fortbildning, Bokus eller Adlibris.

Låna min bok På ett annat sätt på biblioteken i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

2 reaktion på “Sluta stöp alla barn i samma form!

 1. Jennie B

  Så sant! I skolan klarade jag inte mycket, absolut inte matten. Nu i vuxen ålder läste jag Matte 1 & 2 på distans, inga problem. Klart godkänd, vilken självförtroende boost det var! Jag var INTE dum! Det var bara fel förutsättningar som gjort att jag inte klarat det förut

  Svara
  1. Paula Tilli Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra att du klarat matten i vuxenåldern, grattis! 🙂 Det där är ett jättebra exempel på att man mycket väl kan lyckas med det man misslyckats med förut, bara förutsättningarna är rätt. Själv har jag också mycket goda erfarenheter av att plugga distans.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *